Kreminė pievagrybių sriuba
Ingredientai:
- 1 kg pievagrybių;
- 600 g bulvių;
- 1 didelis baltasis svogūnas;
- 5–6 česnako skiltelės;
- 250 ml sojų „grietinėlės“;
- 1,2 l daržovių sultinio;
- 1 arbat. šaukšt. druskos (arba pagal skonį);
- 1/2 arbat. šaukšt. juodųjų pipirų;
- 2–3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus (kepimui).
Gaminimas:
1. Bulves nuskutame, perpjauname per pusę ir dedame virti.
2. Supjaustome svogūną, česnaką ir kepame ant įkaitinto aliejaus keptuvėje.
3. Kol svogūnas kepa, švariai nuplauname pievagrybius ir susmulkiname. Dedame į keptuvę kartu su svogūnu ir česnaku, pagardiname druska bei pipirais ir kepame apie 15 minučių, kol grybai gerai apkeps.
4. Nusunkiame išvirusias bulves. Į didesnį puodą dedame bulves, iškepusius grybus su svogūnu ir česnaku. Užpilame sultiniu. Kadangi sriuba yra trinta, ją sutriname maisto trintuvu. Supilame sojų „grietinėlę“, paragaujame – jeigu norisi, galima įdėti daugiau druskos arba pipirų. Dedame ant viryklės ir kaitiname, kol lengvai užvirs.
Patarimas: sriubai paskaninti naudoju duonos skrebučius. Juos pagaminti labai paprasta. Norimą duona smulkiai supjaustom, pašlakstome alyvuogių aliejumi ir užberiame šiek tiek druskos. Dedame ant kepimo skardos ir kepame orkaitėje apie 15–20 minučių 180 laipsnių temperatūroje su kaitinimu iš viršaus ir apačios.
Makaronai su moliūgo ir augalinio „sūrio“ padažu
Ingredientai:
- 400 g makaronų (nevirtų);
- 1 puodelis moliūgų tyrės;
- 1 puodelis mirkytų anakardžių riešutų;
- 1/2 puodelio migdolų pieno;
- 1/3 puodelio maistinių mielių dribsnių;
- 2 valg. šaukšt. kukurūzų krakmolo arba kukurūzų miltų;
- 3–5 skiltelės česnako;
- 1 valg. šaukšt. svogūnų granulių;
- 1 valg. šaukšt. garstyčių miltelių;
- 1/2 arbat. šaukšt. geros kokybės juodųjų pipirų;
- 1/2 arbat. šaukšt. druskos;
- 1 arbat. šaukšt. malto muskato;
- 1 arbat. šaukšt. cinamono;
- 1/2 arbat. šaukšt. maltos ciberžolės;
- 3 valg. šaukšt. aliejaus kepimui (naudoju alyvuogių);
- žiupsnelis maistinių mielių ir šalavijo ar čiobrelio (patiekimui).
Gaminimas:
1. Užkaičiame puodą su vandeniu. Vandeniui užvirus, dedame makaronus ir verdame pagal instrukciją. Geriausiai virti al dente.
2. Kol makaronai verda, ruošiame padažą. Į maisto trintuvą dedame mirkytus anakardžių riešutus ir pilame migdolų „pieną“. Plakame apie 3–5 minutes, priklausomai nuo trintuvo stiprumo. Svarbu, kad riešutai gerai susiplaktų ir būtų kreminės konsistencijos. Dedame likusius ingredientus į plaktuvą ir vėl plakame apie 3–5 minutes, kol viskas gerai susimaišo.
3. Išvirusius makaronus nusunkiame, dedame į įkaitintą keptuvę su šlakeliu aliejaus ir pilame padažą. Kepame apie 3–5 minutes maišant mentele, kol viskas sušyla ir padažas gerai įsigeria į makaronus.
Patiekiant galima pabarstyti maistinių mielių dribsniais, puikiai tinka šviežias šalavijas ar čiobrelis.
Patarimas: naudokite trumpus makaronus su grioveliais, pavyzdžiui, Fusilli, Casarecce ar Farfalle formato, nes į tokius geriau susigeria padažas.
Šių receptų publikavimas – ne pelno siekiančios organizacijos „Gyvi gali“ projekto „Nori gali“ dalis. Projektas įkvepia augalinio – sotaus ir skanaus – maisto atradimams. Kiekvieną pirmadienį „15min“ ieškokite naujų įdomių receptų!
Už šios savaitės receptus dėkojame tinklaraščiui @plantasticblondie.