Ypatinga azijietiška sriuba
Ingredientai (3–4 porcijoms):
- 1 skardinė konservuotų pomidorų be odelės (geriau – jau sutrinti);
- 1 skardinė kokosų „pieno“;
- gabaliukas imbiero (nykščio nago dydžio);
- 2–3 skiltelės česnako;
- 200–250 g grybų (svarbu, kad būtų iš tvirtesnių, nesubyrančių – recepte naudoti shiitake, dar tiktų portobelo);
- keli šaukštai kokosų aliejaus (kepimui);
- raudonojo kario pastos (naudoti kiekį pagal instrukciją ant pakuotės);
- druskos (arba pusė kubelio sultinio, jei pilsite papildomai 150–200 ml vandens skystesnei sriubai gaminti);
- 3–4 porcijos ryžių makaronų (paruošti pagal instrukciją ant pakuotės);
- 1 raudona saldžioji paprika;
- 0,5 vidutinio dydžio cukinijos;
- šviežios kalendros;
- žaliosios citrinos (laimo).
papildomai galima dėti:
- konservuotų sojų pupelių daigų;
- kepintų tofu kubelių.
Gaminimas:
1. Kokosų aliejuje trumpai pakepiname smulkintą imbierą ir česnaką. Beriame pjaustytus grybus, šiek tiek jiems apkepus, dedame kubeliais pjaustytą papriką ir griežinėliais pjaustytą cukiniją. Viską truputį patroškiname.
2. Kai daržovės šiek tiek suminkštėja, į puodą pilame pertrintus konservuotus pomidorus bei kokosų „pieno“ skardinę. Jei norime skysčiau – pilame vandens (tada gali tekti pasūdyti).
3. Pasemiame sriubos skysčio į atskirą puodelį ir jame ištirpiname, išmaišome kario pastą. Supilame viską atgal į puodą.
4. Makaronus išverdame pagal instrukciją ant pakuotės, laikome atskirai.
5. Į dubenėlius dedame makaronų, pilame sriubos, puošiame, skaniname kalendra ir patiekiame su žaliosios citrinos ketvirčiu šalia, kad kiekvienas pasiskanintų.
Naminiai „Snickers“ batonėliai
Ingredientai:
- 3 puodeliai Medjool (ar kitokių) datulių (iš viso apie 20 datulių);
- 1 puodelis žemės riešutų sviesto;
- 2 valg. šaukšt. maca miltelių (nebūtina, jeigu neturite);
- 1 puodelis avižinių miltų;
- 1 1/4 puodelio sūdytų žemės riešutų;
- 200 g juodojo šokolado (veganiško, virš 70 proc. kakavos);
- 1 valg. šaukšt. kokosų aliejaus;
- žiupsnelis druskos.
Gaminimas:
1. Išimame kauliukus iš datulių ir užpilame jas karštu vandeniu bei palaikome 20 minučių. Praėjus šiam laikui, nusunkiame, bet vandens, likusio nuo datulių, neišpilame.
2. Į virtuvinį kombainą dedame datules, riešutų sviestą, maca miltelius ir druską. Įpilame 3 valgomus šaukštus vandens, kuriame mirko datulės. Smulkiname, kol išeis vientisa, kreminės tekstūros karamelė.
3. Atidedame 2/3 karamelės į dubenėlį, o į karamelę, likusią virtuviniame kombaine, dedame avižinius miltus. Smulkiname, kol masė išeis vientisa.
4. Formą, kurią naudojate batonėliams gaminti, išklokite kepimo popieriumi, kad būtų lengviau išimti. Patariame naudoti kepimo formą, kurios matmenys 30×12 cm. Formos dydis gali šiek tiek skirtis, tik tada batonėliai bus plonesni.
5. Į paruoštą indą perkelkite mišinį su avižų miltais. Įdėkite jį į šaldymo kamerą apie 20 minučių, kad šiek tiek sukietėtų ir būtų lengviau išlyginti pagrindą. Ištraukus, ranka arba mentele išlyginkite mišinį, kad tolygiai pasiskirstytų. Ant viršaus dėkite datulių karamelę, taip pat paskirstydami tolygiai. Berkite sūdytus žemės riešutus. Įdėkite į šaldymo kamerą mažiausiai 3 valandoms, kad gerai sustingtų.
6. Praėjus nurodytam laikui, išimame, supjaustome norimo dydžio batonėliais ir padengiame šokoladu. O tam skirtą šokoladą susmulkiname, dedame kokosų aliejų ir tirpiname mikrobangų krosnelėje intervalais po 15 sek. ir taip keturis kartus. Po kiekvieno karto pamaišome mentele, kad šokoladas lengviau tirptų.
7. Vieną po kito dedame batonėlius į šokoladą naudodamiesi dviem šakutėmis, gerai apvoliojame šokolade, kad pasidengtų, ir perkeliame ant lėkštės ar lentelės su sviestiniu popieriumi. Kartojame, kol visi batonėliai bus padengti šokoladu. Leidžiame šokoladui sustingti ir ragaujame!
Šių receptų publikavimas – ne pelno siekiančios organizacijos „Gyvi gali“ projekto „Nori gali“ dalis. Projektas įkvepia augalinio – sotaus ir skanaus – maisto atradimams. Kiekvieną pirmadienį „15min“ ieškokite naujų įdomių receptų!
Už šios savaitės receptus dėkojame tinklaraščiams @EverySpecialDay ir @plantasticblondie.