Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nori – gali atrasti: veganiškoms Velykoms – virtinukai ir šokoladiniai keksiukai

Augaliniai produktai – neatsiejama visavertės mitybos dalis. O ar pasiryžtumėte bent kartą per savaitę išmėginti naujus augalinius patiekalus? Kartu su organizacija „Gyvi gali“ ir projektu „Nori gali“ padėsime jums į savo racioną įtraukti daugiau vaisių, daržovių, kruopų, ankštinių produktų. Jūsų dėmesiui – veganiškų receptų dvejetukas.
Veganiški patiekalai
Veganiški patiekalai / Tinklaraščio nuotr.

Virtinukai su džiovintais grybais

Šis patiekalas ne tik pradžiugins širdį ir skrandį, bet ir puikiai papildys Velykų stalą.

Ingredientai:

tešlai (maždaug 30 vidutinių virtinukų):

  • 250 g miltų;

  • 130 g karšto vandens (⅔ verdančio vandens ir ⅓ šalto).

įdarui:

  • 2 geros saujos džiovintų miško grybų (galima naudoti ir pievagrybius);

  • 2 vidutinio dydžio svogūnai;

  • druskos;

  • pipirų.

Gaminimas:

1. Įdarą paruošiame iš anksto. Grybus užmerkiame per naktį, ryte perplauname ir verdame 15–20 min. Išvirusius susmulkiname.

2. Smulkiai supjaustome svogūnus ir juos pakepiname. Iškepusius sumaišome su grybais, beriame druskos ir pipirų (kadangi tešloje nėra druskos, o grybai druską labai sutraukia, geriau, jei įdaras būtų sūrokas). Be to, gaminant virtinukus įdaras jau turi būti atvėsęs.

3. Miltus sumaišome su vandeniu, minkom tešlą, ji bus labai maloni liesti, minkšta, elastinga, nelimpanti prie rankų. Išminkytą tešlą suvyniokite į vaško drobelę sandariai ir palikite pastovėti 20–30 min. Paskui vėl paminkykite tešlą ir, jei turite laiko, leiskite jai pailsėti dar tiek pat, jei ne – galite gaminti virtinukus. Ši tešla yra tradicinė kiniškų virtinių (ang. dumplings) tešla. Druskos į ją nededame, nes druska šiek tiek kietina tešlą. Tokia tešla labai tinka virtiniams virti garuose arba kepti uždengtoje keptuvėje su aliejumi ir šiek tiek vandens.

4. Virtinukams tešlą padalinkite į kelias dalis, nenaudojamą uždenkite, kad neišdžiūtų. Formuokite ilgą ritinėlį, pjaustykite jį maždaug pusės nykščio dydžio gabaliukais ir kočėlu iš kiekvieno formuokite skritinėlius. Negailėkit miltų, nes skritinėlis turėtų būti ganėtinai plonas – plonesnis nei mūsų įprastų, vandenyje verdamų virtinukų. Dydis – maždaug kaip delnas. Išvirusi garuose arba iškepusi, tokia tešla tampa dar plonesnė, traški, neapsunkinanti, lyg ryžių popierius, čia labiau dominuoja įdaras.

5. Ant kievieno skridinėlio dedame įdaro, lenkiame per pusę ir užspaudome kiekvieną virtinuką.

6. Virtinukus verdame garuose, arba – labai skanus variantas – į keptuvę įpilame šiek tiek aliejaus, šiek tiek vandens (per pusę piršto), sudedame virtinukus, paliekant tarp jų mažus tarpelius, uždengiam keptuvę dangčiu ir ant mažos ugnies leidžiam virtiniams pradžioje išvirti garuose, o paskui, išgaravus vandeniui, jų apačia labai skaniai apskrunda.

Patarimai:

  • Jei prisigaminote per daug virtinių tešlos, ją galima užšaldyti.
  • Įdarą galite gaminti patį įvairiausią: grybai su bulvių koše; smulkinti lietuviški arba pekino kopūstai su trupintu tofu ir imbieru; veganiškas faršas su keptais svogūnais; trupintas rūkytas tofu su imbierais ir svogūno laiškais ir pan.
Tinklaraščio nuotr. /Virtinukai su džiovintais grybais
Tinklaraščio nuotr. /Virtinukai su džiovintais grybais

Šokoladiniai keksiukai su apelsinu

Šie veganiški šokoladiniai keksiukai yra tikra tobulybė – drėgni, minkšti ir turtingo skonio. Juos valgydami, žmonės negalės patikėti, jog keksiukuose nėra jokių gyvulinių produktų.

Ingredientai (12 keksiukų):

  • 180 ml nesaldinto migdolų pieno;
  • 1 apelsino išspaustos sultys ir nutarkuota žievelė;
  • 190 ml agavos sirupo;
  • 125 g speltų miltų*;
  • 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 1 arbat. šaukšt. sodos;
  • 30 g nesaldintų kakavos miltelių;
  • 50 g susmulkinto juodojo šokolado** (su 70 proc. kakavos).

Gaminimas:

1. Sumaišome pieną, apelsino sultis, žievelę bei agavos sirupą.

2. Kitame dubenyje sumaišome miltus, kepimo miltelius, sodą ir kakavos miltelius.

3. Sujungiame abu mišinius ir labai gerai išmaišome. Susedame šokoladą.

4. Gautą masę paskirstome į paruoštas keksiukų kepimo formeles.

5. Įkaitiname orkaitę iki 170 °C temperatūros. Kepame 20–25 min.

6. Iškepusius keksiukus atvėsiname.

Pastabos:

  • Galite naudoti viso grūdo kvietinius miltus arba viso grūdo baltų miltų mišinį be glitimo.
  • Norėdami paryškinti keksiukų apelsininį skonį, galite naudoti juodąjį šokoladą su apelsino skoniu arba net natūralų apelsino skonio sirupą.
Tinklaraščio nuotr. /Šokoladiniai keksiukai su apelsinu
Tinklaraščio nuotr. /Šokoladiniai keksiukai su apelsinu

Šių receptų publikavimas – ne pelno siekiančios organizacijos „Gyvi gali“ projekto „Nori gali“ dalis. Projektas įkvepia augalinio – sotaus ir skanaus – maisto atradimams. Kiekvieną pirmadienį „15min“ ieškokite naujų įdomių receptų! Už šios savaitės receptus dėkojame tinklaraščiams EverySpecialDay ir Kas tas avokadas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?