Trinta moliūgų ir morkų sriuba
Ingredientai (3–4 porcijoms):
- 3 morkų (300 g);
- apie 500 g moliūgo (tinka ir šaldytas);
- 5–6 česnako skiltelės;
- 0,5 raudonojo svogūno;
- 1,5 kubelio daržovių sultinio;
- 1 arbat. šaukšt. saldžiosios paprikos miltelių;
- sauja bazilikų (šaldytų arba šviežių);
- 1,5 šaukštelio kario;
- 1 arbat. šaukšt. ciberžolės miltelių;
- šiek tiek petražolių.
Gaminimas:
1. Morkas ir moliūgą nulupti, supjaustyti ir išvirti vandenyje su ištirpintu daržovių sultinio kubeliu – virti apie 25 min. (arba kol daržovės bus minkštos).
2. Česnakus ir svogūną apkepti keptuvėje su aliejumi.
3. Visus kitus ingredientus ir prieskonius sumaišyti puode su virtomis daržovėmis, sudėti keptą svogūną ir česnakus. Vėliau juos sutrinti elektriniu trintuvu (blenderiu).
4. Patiekiant galima įberti moliūgų sėklų ir įpilti veganiškos grietinėlės.
Naminis „sūris“ su bazilikais
Šis „sūris“ panašus į baltą varškės sūrį, jis skanus ir kaip užkandis, ir yra geras ingredientas kitiems patiekalams. Sūris, deja, nesilydo, bet jo galima dėti ant sumuštinių ar net ant picos, nes skonis puikiai tiks.
Ingredientai (1 didesniam sūriui arba 2 mažiems):
- 65 g anakardžių riešutų (išmirkytų vandenyje per naktį arba karštame vandenyje 15–30 min);
- 236 ml vandens;
- 1,5 arbat. šaukšt. agaro (apie 5 g);
- 2 valg. šaukšt. maistinių mielių (10 g);
- 1,5 arbat. šaukšt. česnakų miltelių (5 g);
- 1,5 arbat. šaukšt. tapijokos krakmolo (apie 6 g);
- apie 2 valg. šaukšt. citrinos sulčių (9–10 g);
- žiupsnis druskos;
- 1 arbat. šaukšt. bazilikų.
Gaminimas:
1. Karštame vandenyje užmerkti anakardžius ir palaikyti 15–30 min (jei nebuvo užmerkti nakčiai).
2. Nedideliame puode agarą sumaišyti su 118 g vandens ir atidėti į šalį (kol kas nevirti).
3. Sudėti mirkytus anakardžius bei visus prieskonius į indą, užpilti 118 g vandens ir elektriniu trintuvu labai gerai sutrinti.
4. Sutrintą mišinį sumaišyti su agaro mišiniu ir viską ant silpnos ugnies kaitinti, kol užvirs ir sutirštės (užvirus pakaitinti tik porą minučių, nes greitai tirštėja). Gautą masę iškart paskirstyti į norimas formas.
5. Prieš pjaustant rekomenduojama bent valandą palaikyti šaldytuve.
Šių receptų publikavimas – ne pelno siekiančios organizacijos „Gyvi gali“ projekto „Nori gali“ dalis. Projektas įkvepia augalinio – sotaus ir skanaus – maisto atradimams. Kiekvieną pirmadienį „15min“ ieškokite naujų įdomių receptų! Už šios savaitės receptus dėkojame organizacijai „Gyvi gali“ ir @plantasticka