Košės man – įprasta dienos pradžia, ir jos nebūtinai kasdien yra nuobodžiai vienodos. Vien košių priedai – vaisiai, riešutai, granola, kakavos pupelių traškučiai ir kitokie gėriai – daro jas geidžiamiausiu dienos patiekalu!
Na, bet jei jums (arba ypač jūsų vaikams) vis vien sunku tą košę pamilti, išmėginkite ją kitu pavidalu – avižinių sausainių forma! Nustebsite, kai perskaitysite šių sausainių sudėtį: avižiniai dribsniai, bananai, malti migdolai ir kokosai, džiovintos mėlynės, klevų sirupas ir šiek tiek alyvuogių aliejaus. Veganiški, sveikuoliški sausainiai, kuo puikiausiai tiks ne tik vietoje dubens pusrytinės košės, bet ir prie puodelio popietinės arbatos.
Pusrytiniai avižinių dribsnių sausainiai
Ingredientai (18 vnt.):
- 3 stiklinės (270 g) avižinių dribsnių;
- 1 stiklinė (120 g) maltų migdolų riešutų;
- ½ stiklinės (40 g) kokosų drožlių;
- ½ stiklinės (125 ml) extra virgin alyvuogių aliejaus;
- ⅔ stiklinės (160 ml) klevų sirupo (pakeiskite medumi, jei neturite);
- 2 arbat. šaukšt. malto cinamono;
- 2 arbat. šaukšt. vanilės ekstrakto;
- 1 stiklinė (260 g) sutrintų šakute minkštų bananų (apie 2–3 bananai);
- ⅔ stiklinės (110 g) džiovintų mėlynių arba džiovintų spanguolių (ką turite arba ką labiau mėgstate).
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Išklokite 2 kepimo skardas pergamentiniu popieriumi.
2. Visus ingredientus sumaišykite. Valgomu šaukštu (arba geriausia – ledų dozavimo šaukštu) imkite masės, suformuokite iš jos apvalų rutuliuką ir padėję ant kepimo skardos paspauskite delnu (arba šaukšto nugarėle), kad būtų plokščias. Palikite tarpus ir taip suformuokite likusius sausainius.
3. Kepkite orkaitėje 25 minutes, arba kol gražiai apskrus. Išimkite iš orkaitės ir palikite visiškai atvėsti skardoje. Tik atvėsę sausainiai bus traškūs išorėje ir minkšti viduje.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.