Porų ir špinatų kyšas su pomidoriukais
Šiek tiek triūso su šiuo nesaldžiu pyragu bus, bet verta nustebinti nauju skoniu ir save, ir artimuosius!
Ingredientai:
- 2 porai;
- 1 šaukštai aliejaus;
- 1 svogūnas, supjaustytas;
- 3 skiltelės česnako, sutraiškytos;
- ½ šaukštelio druskos;
- 5 puodeliai (150 g) šviežių špinatų, stambiai pjaustytų;
- ½ daržovių sultinio kubelio, sutrupinto (nebūtinai);
- 1 šaukštelis džiovintų čiobrelių;
- 1 šaukštelis džiovintų petražolių;
- ½ šaukštelis maltų juodųjų pipirų;
- 270 g veganiškos sluoksniuotos tešlos;
- 1 šaukštas maltų džiūvėsėlių;
- 650 g kietesnio tofu;
- 3 šaukštai šviežių citrinos sulčių;
- ¼ puodelio (9 g) valgomųjų mielių dribsnių;
- 1 šaukštas (8 g) kukurūzų krakmolo;
- 1 šaukštelis Dijono garstyčių;
- 1 šaukštas maltos ciberžolės;
- ½ šaukštelis druskos (pvz., juodosios kala namak);
- 1 puodelis (180 g) vyšninių pomidoriukų, perpjautų pusiau.
pagardai:
- aitriųjų paprikų granulių
- šviežių petražolių;
- citrinos skiltelių.
Gaminimas:
1. Nuo poro nupjaukite šaknis ir kietesnę žaliąją dalį (ją galima išmesti arba panaudoti verdant daržovių) sultinį. Poro vidurinę dalį kruopščiai nuplaukite ir supjaustykite plonomis juostelėmis.
2. Kepkite porus, svogūnus ir česnakus ant kaitrios ugnies didelėje keptuvėje su šaukšteliu aliejaus tol, kol daržovės suminkštės ir išgaruos visa drėgmė, maždaug 7 minutes. Tada sudėkite špinatus, sutrupintą sultinio kubelį, čiobrelius, petražoles ir pipirus. Kepkite dar apie 2 minutes, arba kol suminkštės špinatai ir keptuvėje nebeliks drėgmės. Svarbu atkreipti dėmesį, kad jei mišinys liks šlapias, kyšas bus ištižęs.
3. Ištepkite aliejumi 25 cm skersmens apvalią kepimo skardą ir išklokite ją sluoksniuota tešla. Kraštelis turėtų būti maždaug 3 cm aukščio. Šakute subadykite tešlos dugną ir apibarstykite jį džiūvėsėliais.
4. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros.
5. Kiek galėdami nusausinkite tofu. Jei jis liks šlapias, kyšas bus ištižęs. Į maisto smulkintuvą sudėkite tofu, citrinos sultis, maistines mieles, kukurūzų krakmolą, garstyčias, ciberžolę, juodąją druską. Sutrinkite viską iki vientisos masės.
6. Sudėkite tofu mišinį į keptuvę ir sumaišykite su daržovėmis. O tuomet tolygiai paskleiskite mišinį ant sluoksniuotos tešlos. Dailiai užlankstykite tešlos kraštelius. Papuoškite pomidoriukų puselėmis, dėkite į orkaitę ir kepkite 35–40 min. arba kol kraštelis apskrus ir viršus šiek tiek sukietės.
7. Prieš pjaustydami palaukite bent 10 minučių, kol pravės – atvėsęs jis mažiau trupa.
Braškiniai ir bananiniai ledai
Ledus per keletą minučių labai paprastai galima pasigaminti namie. Tereikia turėti šaldytų bananų kameroje ir kokosų „pieno“ šaldytuvo lentynoje. O toliau – fantazijos reikalas, šalia bananų tinka uogos, vaisiai ar net daržovės. Viską sutrinam, sušaldom ir vasariškas desertas jau čia.
Ingredientai:
- 2 šaldyti bananai;
- 200 g braškių;
- apie 300 ml kokosų „pieno“.
Gaminimas:
1. Bananus sutriname galingoje kokteilinėje. Į trintus bananus supilame kokosų „pieną“, beriame braškes. Viską gerai suplakame.
2. Gautą masę pilame į indą (pvz., pailgą kekso formą) ir paliekame šaldymo kameroje, kol sustings.
Šių receptų publikavimas – ne pelno siekiančios organizacijos „Gyvi gali“ projekto „Nori gali“ dalis. Projektas įkvepia augalinio – sotaus ir skanaus – maisto atradimams. Kiekvieną pirmadienį „15min“ ieškokite naujų įdomių receptų! Už šios savaitės receptus dėkojame tinklaraščiams Pick Up Limes ir Skaniai kepa.