Citrininis keksas su aguonomis
Tai labai gardus veganiškas keksas be glitimo. Kai šaltukas taip spaudžia už lango, keksas į namus įpūs šilumos ir Kalėdų aromato!
Ingredientai:
- 1 citrina;
- 120 g sorų miltų;
- 50 g kukurūzų miltų;
- 50 g migdolų miltų;
- 1,5 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 1 arbat. šaukšt. malto cinamono;
- ¼ arbat. šaukšt. malto kardamono
- ¼ arbat. šaukšt. malto imbiero;
- 20 g aguonų;
- žiupsnis druskos;
- 40 g citrinos sulčių;
- 110 g šilto riebaus kokosų pieno;
- 160 g klevų sirupo;
- 40 g alyvuogių aliejaus.
kremui:
- 100 g anakardžių „sviesto“;
- 20 g klevų sirupo;
- 20 g citrinos sulčių.
Gaminimas:
1. Iš pradžių gaminame citrinos tyrę. Gerai nuplauname citriną. Dedame į puodą, užpilame vandeniu, užverdame ir verdame 15 minučių. Vandenį nupilame ir užpilame švariu. Užverdame ir verdame dar 45 minutes. Supjaustome, išimame kauliukus ir sutriname maisto smilkintuvu kartu su žieve. Atvėsiname iki kambario temperatūros ir dedame į šaldytuvą.
2. Miltus sumaišome su druska, kepimo milteliais, prieskoniais ir aguonomis.
3. Kitame dubenyje gerai išmaišome aliejų, citrinos tyrę (90 g), klevų sirupą ir pieną.
4. Sujungiame dvi mases ir užmaišome tešlą keksui.
5. Kepimo formą ištepame aliejumi, pabarstome miltais, nukratome miltų likučius ir pilame tešlą.
6. Keksą kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 35–45 min.
Iškepusį visiškai atvėsiname kepimo formoje.
7. Riešutus pakepiname keptuvėje ir triname maisto smulkintuvu, kol išeis riešutų „sviestas“. Riešutų „sviestą“ sumaišome su klevų sirupu ir citrinos sultimis.
8. Aptepame keksą kremu ir papuošiame mandarinais.
Obuolių ir spanguolių kompotas
Tai labai skanus obuolių ir spanguolių kompotas, pagardantis šildančiais prieskoniais. Puikiai tinka ramiam žiemos vakarui su artimaisiais!
Ingredientai:
- 3–4 obuoliai;
- 250 g spanguolių;
- gabaliukas imbiero;
- cinamono lazdelė;
- 4 kardamono ankštys;
- 2 žvaigždanyžiai;
- klevų sirupo, pagal skonį.
Gaminimas:
1. Obuolius supjaustome.
2. Visus ingredientus dedame į puodą, užverdame ir verdame apie 5 minutes. Pagardiname sirupu ar cukrumi. Puodą uždengiame dangčiu ir paliekame apie 10 min.
3. Nukošiame kompotą ir supilstome į puodelius.
Šių receptų publikavimas – ne pelno siekiančios organizacijos „Gyvi gali“ projekto „Nori gali“ dalis. Projektas įkvepia augalinio – sotaus ir skanaus – maisto atradimams. Kiekvieną pirmadienį „15min“ ieškokite naujų įdomių receptų!
Už šios savaitės receptus dėkojame tinklaraščiui Sveikas receptas.