Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nori – gali atrasti: tobuli apelsininiai lietiniai ir veganiškas „skruzdėlynas“

Augaliniai produktai – neatsiejama visavertės mitybos dalis. O ar pasiryžtumėte bent kartą per savaitę išmėginti naujus augalinius patiekalus? Kartu su organizacija „Gyvi gali“ ir projektu „Nori gali“ padėsime jums į savo racioną įtraukti daugiau vaisių, daržovių, kruopų, ankštinių produktų. Jūsų dėmesiui – veganiškų receptų dvejetukas.
Veganiški patiekalai
Veganiški patiekalai / Tinklaraščio nuotr.

Tobuli apelsininiai lietiniai

Ingredientai (2 porcijom):

  • 130 ml gazuoto mineralinio vandens;
  • 120 ml šviežiai spaustų apelsinų sulčių;
  • 120 g pilno grūdo speltos miltų;
  • 40 g šviesių speltos miltų;
  • 3 valg. šaukšt. kukurūzų krakmolo;
  • 30 g klevų sirupo;
  • ½ arbat. šaukšt. malto cinamono;
  • žiupsnelis druskos;
  • aliejaus (kepimui);
  • uogų (papuošimui).

Pastaba: prie blynų dar puikiai tiktų karamelizuotų apelsinų ar šokoladinis padažas, nes apelsinai nuostabiai su juo dera.

Gaminimas:

1. Miltus sumaišome su krakmolu, druska ir cinamonu.

2. Apelsinų sultis sumaišome su mineraliniu vandeniu ir klevų sirupu. Į šį skystį beriame miltų mišinį ir išmaišome tešlą. Jos konsistencija turėtų būti vos vos tirštesnė nei lietiniams. Ją galite koreguoti miltais, mineraliniu ar sultimis. Paliekame „pailsėti“ 5 min.

3. Įkaitiname keptuvę su lašeliu aliejaus. Į įkaitintą keptuvę liejame samtelį tešlos, tolygiai paskirstome. Apkepame iš abiejų pusių.

4. Padažui supjaustome nuluptus apelsinus (be visokių odelių), įberiame cukraus arba įpilame klevų sirupo (pagal poreikį) ir troškiname.

Tinklaraščio nuotr. /Apelsininiai lietiniai
Tinklaraščio nuotr. /Apelsininiai lietiniai

„Skruzdėlynas“ be glitimo

Ingredientai:

sausainiams:

  • 120 g ryžių miltų;
  • 80 g kukurūzų miltų;
  • 70 g grikių miltų;
  • 80 g kokosų aliejaus;
  • 90 g obuolių tyrės;
  • 70 g kokosų cukraus;
  • 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • žiupsnis druskos.

kremui:

  • 550 g kokosų pieno (kietosios dalies);
  • 220 g kokosų cukraus;
  • 15 g kokosų aliejaus;
  • 15 g aguonų;

priedai:

  • 120 g riešutų.

Gaminimas:

1. Persijojame miltus su kepimo milteliais ir druska.

2. Atskirame dubenyje sumaišome šaltą obuolių tyrę su cukrumi. Pilame tirpintą kokosų aliejų ir gerai išmaišome.

3. Sujungiame dvi mases ir užmaišome tešlą. Suformuojame rutulį, įsukame į plėvelę ir dedame į šaldytuvą 1 val.

4. Orkaitę įkaitiname iki 170 laipsnių.

5. Tešlą supjaustome arba sulaužome nedideliais gabaliukais (tešla yra labai trapi). Šiuos gabaliukus dedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepame 20–30 minučių. Atvėsiname.

6. Į puodą dedame 450 g kokosų grietinėlės, beriame cukrų ir kaitiname ant vidutinės ugnies kol užvirs. Maišant verdame 35–45 minutes. Tuomet pilame kokosų aliejų ir išplakame rankiniu plaktuvu. Pilame į dubenėlį ir uždengiame maistine plėvele. Atvėsiname.

7. Į šiltą kremą įmaišome likusią kokosų grietinėlę (100 g) ir aguonas

8. Sausainius dedame į dubenį, beriame sukapotus riešutus, pilame kremą ir paliekame 5–10 min.

9. Pasirinktą formą išklojame maistine plėvele ir dedame masę, gerai paspaudžiame. Dedame į šaldytuvą ir paliekame 12–24 val.

10. Ištraukiame iš formos, papuošiame ir tiekiame.

Pastaba: vietoje riešutų galima naudoti sėklas, kokosų drožles, šokolado lašus.

Tinklaraščio nuotr. /Veganiškas „skruzdėlynas“
Tinklaraščio nuotr. /Veganiškas „skruzdėlynas“

Šių receptų publikavimas – ne pelno siekiančios organizacijos „Gyvi gali“ projekto „Nori gali“ dalis. Projektas įkvepia augalinio – sotaus ir skanaus – maisto atradimams. Kiekvieną pirmadienį „15min“ ieškokite naujų įdomių receptų! Už šios savaitės receptus dėkojame tinklaraščiui Sveikas receptas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?