„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Nidos receptas: vasariškas varškės tortas su aviečių putėsiais

Vasariškoms progoms (kurių jūs turite arba turėsite, arba susikursite patys!) tikrai prireiks patikimų desertų. Patikimais vadinu tokius, kuriuos nesunku pagaminti, kurie gražūs, skanūs ir aromatingi, nesunkūs (kalorijų prasme), gali ištverti kurį laiką ne šaldytuve, kuriuos galima pasigaminti iš anksto ir, reikalui esant, saugu transportuoti. 
Nida Degutienė ir jos gamintas varškės tortas su aviečių putėsiais
Nida Degutienė ir jos gamintas varškės tortas su aviečių putėsiais / Nidos Degutienės nuotr.

Šį tortą kepiau savo Mamai. Turime tokią tradiciją, kad kiekvienais metais vežu jai tortą gimtadienio proga, o ji pasikviečia daug draugių ir pasidaro sau skanią šventę. Tortas sėkmingai keliavo iš Vilniaus į Druskininkus.

Vasarą negaiškite laiko ieškodami dekoracijų savo šventiniam tortui: tiks bet kokie žiedai iš pievos ar darželio! Putėsiams, beje, galite naudoti bet kokias mėgstamas šviežias (arba šaldytas) uogas – braškes, mėlynes, serbentus. O jei tortą ne šaldytuve teks laikyti ilgėliau (arba oro temperatūra aukštesnė), patarčiau į putėsių masę įdėti šiek tiek daugiau želatinos!

Nidos Degutienės nuotr. /Varškės tortas su aviečių putėsiais
Nidos Degutienės nuotr. /Varškės tortas su aviečių putėsiais

Varškės tortas su aviečių putėsiais

Ingredientai:

pagrindui:

  • 160 g avižinių sausainių;
  • 30 g sviesto, ištirpinto.

varškės sluoksniui:

  • 500 g varškės, sumaltos 3 kartus (naudojau „President“);
  • 250 ml grietinėlės (36 proc. riebumo);
  • 3 dideli kiaušiniai;
  • 3/4 stiklinės smulkaus cukraus;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilės pastos (arba 2 šaukšteliai vanilės ekstrakto);
  • 3 valg. šaukšt. miltų.

aviečių putėsių sluoksniui:

  • 300 ml grietinėlės (36 proc. riebumo), labai gerai atšaldytos;
  • 500 g aviečių (šviežių arba šaldytų);
  • 1 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
  • 100 g cukraus;
  • 14 g želatinos milteliais (3,5 šaukštelio) arba 4 želatinos lapeliai (šiek tiek daugiau, jei torto nebus galimybės visą laiką laikyti šaltai).

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 175 laipsnių. Torto formą nusegamais kraštais išklokite pergamentiniu popieriumi (tik dugną).

2. Sausainius sudėkite į elektrinį smulkintuvą ir pulsuojančiais judesiais sutrupinkite iki trupinių. Supilkite tirpintą sviestą ir dar kelis kartus prasukite, kad viskas susimaišytų.

3. Gauta mase išklokite paruoštos kepimo formos dugną, išlyginkite pagrindą ir viską suspauskite prie dugno tolygiai (geriausia kokios nors stiklinės dugnu). Pašaukite į orkaitę ir apkepkite apie 12 min. Kai pagrindas iškeps, orkaitės temperatūrą sumažinkite iki 150 laipsnių.

4. Paruoškite varškės sluoksnio masę: svarbu, kad visi produktai būtų kambario temperatūros. Sudėkite visus produktus į elektrinio mikserio indą (arba didelį dubenį, jei maišysite rankomis) ir visus ingredientus labai švelniai išmaišykite. Neplakite nei pernelyg energingai, nei pernelyg ilgai – plakant masė prisipildys oro ir kepant iškils, paskui nukris, o mums to nereikia. Mums reikia, kad varškės masė iškepusi būtų kuo lygesnė.

5. Supilkite visą paruoštą varškės masę ant apkepto pagrindo ir pašaukite į orkaitę kepti toliau. Kepkite apie 45–55 minutes, arba kol varškės sluoksnis švelniai sutvirtės (patikrinkite švelniai pajudindami torto formą – jei masė skysta, kepkite dar keletą minučių). Iškepus išimkite iš orkaitės ir visiškai atvėsinkite (iki šios dalies tortą geriausia pagaminti iš vakaro).

6. Paruoškite putėsių masę: avietes (jei jos šaldytos, atšildyti nereikia) sudėkite į nedidelį puodą, suberkite cukrų, supilkite citrinos sultis ir kaitinkite, kol cukrus ištirps. Nuimkite nuo ugnies ir pertrinkite per sietelį, aviečių kauliukus išmeskite.

7. Želatinos miltelius užpilkite keliais šaukštais šalto vandens (tik tiek, kad padengtų visiškai želatiną) ir palikite 10 minučių, kad ji išbrinktų (želatinos lapelius pamerkite į vandenį ir palaukite, kol jie suminkštės). Tada želatiną pakaitinkite labai švelniai (jokiais būdais neužvirinkite, antraip masė gali nesustingti!) ir, kai ji ištirps, supilkite į aviečių masę.

8. Pabaigoje iki standžių putų suplakite grietinėlę ir ją atsargiai įmaišykite į atvėsusią, bet dar nepradėjusią stingti aviečių masę.

9. Putėsius supilkite ant varškės sluoksnio ir gerai atšaldykite šaldytuve bent 2 valandas (arba kol sustings) arba palikite per naktį.

10. Prieš patiekdami papuoškite gyvomis gėlėmis ir/arba uogomis.

Nidos Degutienės nuotr. /Varškės tortas su aviečių putėsiais
Nidos Degutienės nuotr. /Varškės tortas su aviečių putėsiais

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs