Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nidos receptas: visos dienos fritata

Po švenčių, praleistų prie gausiai nukrautų gėrybėmis stalų, ne vienam norisi atokvėpio. Daug kas nė pažiūrėti nenori į mėsiškus patiekalus, o šeimininkės tiesiog svajoja apie poilsį nuo virtuvės darbų. Išsigelbėjimas ir vieniems, ir kitiems – frittata. Paprastai vėlyviems pusryčiams ruošiamas patiekalas tikrai patiks visai šeimai, juoba kad pagaminamas jis vienam inde ir tinkamas pačioms įvairiausioms kulinarinėms improvizacijoms.
Nida Degutienė ir jos kepta fritata
Nida Degutienė ir jos kepta fritata / Nidos Degutienės nuotr.

Frittata – vienas geidžiamiausių patiekalų ir tiems, kurie nori sutaupyti. Šio paprastučio kepinio sudedamosios dalys ypač draugiškos šeimos biudžetui – kiaušiniai, pieno produktai ir vienas kitas likutis iš šaldytuvo. Tačiau tam, kad kepdami fritatą nepadarytumėte klaidų, pravartu paisyti vieno kito naudingo patarimo.

Nors teoriškai fritatai galima naudoti bet kokį skystį, gyvulinės kilmės pienas ar jogurtas tiks labiausiai, ir ypač tas, kuris riebesnis!

Taip pat svarbi keptuvė, kurioje kepsite fritatą. Idealu, jei turite sunkią ketaus keptuvę: ji įkaista lėtai, tačiau ilgai išlaiko karštį, todėl net ištraukta iš orkaitės fritata dar kurį laiką keps.

Šiukštu fritatos neperkepti – ideali fritata yra ne kieta ir apskrudusi, bet vos vos sutvirtėjusi, vis dar šiek tiek kremiška.

Fritatai tiks bet kokie likučiai – vakarykštės virtos bulvės, grybai, nesuvalgytos dešrelės, kepintos daržovės... Tačiau jei ketinate dėti daug „vandeningų“ priedų (pvz., cukinijų, pomidorų, svogūnų), verčiau juos pradžioje atskirai apkepinkite.

Bet kurią fritatą visada pagerins tarkuotas sūris, tačiau nepamirškite, kad lygiai taip pat sėkmingai joje galite „paslėpti“ ir kur kas naudingesnius priedus – lapinius kopūstus, špinatus.

Nidos Degutienės nuotr. /Fritata su rikota ir daržovėmis
Nidos Degutienės nuotr. /Fritata su rikota ir daržovėmis

Ingredientai (4 asm.)

  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 1 poras (smulkiai supjaustytas)
  • 400 g vyšninių pomidorų
  • 160 g lapinio kopūsto (kale) (nuskabykite lapus, o kietus kotus išmeskite)
  • 8 kiaušiniai
  • 250 ml pieno
  • 1 šaukštas garstyčių (geriausia tiks pilnagrūdės)
  • Druskos, juodųjų pipirų
  • 240 g rikotos (pakeiskite varške arba ožkų sūriu, jei norite)

Gaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių. Į didelę keptuvę (22 cm), kuri tinkama pašauti į orkaitę (idealu, jei turite ketaus keptuvę) įpilkite aliejaus, sudėkite porus ir pomidorus (su visom šakelėm), šiek tiek pamaišykite, kad daržovės pasidengtų aliejumi, ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 10–15 min., arba kol pomidorai truputį apkeps, sutrūkinės odelės. Ištraukite iš orkaitės keptuvę ir iš jos išimkite pomidorus, atidėkite trumpam į šalį. Į keptuvę sudėkite kale lapus, pamaišykite ir palikite kelioms minutėms karštoje keptuvėje, kad lapai suglebtų.

Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 180 laipsnių. Dubenyje sumaišykite kiaušinius, pieną, garstyčias, pagardinkite druska ir pipirais. Atsargiai šią masę supilkite į keptuvę, švelniai pakilnodami kale lapus, kad kiaušinių masė subėgtų į visus pakraščius. Šaukštu dėkite ant kiaušinių masės rikotą, ir ant viršaus uždėkite pomidorus.

Kepkite fritatą orkaitėje apie 25 minutes, arba kol masė lengvai sutvirtės (net jei pats centras atrodo ne visai iškepęs, jis baigs kepti ir ištrauktas iš orkaitės). Palaukite 5 minutes ištraukę iš orkaitės, tik tada patiekite su mėgstamais priedais (šonine, prosciutto, kumpiu, avokadais, daržovėmis, baziliko lapeliais) ir su skrudinta duona.

Nidos Degutienės nuotr. /Fritata su rikota ir daržovėmis
Nidos Degutienės nuotr. /Fritata su rikota ir daržovėmis

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“, o šiuo metu gyvena Australijoje. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas