Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nidos receptas: ypatingas sūrio pyragas su keptais abrikosais

Koks nepakartojamas sezonas yra vasara! Ne tik todėl, kad saulėtomis dienoms energijos ir geros nuotaikos su kaupu, juk vasarą sunoksta visi iki vieno vaisiai, tik spėk pasirinkti kuriuos ir kaip naudoti. Nors Australijoje vasara ir kiti sezonai nedaug kuo skiriasi, nes vaisių čia visuomet gausiau nei bet kur kitur, kai kurie kepiniai tiesiog patys savaime labiausiai tinka vasarai. Kalbu apie gaivius tortus ir pyragus, kuriuose pagrindinį vaidmenį atlieka sunokę vaisiai.
Nida Degutienė ir jos sūrio pyragas su keptais abrikosais
Nida Degutienė ir jos sūrio pyragas su keptais abrikosais / Nidos Degutienės nuotr.

Juk kokia būtų vasara be mūsų visų taip pamėgtų nekeptų varškės tortų su braškėmis ar be gaivių jogurtinių desertų, gardintų šviežiausiomis sezono uogomis iš daržų ir miškų.

Tačiau jei ruošiatės kokiai didesnei progai (o vasarą tokių progų apstu!), aš jums siūlau štai šį sūrio pyragą (cheesecake) su keptais karamelizuotais abrikosais iš Yotamo Ottolenghi repertuaro. Nors pati tiekiau jį savo svečiams tada, kai Lietuvoje buvo gūdus šaltas sezonas, iki šiol labai gerai prisimenu jo skonį ir ypač nuščiuvusius svečius, kai jo paragavo.

Nidos Degutienės nuotr./Sūrio pyragas su keptais abrikosais
Nidos Degutienės nuotr./Sūrio pyragas su keptais abrikosais

Ingredientai:

pagrindui:

  • 70 g migdolų plokštelių;
  • 180 g sausainių;
  • 100 g sviesto, ištirpinto;
  • 350 g šviežių sunokusių abrikosų, perpjautų pusiau, išimtais kauliukais.

sūrio sluoksniui:

  • 840 g kreminio sūrio (pvz., Philadelphia);
  • 150 g cukraus;
  • 1 šaukštelis vanilės ekstrakto;
  • 1 šaukštas nutarkuotos apelsino žievelės;
  • 5 kiaušiniai, lengvai suplakti šakute;
  • 85 g grietinės;
  • 70 ml Amaretto likerio.

viršutiniam abrikosų sluoksniui:

  • 15 g migdolų plokštelių;
  • 400 g šviežių sunokusių abrikosų, perpjautų pusiau, išimtais kauliukais;
  • ½ šaukšto cukraus;
  • 1 šaukštas vandens;
  • 1 šaukštas Amaretto likerio.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių temperatūros (be ventiliatoriaus). Migdolų plokšteles iš nurodyto kiekio pagrindui ir papuošimui (iš viso 85 g) suberkite į nedidelę skardelę ir pašaukite 10-čiai minučių į orkaitę, kad lengvai apskrustų (nuolat stebėkite, kad nesudegtų). Išimkite, atidėkite į šalį 15 g migdolų, o likusius pasilikite pagrindui.

2. Torto formą nusegamais kraštais (22 cm diametro) lengvai patepkite riebalais ir dugną bei šonus išklokite pergamentiniu popieriumi.

3. Sausainius susmulkinkite (geriausia – blenderiu arba virtuviniu kombainu), suberkite trupinius į dubenį, supilkite tirpintą sviestą ir apkepintus migdolus ir viską sumaišykite. Šią masę dėkite į paruoštą kepimo skardą, gerai paspauskite dugną ir išlyginkite (šaukšto nugarėle arba stiklinės dugnu). Dėkite į šaldytuvą sustingti.

4. Orkaitės temperatūrą padidinkite iki 210 laipsnių (be ventiliatoriaus) arba iki 190 laipsnių su ventiliatorium. Toje pat skardelėje, kurioje kepėte riešutus, išdėliokite abrikosų puseles pjūvio puse į viršų. Kepinkite 15-25 min., kol abrikosai suminkštės, bet visiškai nesuteš (kepimo laikas priklausys nuo to, kiek abrikosai prinokę). Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite.

Nidos Degutienės nuotr./Sūrio pyragas su keptais abrikosais
Nidos Degutienės nuotr./Sūrio pyragas su keptais abrikosais

5. Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 170 laipsnių (be ventiliatoriaus) arba iki 150 laipsnių su ventiliatoriumi. Elektriniu kombainu suplakite kreminį sūrį, cukrų, vanilę, apelsino žievelę iki vientisos masės (vidutiniais apsisukimais). Keliomis porcijomis supilkite kiaušinius, vis įmaišydami į masę, kad tolygiai pasiskirstytų, pabaigoje sudėkite grietinę ir darsyk viską išmaišykite (tik neperplakite, antraip masė kepant pakils, paskui sugrius). Įmaišykite Amaretto likerį.

6. Išimkite iš šaldytuvo sustingusį pagrindą. Ant jo sudėliokite keptus abrikosus pjūvio puse į apačią ir supilkite visą kreminio sūrio masę. Stuktelkit kepimo formą į darbastalį, kad visos ertmės užsipildytų.

7. Formą su paruošta mase dėkite į kepimo skardą. Pašaukite kepti ir kepkite 1 val., arba kol kreminė masė sutvirtės, bet viduje dar bus šiek tiek nestabili (neperkepkite!). Išjunkite orkaitę, praverkite dureles, į tarpą įstatykite medinį šaukštą ir palikite kepinį taip pamažu vėsti 1 valandą. Tada išimkite iš orkaitės, pilnai atvėsinkite ir padėkite į šaldytuvą mažiausiai per naktį.

8. Tą dieną, kai tortą tieksite, paruoškite keptus abrikosus. Įkaitinkite orkaitę iki 210 laipsnių temperatūros (be ventiliatoriaus) arba iki 190 laipsnių su ventiliatoriumi. Skardelėje sudėliokite abrikosus pjūvio puse į viršų ir pašaukite kepti. Kepkite 15-20 minutes, kol abrikosai suminkštės, bet visiškai nesuteš (kepimo laikas priklausys kiek prinokę abrikosai). Ištraukite abrikosus iš orkaitės, pabarstykite cukrumi ir pašlakstykite vandens ir Amaretto likerio mišiniu. Pašaukit į orkaitę dar apie 10-iai min. arba kol abrikosai lengvai karamelizuosis ir išskirs skysčio (sirupo). Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite.

9. Prieš patiekiant ištraukite pyragą iš šaldytuvo, išimkite iš kepimo formos, perkelkite ant serviravimo lėkštės. Ant viršaus sudėliokite keptus abrikosus, pašlakstykite sultimis, kurios išsiskyrė kepant, pabarstykite pakepintomis migdolų plokštelėmis.

Nidos Degutienės nuotr./Sūrio pyragas su keptais abrikosais
Nidos Degutienės nuotr./Sūrio pyragas su keptais abrikosais

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi tris kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ , „Žuvis pasaulio virtuvėse“ ir „Nidos receptai. 10 metų drauge“ o šiuo metu gyvena Australijoje. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas