„Nori – gali atrasti“. 2 patiekalai su pievagrybiais: užtepėlė ir jais gardinta polenta

Augaliniai produktai – neatsiejama visavertės mitybos dalis. O ar pasiryžtumėte bent kartą per savaitę išmėginti naujus augalinius patiekalus? Kartu su organizacija „Gyvi gali“ ir projektu „Nori gali“ padėsime jums į savo racioną įtraukti daugiau vaisių, daržovių, kruopų, ankštinių produktų. Jūsų dėmesiui – veganiškų receptų dvejetukas.
Veganiškų patiekalų duetas
Veganiškų patiekalų duetas / Tinklaraštininkės nuotr.

Pievagrybių ir avinžirnių užtepėlė

Tai labai skani užtepėlė, kuri tiks ne tik sumuštiniui, bet ir kaip įdaras lietiniams arba prie bulvių.

Ingredientai:

  • 250 g pievagrybių;

  • 50 g virtų arba konservuotų avinžirnių;

  • 1 morka;

  • 1 svogūnas;

  • 1 valg. šaukšt. aliejaus;

  • 1/4 arbat. šaukšt. maltos ciberžolės;

  • druskos;

  • juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Pievagrybius nuplauname, nulupame ir supjaustome. Morką sutarkuojame stambia tarka. Svogūną smulkiai supjaustome.

2. Keptuvėje įkaitiname 1 šaukštą aliejaus, dedame pievagrybius ir kepame apie 5 minutes. Į keptuvę dedame morką, svogūną ir maišant kepame apie 10 min.

3. Į keptuvę beriame ir avinžirnius, pagardiname prieskoniais, gerai išmaišome ir palaikome dar 2 minutes.

4. Masę dedame į maisto smulkintuvą ir sutriname.

Tinklaraštininkės nuotr. /Pievagrybių ir avinžirnių užtepėlė
Tinklaraštininkės nuotr. /Pievagrybių ir avinžirnių užtepėlė

Polenta su pievagrybiais ir špinatais

Polenta – kukurūzų kruopų košė, kuri puikiai tiks pusryčiams. Košė greitai išverda, bet reikalauja šiek tiek daugiau dėmesio ir atidumo! Tinka valgyti ne tik su pikantiškais pagardais, bet ir saldžiais priedais. Labai svarbu naudoti atitinkamą košės ir vandens santykį norint išgauti kreminę konsistenciją.

Ingredientai:

košei:

  • 1 stiklinė (150 g) kukurūzų kruopų;
  • 3 stiklinės (750 ml) vandens ar sultinio;
  • 0,5 svogūno;
  • 1 skiltelė česnako;
  • 1 nedidelis gabaliukas (~20 g) augalinio sviesto arba kokosų aliejaus;
  • 1/2 arbat. šaukšt. druskos;
  • 1 valg. šaukšt. aliejaus.

priedams:

  • 250 g pievagrybių;
  • 100 g špinatų;
  • 0,5 svogūno;
  • druskos;
  • pipirų;
  • aliejaus.

Gaminimas:

1. Svogūną ir česnaką supjaustome smulkiais kubeliais, o pievagrybius griežinėliais.

2. Puode, kuriame virsime košę, įkaitiname šaukštą aliejaus ir sudedame svogūną. Pakepiname kelias minutes, sudedame česnaką ir dar pakepiname. Supilame vandenį ir užverdame.

3. Užvirus vandeniui puodą nuimame nuo ugnies ir nuolat maišant šluotele supilame kruopas. Puodą grąžiname ant labai silpnos kaitros, sudedame augalinį sviestą, druską ir nuolat maišome. Verdame kelias minutes, kol košė pradės burbuliuoti.

4. Keptuvėje įkaitiname aliejų, pakepiname svogūną, sudedame pievagrybius ir kepame 5 minutes. Sudedame špinatus, druską, pipirus ir dar kepame apie 10 minučių.

5. Polentą dedame į dubenėlius, o ant viršaus sudedame pievagrybius su špinatais.

Tinklaraštininkės nuotr. /Polenta su pievagrybiais ir špinatais
Tinklaraštininkės nuotr. /Polenta su pievagrybiais ir špinatais

Šių receptų publikavimas – ne pelno siekiančios organizacijos „Gyvi gali“ projekto „Nori gali“ dalis. Projektas įkvepia augalinio – sotaus ir skanaus – maisto atradimams. Kiekvieną pirmadienį „15min“ ieškokite naujų įdomių receptų!

Už šios savaitės receptus dėkojame tinklaraščiui Sveikas receptas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų