Nori – gali atrasti: 2 veganiški skanėstai šventėms – kvapnus keksas ir kompotas

Augaliniai produktai – neatsiejama visavertės mitybos dalis. O ar pasiryžtumėte bent kartą per savaitę išmėginti naujus augalinius patiekalus? Kartu su organizacija „Gyvi gali“ ir projektu „Nori gali“ padėsime jums į savo racioną įtraukti daugiau vaisių, daržovių, kruopų, ankštinių produktų. Jūsų dėmesiui – veganiškų receptų dvejetukas.
Veganiški šventiniai skanėstai
Veganiški šventiniai skanėstai / Tinklaraščio nuotr.

Citrininis keksas su aguonomis

Tai labai gardus veganiškas keksas be glitimo. Kai šaltukas taip spaudžia už lango, keksas į namus įpūs šilumos ir Kalėdų aromato!

Ingredientai:

  • 1 citrina;
  • 120 g sorų miltų;
  • 50 g kukurūzų miltų;
  • 50 g migdolų miltų;
  • 1,5 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 1 arbat. šaukšt. malto cinamono;
  • ¼ arbat. šaukšt. malto kardamono
  • ¼ arbat. šaukšt. malto imbiero;
  • 20 g aguonų;
  • žiupsnis druskos;
  • 40 g citrinos sulčių;
  • 110 g šilto riebaus kokosų pieno;
  • 160 g klevų sirupo;
  • 40 g alyvuogių aliejaus.

kremui:

  • 100 g anakardžių „sviesto“;
  • 20 g klevų sirupo;
  • 20 g citrinos sulčių.

Gaminimas:

1. Iš pradžių gaminame citrinos tyrę. Gerai nuplauname citriną. Dedame į puodą, užpilame vandeniu, užverdame ir verdame 15 minučių. Vandenį nupilame ir užpilame švariu. Užverdame ir verdame dar 45 minutes. Supjaustome, išimame kauliukus ir sutriname maisto smilkintuvu kartu su žieve. Atvėsiname iki kambario temperatūros ir dedame į šaldytuvą.

2. Miltus sumaišome su druska, kepimo milteliais, prieskoniais ir aguonomis.

3. Kitame dubenyje gerai išmaišome aliejų, citrinos tyrę (90 g), klevų sirupą ir pieną.

4. Sujungiame dvi mases ir užmaišome tešlą keksui.

5. Kepimo formą ištepame aliejumi, pabarstome miltais, nukratome miltų likučius ir pilame tešlą.

6. Keksą kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 35–45 min.
Iškepusį visiškai atvėsiname kepimo formoje.

7. Riešutus pakepiname keptuvėje ir triname maisto smulkintuvu, kol išeis riešutų „sviestas“. Riešutų „sviestą“ sumaišome su klevų sirupu ir citrinos sultimis.

8. Aptepame keksą kremu ir papuošiame mandarinais.

Tinklaraščio nuotr. /Citrininis keksas su aguonomis
Tinklaraščio nuotr. /Citrininis keksas su aguonomis

Obuolių ir spanguolių kompotas

Tai labai skanus obuolių ir spanguolių kompotas, pagardantis šildančiais prieskoniais. Puikiai tinka ramiam žiemos vakarui su artimaisiais!

Ingredientai:

  • 3–4 obuoliai;
  • 250 g spanguolių;
  • gabaliukas imbiero;
  • cinamono lazdelė;
  • 4 kardamono ankštys;
  • 2 žvaigždanyžiai;
  • klevų sirupo, pagal skonį.

Gaminimas:

1. Obuolius supjaustome.

2. Visus ingredientus dedame į puodą, užverdame ir verdame apie 5 minutes. Pagardiname sirupu ar cukrumi. Puodą uždengiame dangčiu ir paliekame apie 10 min.

3. Nukošiame kompotą ir supilstome į puodelius.

Tinklaraščio nuotr. /Obuolių ir spanguolių kompotas
Tinklaraščio nuotr. /Obuolių ir spanguolių kompotas

Šių receptų publikavimas – ne pelno siekiančios organizacijos „Gyvi gali“ projekto „Nori gali“ dalis. Projektas įkvepia augalinio – sotaus ir skanaus – maisto atradimams. Kiekvieną pirmadienį „15min“ ieškokite naujų įdomių receptų!

Už šios savaitės receptus dėkojame tinklaraščiui Sveikas receptas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis