Kario ir kokosų pieno sriuba su daržovėmis
Sriuboms dažnai receptų net neprireikia, nes pakanka sudėti mėgstamas daržoves, šiek tiek prieskonių ir jau galima mėgautis sveiku, šildančiu maistu. Tačiau jei norėtumėt paįvairinti įprastą daržovių sriubą, siūlome gaminti ją su kariu ir kokosų pienu. Ši sriuba labai tinkama valgyti su ryžių makaronais – pakanka juos išvirti / palaikyti užpylus karštu vandeniu ir sumaišyti su tiek šios sriubos, kad juos pilnai apsemtų. Bet taip pat ji skani ir viena, jei norisi ko nors lengvesnio.
Ingredientai (maždaug 3 porcijoms):
- 1 raudonoji paprika;
- 5 pievagrybiai;
- 1 svogūnas;
- 2 česnako skiltelės;
- 2 šaukšteliai šviežio tarkuoto imbiero;
- 400 ml kokosų pieno (recepte naudotas „light“);
- 2 šaukštai raudonosios kario pastos;
- 1 žalioji citrina (laimas);
- 1 l vandens;
- 2 daržovių sultinio kubeliai;
- šiek tiek aliejaus;
- šviežių petražolių (nebūtina).
Gaminimas:
1. Susmulkinti visas daržoves: svogūną ir česnakus – kuo smulkiau, papriką – plonomis juostelėmis, o pievagrybius – plonais griežinėliais.
2. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus (~1 šaukštą) ir įkaitinti. Sudėti smulkintą svogūną ir česnakus. Pakepti apie 3 minutes vis pamaišant. Sudėti tarkuotą imbierą ir pakepti dar 2 minutes. Tuomet sudėti ir smulkintą papriką bei pievagrybius. Pakepti 4–5 minutes (nereikia pilnai iškepti).
3. Puode užkaisti 1 litrą vandens, sudėti ir ištirpinti daržovių sultinio kubelius, taip pat raudonąją kario pastą. Į puodą sudėti apkepintas daržoves, supilti kokosų pieną ir pakaitinti, kol sriuba bus karšta, ant užvirimo ribos, ir tuomet išjungti viryklę.
4. Į sriubą įspausti visos žaliosios citrinos sulčių (galima ir puse citrinos, jei nemėgstate rūgštumo). Sriubą galima supilti ant paruoštų ryžių ar kitų azijietiško stiliaus makaronų, bet taip pat tinka valgyti vieną, su šviesia duonele. Patiekus ant viršaus užbarstyti petražolių ar kitų žolelių.
Augalinis apelsininis sūrio tortas
Šis gaivus tortas puikiai tiks bet kokiai šventei! Recepte naudota 17 cm skersmens apvali torto forma (su nuimamais šonais).
Ingredientai:
torto pagrindiniam įdarui:
-
150 g anakardžių riešutų (išmirkyti juos karštame vandenyje bent 30 min. arba per naktį);
-
150 g kokosų kremo;
-
1 šaukštelis tarkuotos apelsino žievės;
-
40 ml šviežių apelsino sulčių (pusės apelsino);
-
3 šaukštai klevų sirupo (apie 40 g);
-
keli lašeliai vanilės aromato;
-
0,5 šaukštelio agaro ir 50 ml vandens.
torto pagrindui:
-
165 g paprastų sausainių be priedų;
-
70 g veganiško sviesto arba margarino;
-
žiupsnelis druskos;
-
1 šaukštelis kokosų aliejaus.
želė sluoksniui:
-
50 g veganiškos apelsinų skonio želė su agaru;
-
250 ml šalto vandens.
Gaminimas:
1. Smulkiai sutraiškyti sausainius iki trupinių (galima elektriniu trintuvu, tik verta palikti ir didesnių trupinių / gabaliukų). Juos sumaišyti su margarinu, druska ir aliejumi. Masę tolygiai paskirstyti ir įspausti torto formos pagrinde bei įdėti į šaldytuvą.
2. Trintuvu labai gerai sumalti ingredientus torto įdarui.
3. Agarą sumaišyti su vandeniu ir vis maišant pavirinti ant silpnos ugnies. Užvirus iškart sumaišyti su torto mase (galima maišyti trintuvu).
4. Visą masę dėti ant sausainių pagrindo ir dėti į šaldytuvą. Palaikyti šaldytuve apie 20–30 minučių prieš darant viršutinį želė sluoksnį.
5. Tortą palaikius šaldytuve, padaryti želė pagal instrukcijas (tik dalį pakelio). Želė užpilti ant torto (ne verdančią, porą minučių pravėsusią), galima išdėlioti mandarinų papuošimui. Tik svarbu įsitikinti, kad želė neišbėgs pro jūsų torto formos šonus (toje vietoje, kur ji užsidaro).
6. Tortą palaikyti kambario temperatūroje 7–10 min. ir atsargiai įdėti į šaldytuvą – laikyti šaldytuve kelias valandas (arba per naktį).
Šių receptų publikavimas – ne pelno siekiančios organizacijos „Gyvi gali“ projekto „Nori gali“ dalis. Projektas įkvepia augalinio – sotaus ir skanaus – maisto atradimams. Kiekvieną pirmadienį „15min“ ieškokite naujų įdomių receptų!
Už šios savaitės receptus dėkojame tinklaraščiui Plantasticka.