Ingredientai:
- 2 vidutinio dydžio baklažanai (geriau pailgesni, o ne trumpi ir stori);
- alyvuogių aliejaus;
- druskos;
- šviežiai maltų juodųjų pipirų;
- 3 skiltelės česnako, sutraiškytos;
- 1 nedidelis svogūnas, smulkiai supjaustytas;
- 250 g šviežių vištienos ar kiaulienos dešrelių (naudosime iš jų išimtą mėsą);
- sauja šviežių bazilikų, stambiai sukapotų;
- 2 valg. šaukšt. džiūvėsėlių (labiausiai tinka panko);
- 2 rutuliukai mocarelos sūrio, sutarkuoti „burokine“ tarka;
- 100 g smulkiai tarkuoto parmezano sūrio.
padažui:
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 2 skiltelės česnako, sutraiškytos;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- žiupsnis džiovinto raudonėlio;
- 1 skardinė konservuotų supjaustytų pomidorų.
Gaminimas:
1. Pirmiausiai pagaminkite padažą. Keptuvėje įkaitinkite jam skirtą aliejų, sudėkite česnaką, raudonėlius, įberkite druskos, pakepinkite minutę, o tuomet suverskite konservuotus pomidorus. Patroškinkite ant vidutinės ugnies 5–7 min. Paragaukite, jei padažas jums rodosi rūgštokas, galite įbersti didelį žiupsnį cukraus.
2. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros.
3. Paruoškite baklažanus. Perpjaukite juos pusiau horizintaliai, o tada naudodami peilį ir šaukštą atsargiai išskobkite minkštimą – turite nepažeisti odelės, o minkštimo sluoksnis telieka apie 5–7 mm. Kiekvieno tokio pagaminto „laivelio“ vidų patepkite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska bei pipirais. Dėkite baklažano puseles į nedidelį kepimo indą, kurio dugną irgi patepkite aliejumi. Kiškite į orkaitę ir kepkite apie 20–25 min.
4. Kol kepa baklažanai, pasiruoškite įdarą. Smulkiai sukapokite iš baklažanų išpjautą minkštimą ir atidėkite. Įkaitinkite keptuvėje 2 šaukštus aliejaus, suberkite svogūnus ir pakepkite vidutiniame karštyje, kol taps permatomi ir suminkštės. Suberkite česnaką, pakepinkite, kol pakvips. Suberkite dešrelių mėsą ir kapodami mentele, kad ji sutrupėtų, pakepinkite, kol nebebus rausva. Sudėkite sukapotą baklažanų minkštimą, įberkite druskos, pipirų bei dar viską pakepinkite 5–7 min., kol baklažanai šiame mišinyje suminkštės. Įpilkite kelis šaukštus pasiruošto pomidorų padažo, įberkite bazilikų ir nukelkite nuo kaitros, o tada dėkite apie pusę parmezano ir mocarelos, išmaišykite.
5. Pasigamintu įdaru pripildykite apkeptas baklažanų puseles, į kepimo indą aplink juos supilkite likusį pomidorų padažą. Kiekvieną baklažano puselę, jau pripildytą įdaru, gausiai pabarstykite likusiais sūriais. Maltus džiūvėsėlius sumaišykite su trupučiu aliejaus, pasūdykite žiupsneliu druskos ir šį mišinį išbarstykite jau ant sūrio.
6. Kepkite įdarytus baklažanus dar apie 10–15 min., kol sūris išsilydys, parus. Pabaigoje galite įjungti kaitinimo iš viršaus funkciją (su vėjeliu).
7. Leiskite iškepusiam patiekalui kelias minutres pailsėti, o tada ragaukite, nepamiršdami užsipilti padažo iš to paties kepimo indo.