Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: ypatingas grilio triukas arba ant lentelės keptas lašišos kepsnys

Grilis – tai niekada neišsemiama vasaros tema. Taip pat kaip ir grilyje kepti patiekalai – net patys paprasčiausi, jie visuomet priverčia visus aikčioti. Galbūt dūmo kvapas, o gal emocija, susijusi su vaikystės prisiminimais ir naktiniais žygiais prie rusenančio laužo – grilis visuomet yra kažkas tokio laukiamo ir ypatingo.
Kepamas ir jau paruoštas lašišos kepsnys
Kepamas ir jau paruoštas lašišos kepsnys / Nidos Degutienės nuotr.

Grilių pasaulis, beje, turi madas! Anksčiau naudodavome grilius, kuriuos iš kelių metalo plokščių suvirindavo auksarankis kaimynas, o dabar stengiamės, jog grilis būtų ne vien funkcionalus, bet ir puoštų aplinką savo išskirtiniu dizainu.

Net neabejoju, kad jūsų akis užkliuvo už kiaušinio formos sodrios žalios spalvos rūkstančio prietaiso, kuriuo maistą ruošia didžiausios kulinarijos žvaigždės, geriausių pasaulio restoranų šefai ir, žinoma, grilio meistrai įvairiuose kepimo ant ugnies čempionatuose.

Nidos Degutienės nuotr. /Grilis-kiaušinis
Nidos Degutienės nuotr. /Grilis-kiaušinis

Tas apvalus prietaisas, beje, atkeliavo iš Japonijos, kur vietiniai tūkstantmečius virdavo ryžius ypatingoms progoms, ir sugebėdavo subtiliai reguliuoti tiek temperatūrą, tiek verdamų ryžių skonio savybes. Vakariečiai turėjo galimybę susipažinti su kamado (būtent taip ši japoniška apvali krosnis vadinasi) labai neįprastu būdu – karo su Japonija metu. Jau tuomet amerikiečių kariai pastebėjo tokioje krosnelėje pagaminto maisto ypatingą skonį ir sultingumą. Ne vienas po tarnybos parsivežė tokią molinę krosnelę namo. Ne tik parsivežė, bet dar ir patobulino: japonai jose gamindavo ryžius, o amerikiečiai sugalvojo kepti ir kepsnius!

Ilgainiui molį, iš kurio nuo seno buvo gaminami kamado, bet kuris nebuvo atsparus smūgiams nei temperatūros pokyčiams, pakeitė net didžiausius karščius atlaikanti ypatingos sudėties keramika, o dėl savo žaismingos kiaušinį primenančios formos šios krosnelės įgavo, savaime suprantama, Kiaušinio pavadinimą!

Šiandien noriu su jumis pasidalinti vienu triuku, kurį jūs galite naudoti ne tik kamado stiliaus, bet ir kituose griliuose. Tas triukas vadinasi „medinė lentelė“. Keletas taisyklių, kurias privalote žinoti, ir paprastos medinės lentelės, pažadu, atneš tą geidžiamą „wow efektą“, kai patieksite svečiams ant stalo būtent tokiu būdu pagamintą patiekalą.

Nidos Degutienės nuotr. /Kepami lašišos kepsniai
Nidos Degutienės nuotr. /Kepami lašišos kepsniai

Nežinau, ar tokias medines lenteles galima pasigaminti patiems, bet maniškės – pirktos. Pasirinkti galima iš keleto rūšių medžio: kedro, uosio… Lenteles prieš kepant maistą reikia išmirkyti vandenyje: ne trumpiau nei 2 valandas, bet patariu mirkyti daug ilgiau – net iki 8 valandų. Kuo ilgiau mirkysite, tuo stipresnį dūmo aromatą turės kepamas maistas. Beje, lenteles galima mirkyti nebūtinai vandenyje, bet, pavyzdžiui, baltame ar raudoname vyne! Kiekvieną kartą kepant gausite vis kitą.

Lenteles galima naudoti keletą kartų – po kelių kepimų jos tiesiog sudega... Jei kepsite maistą ant lentelių naudodami tiesioginę ugnį, lentelės apanglės greičiau, ir jas panaudosite gal kokius 2 kartus… Užtai taip iškeptas maistas turės labai stiprų dūmo kvapą. Bet jei kepant naudosite konvektorių (specialią keramikinę perdangą kamado stiliaus griliuose), tai lentelės tarnaus 4–5 o gal ir daugiau kartų. Dūmo skonis, tiesa, bus mažumėlę silpnesnis.

Panaudotas lenteles išdžiovinkite, sudėkite į plastiko maišelį, kad nepurvintų kitų daiktų ir nesipurvintų pačios, ir laikykite kol prireiks kitam kepimui. Net ir panaudotas lenteles prieš kepimą vėl išmirkykite, nugramdykite prieš tai kepto maisto likučius, jei tokių liko. Jei kepant maistą tepsite glajumi, jis, žinoma, nutekės ir prikeps ant lentelių, todėl gal verta su glajais žaisti ne naudojant naujas, o jau kartą kitą panaudotas lenteles.

Geriausia ant lentelių kepti tinka žuvį, taip pat mėsos kepsnius.

Įkūrę grilį, kai temperatūra jau būna pasiekusi norimą (aš dažniausiai įkaitinu iki 200 laipsnių), pirmiausia ant grotelių 3–4 minutes pakaitinkite pačias lenteles. Neišsigąskite, kai iš grilio ims verstis dūmai, o lentelės ims spragsėti: jos juk keletą valandų mirko vandenyje! Tada lenteles apverskite, ir iškart ant jų dėkite kepimui paruoštą maistą. Geriausia ant lentelių kepti tinka žuvį, taip pat mėsos kepsnius. Žuvį dėkite su oda, ji kepant greičiausiai prilips prie medžio, bet ją prikepusią gana lengvai nugramdysite. Žuvį pakaks pabarstyti druska, pipirais, galite šiek tiek pašlakstyti citrinos sultimis.

Nidos Degutienės nuotr. /Kepami lašišos kepsniai
Nidos Degutienės nuotr. /Kepami lašišos kepsniai

O jei sugalvosite pasilepinti šventiškesniu patiekalu, paruoškite lašišos kepsnius ir patepkite juos medaus glazūra. Taip iškeptą kepsnį patiekiau su virtomis šviežiomis bulvėmis, virtais šparagais, perpus perpjauta ir ant grotelių paskrudinta česnako galva, ir apkepintais špinatais bei lapiniais burokėliais.

Ant lentelės keptas lašišos kepsnys su medaus ir garstyčių glazūra

Ingredientai (2 asm.):

  • 2 lašišos kepsniai (su oda) – maždaug po 200 g kiekvienas;
  • druskos;
  • pipirų;
  • 1 šaukštas aliejaus.

glazūrai:

  • 2 šaukštai Dijono garstyčių;
  • 1 šaukštas medaus;
  • 1 šaukštelis balzamiko acto;
  • 1 šaukštelis nutarkuotos citrinos žievelės;
  • 1 šaukštelis susmulkintų šviežių čiobrelių.

Gaminimas:

1. Visus glazūros ingredientus sumaišykite ir atidėkite į šalį.

2. Kai grilius įkais ir apkeps viena lentelės pusė (kaip aprašyta anksčiau), apverskite lenteles kita puse, patepkite jas trupučiu aliejaus ir klokite lašišos kepsnius odele į apačią. Pabarstykite druska, pipirais ir gausiai patepkite glazūra.

3. Uždarykite grilio dangtį ir kepkite apie 12–15 minučių (priklausomai nuo žuvies gabalėlio dydžio ir storio).

4. Nuimkite nuo lentelių papuoškite šviežio čiobrelio šakelėmis ir patiekite iškart su mėgstamomis daržovėmis.

Nidos Degutienės nuotr. /Ant lentelės keptas lašišos kepsnys
Nidos Degutienės nuotr. /Ant lentelės keptas lašišos kepsnys

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai