Burokėlių sriuba su lęšiais
Burokėlių sriuba su lęšiais yra soti, maistinga sriuba tinkanti pietums ar vakarienei. Veganiškam variantui fetos galima nenaudoti arba pakeisti veganiška alternatyva.
Ingredientai (3–4 porcijos):
- 250 g žalių (nevirtų) burokėlių;
- 1 nedidelė morka;
- 200 g raudonųjų lęšių;
- 1 svogūnas;
- 2 skiltelės česnako;
- 1 skardinė konservuotų pomidorų;
- 1 l daržovių sultinio;
- 1 lauro lapas;
- 2 valg. šaukšt. aliejaus;
- ½ arbat. šaukšt. juodųjų pipirų;
- ½ arbat. šaukšt. druskos.
patiekimui:
- 150 g veganiško fetos „sūrio“ (ar kitos veganiškos alternatyvos);
- sauja šviežių petražolių;
- mėgstamų sėklų.
Gaminimas:
1. Burokėlius, morką, svogūną, česnaką nulupkite ir supjaustykite kubeliais.
2. Puode įkaitinkite aliejų ir pakepinkite svogūnus kartu su česnakais.
Į puodą supilkite sultinį, suberkite lęšius, sudėkite morkas, burokėlius, lauro lapą. Virkite ant silpnos ugnies 20 min.
3. Po 20 minučių supilkite konservuotos pomidorus, prieskonius ir pavirkite dar 10 min.
4. Sriubą sutrinkite su maisto trintuvu, o tada pilstykite į dubenėlius ir pagardinkite smulkinta feta bei petražolėmis.
Grikių miltų sausainiai
Grikių miltų sausainiai ir grikių net nepajusi! Šis receptas puikiai tinka ir ne per dideliems grikių gerbėjams. Minkši, ne per saldūs.
Ingredientai (20 vnt.):
- 350 ml augalinio „pieno“:
- 250 g grikių miltų;
- 100 g datulių;
- 20 g kakavos miltelių;
- 1,5 valg. šaukšt. aliejaus;
- ½ arbat. šaukšt. sodos;
- 1 arbat. šaukšt. malto cinamono.
Gaminimas:
1. Į didelį dubenį berkite miltus, kakavą, cinamoną, sodą ir išmaišykite.
2. Į elektrinį smulkintuvą (blenderį) pilkite „pieną“, aliejų, dėkite datules ir susmulkinkite.
3. Pieno ir datulių mišinį pilkite į sausuosius ingredientus ir užmaišykite tešlą.
4. Tešlą šaukštu dėliokite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Apibarstykite migdolų drožlėmis arba sezamo sėklomis (nebūtina).
5. Kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 10–13 minučių.
Pastabos:
- jei datulės kietos, užmerkite jas vandenyje 1 val.
- tešlos konsistencija gali priklausyti nuo pasirinktų miltų. Aš naudojau grikių miltus „Fasma“ ir tešla išėjo tiršta (kaip riebi grietinė), sausainius lengvai suformavau šaukštu. Sausainiai iš tokios tešlos išeina minkšti. Jei jums išeitų kieta tešla, tuomet galima suformuoti rutuliukus. Taip paruošti sausainiai būtų trapesni, bet taip pat skanūs. Ruošiant tešlą galima berti ne visus miltus iš karto, tuomet galėsite patys reguliuoti tešlos tirštumą.
Šių receptų publikavimas – ne pelno siekiančios organizacijos „Gyvi gali“ projekto „Nori gali“ dalis. Projektas įkvepia augalinio – sotaus ir skanaus – maisto atradimams. Kiekvieną pirmadienį „15min“ ieškokite naujų įdomių receptų! Už šios savaitės receptus dėkojame tinklaraščiui Sveikas receptas.