Kreminė brokolių sriuba
Brokoliai yra labai vertinga daržovė, kurią galima valgyti ir žalią, ir termiškai apdorotą. Tačiau, kad liktų kuo daugiau naudingų maistinių medžiagų, brokolių nereikėtų pervirti. Priklausomai nuo brokolio žiedynų dydžio, virkite juos apie 3–5 min. ir stebėkite, kad nepervirtų – jie turi truputi suminkštėti ir dar išlikti lengvai traškūs. Taip išsaugosime ne tik daugiau vitaminų, bet ir skonio – švelniai traškūs brokolių gabaliukai nuostabiai dera su kremine sriubos tekstūra.
Ingredientai:
- 1 valg. šaukšt. aliejaus;
- 1 svogūnas, susmulkintas;
- 2 saliero stiebai, supjaustyti griežinėliais;
- 3 česnako skiltelės, sukapotos;
- apie 500 g brokolio (1 didesnė galva), žiedynėliai perpjauti pusiau ar ketvirčiais;
- 1 l + 250 ml daržovių sultinio;
- 200 g anakardžių riešutų, vandenyje išmirkytų 2 val.;
- 240 g (1 indelis) konservuotų arba virtų baltųjų pupelių;
- 3 valg. šaukšt. maistinių mielių;
- 2 arbat. šaukšt. šviesios miso pastos;
- 2 arbat. šaukšt. rūkytos paprikos miltelių;
- 1–2 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
- druskos;
- pipirų.
Gaminimas:
1. Puode įkaitinkite aliejų, suberkite svogūną, salierą ir pakepkite apie 5 min. arba kol suminkštės. Suberkite česnaką ir maišant dar pakepkite apie 1 min.
2. Suberkite brokolio žiedynėlius, taip pat galite sunaudoti ir brokolio kotą (jį nuskuskite ir supjaustykite gabaliukais). Supilkite 1 l sultinio, užvirkite ir sumažinę kaitrą virkite apie 3–5 min., kol brokolis vos suminkštės (bet nepervirs!). Nukaiskite puodą.
3. Į maisto smulkintuvą supilkite likusius 250 ml sultinio, suberkite mirkytus anakardžius, pupeles, mieles, miso pastą, rūkytos paprikos miltelius. Sutrinkite iki vientisos tyrės.
4. Gautą tyrę supilkite į puodą su brokoliais, išmaišykite ir pakaitinkite iki virimo. Nukaiskite, įspauskite 1 šaukštą citrinos sulčių. Skonį koreguokite pagal savo skonį – berkite druskos, pipirų, jei reikia – dar šiek tiek citrinos sulčių.
Gaivūs agurkų ledai
Tai nuostabūs, gaivūs ir sveiki ledai. Mėgaukitės jais vyraujant šiltiems, saulėtiems orams!
Ingredientai:
- 500 g nuluptų ir supjaustytų (apie 1 cm storio griežinėliais) agurkų;
- 0,5 puodelio (apie 100 ml) šviežiai spaustų žaliųjų citrinų (laimų) sulčių;
- sauja šviežių mėtų lapelių;
- 4 kiviai;
- 1 valg. šaukšt. medaus (jei norite saldžiau, galima dėti daugiau);
- 1,5 puodelio ( apie 300 ml) vandens.
Gaminimas:
1. Visus ingredientus sudėkite į kokteilinę ir gerai suplakite.
2. Gautą tyrę supilstykite į ledų formeles. Dėkite į šaldymo kamerą bent 3–4 val.
Šių receptų publikavimas – ne pelno siekiančios organizacijos „Gyvi gali“ projekto „Nori gali“ dalis. Projektas įkvepia augalinio – sotaus ir skanaus – maisto atradimams. Kiekvieną pirmadienį „15min“ ieškokite naujų įdomių receptų! Už šios savaitės receptus dėkojame tinklaraščiams @valgykimesveikiau ir skaniai kepa