Baklažanai išties yra tuo pat metu paprasta, bet ir sudėtinga daržovė. Viena vertus, ji neturi jokio savo skonio, tad kokius priedus ar prieskonius besudėsite, baklažanai sugers viską. Kita vertus, sugers baklažanai ne tik skonius, bet ir riebalus. Todėl jei kas bandė kepti baklažanus keptuvėje, ir pylė riebalų tiek, kiek toje keptuvėje sausa pasidarydavo, matė, kad baklažanai tapo kempine, susiurbusia tiek, kiek jiems leidot tą padaryti!
Nepilnai iškepę baklažanai kieti, perkepę – ištęžta į košę... Tad imk, žmogus, ir ištaikyk viduriuką, kokio reikia, tiesa?...
Jei baklažanus mėgstate, bet nelabai žinote, ką su jais gero nuveikti, pradėkite nuo šios Italijos virtuvės klasikos: baklažanų ir pomidorų apkepo, pagardinto parmezanu. Tai panašus į lazaniją valgis, tik miltinius lazanijos lakštus čia atstoja pakepinti baklažanai. Turėdami galvoje, kad baklažanai savo skonio neturi, pomidorų padažą padarykite kiek intensyvesnio skonio, nei darytumėt kitais atvejais: susibalansavęs su baklažanų juostelėmis, skonis bus kaip tik!
Ingredientai:
- Alyvuogių aliejaus;
- 5 skiltelės česnako, susmulkintos;
- 2 ančiuvių filė (konservuotos sūdytos);
- 5 šakelės čiobrelių (tik lapeliai);
- 10 šalavijų lapeliai, susmulkinti;
- 4 indeliai konservuotų pomidorų savo sultyse (po 400 g);
- 3 šaukštai raudonojo vyno acto.
- 3 šaukštai cukraus;
- 5-6 baklažanai, supjaustyti išilgai plonomis juostelėmis;
- 100 g parmezano sūrio, sutarkuoto,
- 2 gabaliukai mocarelos sūrio (apie 250-300 g), supjaustyto plonomis juostelėmis;
- druskos;
- pipirų;
- baziliko lapelių.
Gaminimas:
1. Pradėkite nuo padažo: įkaitinkite didelėje keptuvėje šlaką aliejaus ir jame apkepinkite česnakus ir ančiuvius, čiobrelių ir šalavijų lapus. Kepinkite maišydami ir patrindami mentele, kol ančiuviai „ištirps“, o česnakai paskleis aromatą. Supilkite į keptuvę konservuotus pomidorus, actą ir cukrų, įberkite druskos ir pipirų. Pamaišykite, užvirinkite, tada uždengę troškinkite apie 15–20 minučių, arba kol padažas sutirštės. Paragaukite, ar netrūksta druskos – padažo skonis turi būti gana intensyvus.
2. Kol padažas verda, paruoškite baklažanus. Įkaitinkite grilio keptuvę (griddle pan), jei jos neturite – paprastą keptuvę (arba įkaitinkite grilį ir baklažanus kepkite ant grilio grotelių). Baklažano juosteles patepkite alyvuogių aliejumi iš abiejų pusių ir kepinkite, kol gražiai apskrus (dar geriau, jei šiek tiek švelniai pridegs vietomis – taip bus dar ir dūmo skonis) iš abiejų pusių ir baklažanai visiškai suminkštės. Išimkite jau iškepusias baklažanų juosteles ir dėkite naujas kepti.
3. Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C temperatūros. Pasiruoškite gilų kepimui skirtą indą. Į indą pirmiausiai dėkite kelis šaukštus pomidorų padažo, klokite ant viršaus baklažanų juostelių eilę (baklažanai gali užlipti vienas ant kito). Baklažanus pabarstykite druska, pipirais. Vėl dėkite pomidorų padažo sluoksnį. Ant pomidorų padažo klokite mocarelos gabalėlius, pabarstykite parmezano sūriu ir baziliko lapeliais. Toliau vėl kartokite nuo pradžių: pomidorai, baklažanai, pomidorai, sūriai – ir taip, kol baigsis ingredientai. Aš darau 2 baklažanų sluoksnių kepinį. Viršuje turi būti pomidorai ir sūriai.
4. Jei norite, ant viso apkepo viršaus dar galite pabarstyti baltos duonos džiūvėsių – jie suteiks papildomo traškesio. Gal ne visai autentiška, bet labai gardu.
Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.