Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nidos receptas: ypatingai paprastas ir skanus cukinijų, porų ir fetos apkepas

Cukinijų sezonas Lietuvoje man asocijuojasi su dviem labai ryškiais momentais. To sezono pradžia vasarą, kai sunoksta jaunutės cukinijos, kurios tokio skanumo, kad galima valgyti vienas, niekaip termiškai neapdorotas… Ir to sezono apogėjus, kai daržuose drybso išstypę milžiniškos žalios „torpedos“, kai visi vieni kitiems siūlo pasidalinti jų derliumi, bet visi būna tiek iki soties cukinijų atsivalgę, kad nenori net pažiūrėt į jų pusę...
Nida Degutienė ir jos keptas apkepas
Nida Degutienė ir jos keptas apkepas / Nidos Degutienės nuotr.

Australijoje cukinijų sezonas neturi nei pradžios, nei pabaigos. Jos čia visuomet labai jaunos, visuomet kelių rūšių, visuomet parduotuvių ir turgaus lentynose. Aš gana dažnai cukinijų nusiperku savaitgaliniams blyneliams ar garnyrui prie grilio patiekalų, nes tai itin paprasta ir greitai pagaminama daržovė, kuri kiekvienąkart virsta tuo, ką papildomai kartu su ja į lėkštę priberi, pašlakstai ar kitaip paskanini.

Nidos Degutienės nuotr./Cukinijų, porų ir fetos apkepas
Nidos Degutienės nuotr./Cukinijų, porų ir fetos apkepas

Bet visada pasiteisina geri cukinijų apkepai ir gratinai. Jie skanūs ir karštutėliai, tik ką iš orkaitės, ir atvėsę, kambario temperatūros, o ir kitą dieną gabalėlį paprasta pasišildyt greitiems pietums. Australai tokių „cukinijų pyragų“ kepa begales, nes tai labai populiarus piknikų (ir kelionių) užkandis. Iškepei skardą, supjaustei atvėsusį pyragą kvadratėliais ir pirmyn į iškylą.

Šios dienos cukinijų apkepas ypatingai paprastas, bet tikrai nepaprastai skanus – čia smagiai žaidžia visos įmanomos konsistencijos: cukinijų sultingumas, sūrio tąsumas ir pakepintų česnakinių duonos trupinių traškumas.

Ingredientai (6 asm.):

  • alyvuogių aliejaus;
  • 2 česnako skiltelės, susmulkintos;
  • ½ stiklinės džiūvėsėlių;
  • 2 porai, plonai supjaustyti;
  • 4 cukinijos (nedidelės): 3 sutarkuotos burokine tarka ir 1 supjaustyta plonais griežinėliais;
  • 1 citrinos nutarkuota žievelė;
  • aitriųjų paprikų dribsnių;
  • 1 kiaušinis;
  • 200 g fetos sūrio, sutrupinto;
  • 100 g mocarelos sūrio, sutarkuoto;
  • druskos.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Pasiruoškite apie 22 cm skersmens kepimo indą

2. Pradėkite nuo trupinių: keptuvėje įkaitinkite apie 2 šaukštus aliejaus, suberkite pusę kiekio česnakų ir trumpai apkepinkite (tik nesuskrudinkite), suberkite džiūvėsius ir maišydami pakepinkite keletą minučių, kol džiūvėsiai apskrus. Įberkite truputį druskos, tada suberkite džiūvėsius į dubenėlį ir atidėkite į šalį.

3. Toje pat keptuvėje įkaitinkite dar apie 2 šaukštus aliejaus, sudėkite porus ir įberkite ½ šaukštelio druskos. Kepinkite ant nedidelės ugnies, kol porai visiškai suminkštės (apie 15-20 min.). Baigiant kept suberkite likusius česnakus ir dar minutę pakepinkite. Atidėkite į šalį.

4. Kol porai kepa, labai gerai nuspauskite sutarkuotų cukinijų sultis. Suberkite tarkius į dubenį, suberkite tarkuotas citrinos žieveles, aitriosios paprikos dribsnius, įmaišykite kiaušinį, sudėkite apkepintus porus ir sutrupintą fetą. Viską lengvai išmaišykit ir sudėkite į paruoštą kepimo indą.

5. Į dubenį sudėkite griežinėliais supjaustytas cukinijas, pašlakstykite trupučiu aliejaus, rankomis išmaišykit, kad visi griežinėliais pasidengtų aliejumi ir išdėliokite ant tarkuotų cukinijų pasės. Pabarstykite trupučiu druskos, ant viršaus užberkite tarkuotą mocarelos sūrį.

6. Dėkite į orkaitę ir kepkite apie 30-35 min. arba kol sūris gražiai apskrus. Patiekite pabarstę česnakiniais duonos džiūvėsiais.

Nidos Degutienės nuotr./Cukinijų, porų ir fetos apkepas
Nidos Degutienės nuotr./Cukinijų, porų ir fetos apkepas

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi tris kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ , „Žuvis pasaulio virtuvėse“ ir „Nidos receptai. 10 metų drauge“ o šiuo metu gyvena Australijoje. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas