Nidos receptas: žiedinių kopūstų (kalafiorų) sriuba su juodos duonos traškučiais

Jei jūs gautumėte užduotį parašyti meilės poemą... daržovei. Kokiai nors vienai vienintelei, kurią labiausiai mylite, kokia ji būtų? Mano atveju tai būtų kalafioras. Aš nežinau, kas tokio magiško šioje išskirtinės spalvos neturinčioje žieduotoje galvoje, bet nuo vaikystės kalafioras man buvo šventė virtuvėje. Kepti, virti, apkepinti kalafiorai man yra kiekvieno patiekalo pagerinimas. Gal žavesys yra kalafiorų universalume? Tačiau juk bulvės kur kas universalesnės. Matyt, kai kas kito verčia juos mylėti...
Nida Degutienė ir jos virta sriuba
Nida Degutienė ir jos virta sriuba / Nidos Degutienės nuotr.

Beldžiantis tikram rudeniui vis dažniau puoduose kunkuliuos įvairiausios sriubos. Juk be sriubų, gyvenant šaltame klimate, ilgai nepratemptum... Man pačiai namuose būna didžiausias badas, jei kurią nors dieną nėra sriubos. Juk taip gera parlėkus po darbų užkaisti puodą ir po akimirkos jau srėbti pašildytą maistingą skystį su daržovėm…

Trintas sriubas gaminu kiek rečiau ir jos man labiausiai patinka rudenį. Jos tokios pasotinančios, kad dažnai atstoja ir visus pietus. Tik trintų sriubų aš paprastai vengiu viešojo maitinimo vietose, o štai namuose, kai žinau ką toje sriuboje trinu, jas valgau su malonumu.

Trintas sriubas labai smagu pagardinti kokiu nors pabarstu, traškučiu. Jis ne tik puošia lėkštę, bet ir suteikia malonios tekstūros valgant. Tinka ir paskrudinti riešutai, ir sėklos, o šįkart siūlau pasigaminti juodos duonos traškučių. Tiesiog padžiovinkite kelias riekeles juodos duonos, o kai visiškai sukietės, sumalkite į džiūvėsius (jei po ranka neturite sudžiūvusios juodos duonos, atpjaukite ploną riekelę šviežios ir paskrudinkite skrudintuve arba, jei turite laiko, padžiovinkite orkaitėje). Tada sulaužykite gabalėliais ir elektriniu smulkintuvu susmulkinkite iki norimo stambumo trupinių. Šiai sriubai puikiai tiks ir kitokie pabarstai: apkepintos krevetės, krutonai, prieskoninės žolės ir kt.

Nidos Degutienės nuotr. /Žiedinių kopūstų (kalafiorų) sriuba su juodos duonos traškučiais
Nidos Degutienės nuotr. /Žiedinių kopūstų (kalafiorų) sriuba su juodos duonos traškučiais

Kalafiorų sriuba su juodos duonos traškučiais

Ingredientai (4–6 porc.):

sriubai:

  • 2 vidutinio dydžio kalafioro galvos;
  • 2 didelės bulvės;
  • 1 didelis svogūnas;
  • 3 skiltelės česnako;
  • 1 šaukštas sviesto;
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus;
  • 1 litras vandens;
  • 2 lauro lapai;
  • 100–200ml grietinėlės (10–18 proc. riebumo);

duonos traškučiams:

  • 1 šaukštas sviesto;
  • 2 šaukštai sūdytų kaparėlių;
  • 100 g (3/4 stiklinės) migdolų riešutų, stambiai sukapotų;
  • juodos duonos džiūvėsių (galite pakeisti baltos duonos džiūvėsiais);
  • žalumynų (patiekimui).

Gaminimas:

1. Stambiai supjaustykite kalafiorus, bulves, svogūną. Dideliame puode ištirpinkite sviestą kartu su aliejum, suberkite supjaustytas daržoves, česnako skilteles ir apkepinkite maišydami, kol daržovės šiek tiek paskrus. Supilkite vandenį, įmeskite lauro lapus, įberkite druskos ir pipirų. Užvirinkite, tada sumažinkite ugnį, uždenkite ir virkite apie 15 minučių arba kol daržovės bus visiškai minkštos.

2. Išimkite iš puodo lauro lapus, sriubą perpilkite į elektrinį trintuvą (blenderį), ten pat supilkite grietinėlę ir viską sutrinkite iki vientisos purios masės. Jei sriuba pernelyg tiršta, atskieskite virintu vandeniu iki norimo tirštumo. Supilkite sriubą atgal į puodą ir pakaitinkite.

3. Kol sriuba kaista, mažoje keptuvėje įkaitinkite sviestą ir suberkite kaparėlius, riešutus ir džiūvėsius. Kelias sekundes pakaitinkite maišydami.

4. Supilstykite sriubą į dubenėlius ir pabarstykite traškučiais, papuoškite žalumynais.

Nidos Degutienės nuotr. /Žiedinių kopūstų (kalafiorų) sriuba su juodos duonos traškučiais
Nidos Degutienės nuotr. /Žiedinių kopūstų (kalafiorų) sriuba su juodos duonos traškučiais

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis