Šis keksas tiks ne tik Velykoms, o ir bet kuriai jūsų šventei. Kaip ir dera geram naminiam kepiniui, js ne tik minkštas ir purus, bet dar ir aromatingas: praturtintas lazdynų riešutų pagardais. Tirštas šokolado glajus neleis keksui išdžiūti, tad mėgautis galėsite nors ir visą povelykinę savaitę. Jei ieškote greito, nesudėtingo ir visuomet pasiseksiančio deserto – drąsiai rinkitės šį šventinį keksą!
Keksas su lazdynų riešutais
Ingredientai:
- 250 g grietinės;
- 130 g natūralaus jogurto (geriausia graikiško);
- 1,5 šaukštelio valgomosios sodos;
- 3 kiaušiniai;
- 250 g cukraus (aš dėjau 220 g, bet kitąkart dėčiau dar mažiau, apie 200 g);
- 250 g sviesto, minkšto (kambario temperatūros);
- 1 šaukštas brendžio arba romo;
- 2 šaukšteliai vanilės ekstrakto;
- 460 g miltų;
- 1 šaukštelis druskos;
- 2 šaukšteliai kepimo miltelių;
- saujelė paskrudintų ir pasmulkintų lazdyno riešutų (papuošimui).
riešutiniam sluoksniui ir pabarstymui:
- 80 g lazdyno riešutų;
- 80 g rudojo cukraus;
- 1,25 šaukštelio cinamono;
- 1/4 šaukštelio druskos.
šokolado glajui:
- 50 ml grietinėlės (36 proc. riebumo);
- 100 g šokolado.
Gaminimas:
1. Pirmiausia pasigaminkite riešutinį sluoksnį. Lazdyno riešutus pakepinkite sausoje keptuvėje arba trumpai orkaitėje, kol jie paskrus, įgaus aromato (tik nesudeginkite!). Atvėsinkite, nulupkite odeles (jos nukris pačios patrynus tarp pirštų), tada sudėkite į elektrinio smulkintuvo indą kartu su cukrumi, cinamonu ir druska, ir viską sutrinkite iki vientisos masės (bus smulkūs trupiniai).
2. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite grietinę ir jogurtą. Į šią masę įberkite sodą ir išmaišę palikite apie 10 minučių (per tą laiką masė turėtų švelniai suputoti).
3. Elektrinio kombaino dubenyje suplakite kiaušinius ir cukrų kelias minutes. Sudėkite sviestą ir trinkite, kol gausite tolygią masę. Į jogurto masę įmaišykite brendį ir vanilę, o tada viską supilkite į indą su kiaušinių ir sviesto plakiniu. Viską gerai sumaišykite. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir druska ir, subėrę į indą su likusiais produktais, išsukite iki vientisos masės.
4. Įkaitinkite orkaitę iki 200°C laispnių temperatūros. Keksui kepti skirtą formą ištepkite riebalais ir pabarstykite džiūvėsėliais (arba maltais riešutais). Išdėkite maždaug pusę tešlos į paruoštą kepimo formą, ir visą paviršių pabarstykite apie 2/3 kiekio riešutinio sluoksnio trupinių. Tada suverskite likusią tešlą, išlyginkite paviršių. Kepkite keksą apie 60 minučių arba tiek, kol įbedę medinį pagaliuką, jį ištrauksite sausą. Išimkite iš orkaitės ir pilnai atvėsinkite (tik tada keksą lengvai išimsite iš kepimo formos).
5. Uždėkite keksą ant lėkštės ar padėklo (galbūt teks kekso apačią šiek tiek nupjauti, kad pyragas stovėtų lygiai). Paruoškite glajų: mažame puodelyje kaitinkite grietinėlę, kol ji pradės virti. Iškart nukelkite nuo ugnies, ir sudėkite gabaliukais sulaužytą šokoladą. Palaukite kol šokoladas ištirps, tada viską sumaišykite ir šiuo glajumi ištepkite pyrago viršų, leisdami nubėgti šonais žemyn. Patį kekso viršų pabarstykite kapotais lazdyno riešutais ir pabarstykite likusia riešutų mase.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.