Saldžiųjų bulvių kukuliukai gnocchi su miško grybais
Tai genialus patiekalas, kuriam reikia vos poros produktų. Ir prieskonių, jeigu norisi. Jų skonis puikus, o tekstūra tokia pat kaip klasikinių gnocchi, kurie gaminami iš paprastų virtų bulvių.
Ingredientai:
virtinukams:
-
1 didelė saldžioji bulvė (apie 500 g), ją išvirus ir nulupus turi likti apie 350 g grynos masės;
-
200 g avinžirnių miltų (ir dar keli papildomi šaukštai formavimui);
-
druskos;
-
pipirų;
-
kitų prieskonių pagal skonį.
padažui:
-
2 valg. šaukšt. kepimui tinkamo aliejaus;
-
keli šalavijo lapeliai;
-
2 vidutinio dydžio svogūnai;
-
2 saujos džiovintų miško grybų (prieš tai užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite kelioms minutėms išbrinkti);
-
ryšelis jaunų smidrų;
-
2 skiltelės česnako;
-
8 valg. šaukšt. augalinės grietinėlės;
-
druskos;
-
pipirų.
Gaminimas:
1. Paruoškime virtinukus. Saldžiąją bulvę supjaustykite į kelias dalis, išvirkite pasūdytame vandenyje, nulupkite ir sutrinkite šakute. Tam, kad atvėstų, gautą masę 15–20 min. dėkite į šaldytuvą.
2. Atvėsusią bulvių masę sumaišykite su miltais (jeigu reikia, miltų galite dėti šiek tiek daugiau), nepamirškite druskos, prieskonių.
3. Ant švaraus stalviršio pabarstykite miltų, imkite dalį virtinukų masės ir padengę visą jos paviršių miltais formuokite maždaug 2–3 cm. storio „virveles“ (lyg darytumėt kūčiukus). Supjaustykite jas norimo dydžio pagalvėlėmis. Tokiu principu pagaminkite tiek virtinukų, kiek norisi, o likusią tešlą kelias dienas galite laikyti šaldytuve ir sunaudoti vėliau.
4. Puode užvirkite vandenį, įberkite druskos ir po vieną dėkite virtinukus. Stenkitės, kad vienas su kitu nesuliptų (rinkitės kuo didesnį puodą arba virkite pakaitomis po 2 saujas virtinukų vienu metu). Kai virtinukai iškyla – galite juos išimti.
5. Paruoškite padažą. Į įkaitintą keptuvę pilkite aliejų, dėkite šalavijo lapelius, kai paskleis kvapą – išimkite, berkite smulkiai supjaustytus svogūnus. Juos truputį apkepinę, į keptuvę sudėkite supjaustytus smidrus, nusunktus grybus.
6. Kepkite, kol daržovės suminkštės, dėkite smulkintą česnaką, druską, pipirus, pilkite grietinėlę.
7. Į padažą sudėkite virtinukus ir išmaišykite, kad tolygiai pasidengtų.
Džiovintų abrikosų energijos rutuliukai
Pusvalandis ir ant stalo – sveikas desertas. Būtų dar greičiau, jei ne džiovinti abrikosai. Su jais prireiks šiek tiek kantrybės, nes labai jau nenoriai jie trinasi. Bet dėl tokio sveiko ir skanaus užkandžio šiek tiek pasikankinti verta.
Ingredientai:
-
2 puodeliai džiovintų abrikosų (jei abrokosai kieti, šiek tiek pamirkykite karštame vandenyje);
-
80 g graikinių riešutų (ir dar 50 g smulkintų riešutų papildomai);
-
2 valg. šaukšt. klevų sirupo ar kitų veganiškų alternatyvų;
-
2 valg. šaukšt. tirpinto kokosų aliejaus;
-
1/4 arbat. šaukšt. druskos;
-
kokosų drožlių.
Gaminimas:
1. Elektriniu virtuvės kombainu ar blenderiu sutriname džiovintus abrikosus ir 80 g graikinių riešutų.
2. Į abrikosų ir riešutų masę supilame klevų sirupą, tirpintą kokosų aliejų, įberiame druską. Gerai išmaišome. Įmaišome 50 g smulkintų graikinių riešutų.
3. Formuojame norimo dydžio rutuliukus, juos voliojame kokosų drožlėse ir paliekame bent keletui valandų šaldytuve.
Pastaba: rutuliukus šaldytuve galima laikyti apie 2 savaites, o šaldymo kameroje net iki 3 mėnesių.
Šių receptų publikavimas – ne pelno siekiančios organizacijos „Gyvi gali“ projekto „Nori gali“ dalis. Projektas įkvepia augalinio – sotaus ir skanaus – maisto atradimams. Kiekvieną pirmadienį „15min“ ieškokite naujų įdomių receptų! Už šios savaitės receptus dėkojame tinklaraščiams Soul Food ir Skaniai kepa