Saldžiųjų bulvių blynai
Labai mėgstu saldžiąsias bulves, bet beveik niekada negaminu patiekalų, kur jas reikėtų virti, smulkinti ir maišyti (nebent kokiam šokoladiniam skanėstui). Bet šįsyk surizikavau ir taip gimė šie puikūs blyneliai! Patiekti su gaivinančiu jogurtiniu padažiuku, jie yra puikus pasirinkimas pietums, vakarienei ar vėlyviems pusryčiams!
Ingredientai (apie 12 blynų):
-
100 g raudonųjų lęšių;
-
500 g saldžiųjų bulvių (batatų);
-
70 g obuolio;
-
1 nedidelis svogūnas (apie 50 g);
-
1 arbat. šaukšt. aitriųjų paprikų miltelių;
-
1 arbat. šaukšt. druskos;
-
60 g krakmolo;
-
20 g maltų linų sėmenų.
padažui:
-
100 g nesaldinto jogurto;
-
10 g petražolių;
-
10 g kaparėlių;
-
nutarkuotos citrinos žievelės;
-
druskos;
-
šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Gaminimas:
1. Lęšius išverdame, bulves verdame garuose.
2. Išvirtus lęšius ir bulves sutriname, maišome su smulkiai supjaustytu svogūnu, sutarkuotu obuoliu ir likusiais ingredientais.
3. Kepame sausoje keptuvėje arba ant aliejaus, kol apskrus.
4. Gaminame padažą. Į jogurtą maišome smulkiai supjaustytas petražoles ir kaparėlius, patarkuotą citrinos žievelę, skaniname druska ir pipirais.
5. Idealiu atveju paliekame padažą šiek tiek pastovėti, kad skoniai susigertų.
Sluoksniuotos tešlos „sraigutės” su pesto
Pesto „sraigutės“. Labai paprastas užkandis, kuris kaipmat dings nuo stalo. Iš tikrųjų, jas gaminant svarbiausia metodas, o įdarą galima parinkti pagal save, jei neturite laiko, galite naudoti pirktinę užtepėlę ar pesto, taip pat galite daryti ir saldžias sraigutes. Aš pasirinkau pesto, nes norisi to pavasarinio bazilikų gaivumo. Tad pridedu ir labai paprastą pesto receptą, kurį pasidarysite iš namie turimų ingredientų.
Ingredientai:
-
sluoksniuotos tešlos (didesnių lakštų, kurių pakuotėje būna);
-
saujelė riešutų (naudojau migdolus, bet tinka kedro riešutai, anakardžiai ir kt.)
-
3–4 didelės saujos žalumynų (nuo pasirinktų žalumynų priklausys pesto skonis, bet tinka ne tik klasikiniai bazilikai, bet ir krapai, kalendra, taip pat gražgarstės, aš naudojau bazilikus ir špinatus);
-
2 skiltelės česnako;
-
2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
-
3–4 valg. šaukšt. mielių dribsnių;
-
0,5 citrinos (išspaustos sultys);
-
žiupsnis druskos.
Gaminimas:
1. Ištraukiame sluoksniuotą tešlą iš šaldiklio ir paliekame atitirpti (padėkite ant lentelės kiekvieną lakštą atskirai, kad nesuliptų). Lakštai turėtų išsilankstyti ir nesunkiai vyniotis.
2. Kol atšils tešla, galime pasidaryti pesto: visus ingredientus dedu į blenderį ir vis sustabdydama ir pamaišydama trinu, kol gaunu masę su smulkiais riešutų ir žalumynų gabaliukais, nereikia trinti iki visiškai vientisos masės. Tiesa, trinant blenderiu gali prireikti įpilti ir keletą šaukšų vandens.
3. Aptepame pesto ant sluoksniuotos tešlos, bet paliekame apie 1–2 cm kraštus. Tuomet vyniojame tešlą, galite vynioti iš kurio norite krašto, bus arba mažesni sausainiai, bet jų daugiau. Na arba kiek didesni bet mažiau. Suvyniotą ruloną dedame į šaldiklį porai valandų arba per naktį. Galima pasiruošti ir dar anksčiau net prieš kelias dienas.
4. Ištraukus iš šaldiklio, ypač jeigu laikėte jame ilgai, paliekame vėl atitirpti apie 20–30 min., kol tešla lengvai pjausis, netrupės. Tuomet supjaustome apie 1cm storio gabalėliais ir dėliojame ant kepimo skardos, paliekame tarpus, nes tešla plėsis.
5. Kepame iki 200 ˚C įkaitintoje orkaitėje 20–25 minutes.
Šių receptų publikavimas – ne pelno siekiančios organizacijos „Gyvi gali“ projekto „Nori gali“ dalis. Projektas įkvepia augalinio – sotaus ir skanaus – maisto atradimams. Kiekvieną pirmadienį „15min“ ieškokite naujų įdomių receptų! Už šios savaitės receptus dėkojame tinklaraščiams @mindyoureats ir Joy of Amber