Leiskite mėsai pabūti kambario temperatūroje
Prieš kepdami jautienos kepsnį visuomet ištraukite iš vakuuminės pakuotės ir padėkite ant popierinės servetėlės – ji padės sugerti vakuume išsiskyrusias mėsos sultis. Taip mėsą palaikykite kambario temperatūroje bent 20 minučių.
Atšilusi mėsa iškeps kur kas tolygiau ir skaniau, o tai leis jums lengvai pasiekti norimą kepsnio temperatūrą ir iškepimą – rare, medium ar well done.
Kepsnį tinkamai nusausinkite
Į keptuvę kepsnį dėkite tik gerai nusausintą nuo mėsos sulčių vakuume – tai labai atsiliepia iškeptos mėsos struktūrai ir bendram valgymo malonumui. Jei jautienos tinkamai nenusausinsite, kepsnys keptuvėje ne keps iškart, o kol išgaruos mėsos sultinys, troškinsis ir tik tuomet pradės kepti.
Be to, jautieną geriausia kepti storo pado ketaus keptuvėse, tačiau jei tokios neturite, tikrai nebūtina pulti pirkti – jau į jūsų turimą keptuvę tiesiog įpilkite šlakelį aliejaus. Įdėjus į keptuvę kepsnį tai padės stabilizuoti temperatūros pokyčius.
Nepadauginkite prieskonių
Neužgožkite jautienos prieskoniais. Brandinta jautiena jau pasižymi unikaliu ir charakteringu skoniu, todėl jį reikia tik paryškinti.
Tam pakanka paprasčiausios druskos ir šviežiai grūstų juodųjų pipirų. Tiesa, atkreipkite dėmesį į tai, jog pipirus reikėtų berti tik ant jau iškeptos mėsos, o druska mėsą galite pagardinti ir prieš kepdami. Be to, jautienos skonį padeda pabrėžti ir įvairūs padažai bei daržovės.
Leiskite kepsniui pailsėti
Jautienos kepsnį prieš patiekiant labai svarbu palikti pailsėti. Todėl iškeptą jautieną padėkite ant švarios popierinės servetėlės ir palike bent porai minučių – tuo metu kepsnys pasiima papildomus skonius.
Kol mėsa taip „ilsisi“ galite ją su saiku pagardinti papildomais prieskoniais. Pavyzdžiui, užberkite truputį rūkytos paprikos prieskonių, o jei mėgstate aštriai – džiovintų čili pipirų.
Neišpilkite aliejaus ir mėsos sulčių
Keptuvė, kurioje ką tik kepėte jautienos kepsnį, yra aukso vertės. Jokiu būdu neišpilkite joje esančio aliejaus ir mėsos sulčių – tai puikus pagrindas gardžiam padažui.
Išėmę kepsnį į karštą keptuvę įpilkite šlakelį raudonojo vyno, balzamiko acto kremo ir įdėkite šiek tiek sviesto. Nugarinkite ir turite puikų padažą kepsniui pagardinti.
Jautienos antrekotas su bulvių traškučiais
Ingredientai:
Kepsniui:
- 2 vnt. „Biovela“ sausai brandintos jautienos antrekoto.
- 50 g sviesto.
- 1 šakelė rozmarino.
- 2 skiltelės česnako.
- Druskos ir pipirų pagal skonį.
Garnyrui:
- Bulvės, cukrus, vanduo.
- Aliejus gruzdinimui.
- Druska ir pipirai pagal skonį.
Padažui:
Juodi grūsti pipirai, česnakas, sviestas, grietinėlė.
Gamyba:
Kepsnį prieš kepimą palaikykite kambario temperatūroje ne mažiau nei 15 min. 2 min. kepkite įkaitintoje storapadėje keptuvėje, apvertę pakepkite dar minutę. Dėkite sviestą, rozmariną ir česnaką, minutę pašlakstykite skoniniu sviestu. Iškeptą kepsnį dėkite ant popierinės servetėlės ir pagardinkite prieskoniais.
Garnyrui bulves supjaustykite 1 mm storio griežinėliais. Cukrų suberkite į vandenį ir gerai išmaišykite. Į indą pusvalandžiui sudėkite bulves. Bulves nusausinkite ir gruzdinkite karštame aliejuje, kol gražiai apskrus. Keptas bulves sudėkite ant popierinės servetėlės, nusausinkite ir pagardinkite druska.
Padažui įkaitinkite prikaistuvį. Suberkite grūstus pipirus ir kaitinkite, kol pradės rūkti. Sudėkite sviestą bei tarkuotą česnaką. Pakepkite 2 min. ir supilkite grietinėlę. Pavirkite 5 min.
DĖMESIO: gaminant padažą kyla daug pipirų dūmų, tad nepamirškite įsijungti gartraukio.
Jautienos antrekotas su saldžiomis bulvėmis
Ingredientai:
Kepsniui:
- 2 vnt. „Biovela“ sausai brandintos jautienos antrekoto
- 50 g sviesto.
- 1 šakelė rozmarino.
- Druskos ir pipirų pagal skonį.
Garnyrui:
- 1 saldi bulvė.
- 50 g sviesto.
- 200 ml vandens.
- 100 ml grietinėlės.
- 100 g eringi grybų.
- 100 g mažų morkų.
- 100 g smidrų.
- Druskos ir pipirų pagal skonį.
Padažui:
- 300 ml raudono vyno.
- 50 g balzamiko acto kremo.
- 25 g sviesto.
Gamyba:
Kepsnį prieš kepimą palaikykite kambario temperatūroje ne mažiau nei 15 min. 2 min. kepkite įkaitintoje storapadėje keptuvėje, apvertę pakepkite dar minutę. Dėkite sviestą ir rozmariną, minutę pašlakstykite skoniniu sviestu. Iškeptą kepsnį dėkite ant popierinės servetėlės ir pagardinkite prieskoniais.
Saldžią bulvę apkepkite ant sviesto, užpilkite vandens ir troškinkite, kol jis nugaruos. Keptą bulvę sudėkite į indą su šaltu sviestu, grietinėle ir sutrinkite bei pagardinkite druska. Ant įkaitinto sviesto apkepkite supjaustytas daržoves.
Padažui į keptuvę, kurioje kepė jautienos kepsnys, supilkite vyną ir nugariname 30 %. Supilkite balzamiko acto kremą ir įdėkite šaltą sviestą. Kaitinkite žemoje temperatūroje, kol padažas įgaus vientisą konsistenciją. Skanaus!
Jautienos nugarinė su šukutėmis
Ingredientai:
Kepsniui:
- 2 vnt. „Biovela“ sausai brandintos jautienos nugarinės.
- 50 g sviesto.
- 1 šakelė čiobrelio.
- Druskos ir pipirų pagal skonį.
Garnyrui:
- 250 g pastarnoko.
- 50 g sviesto.
- 100 ml grietinėlės.
- 6 vnt. šviežių šukučių.
- Druskos ir pipirų pagal skonį.
Padažui:
- 300 ml raudono vyno.
- 50 g balzamiko acto kremo.
- 25 g sviesto.
Gamyba:
Kepsnį prieš kepimą palaikykite kambario temperatūroje ne mažiau nei 15 min. 2 min. kepkite įkaitintoje storapadėje keptuvėje, apvertę pakepkite dar minutę. Dėkite sviestą ir rozmariną, minutę pašlakstykite skoniniu sviestu. Iškeptą kepsnį dėkite ant popierinės servetėlės ir pagardinkite prieskoniais.
Pastarnoką patroškinkite su sviestu ir grietinėle, kol suminkštės ir sutrinkite elektriniu trintuvu.
Šukutes kepkite keptuvėje, kurioje kepė jautienos kepsnys, po 1 min. iš abiejų pusių ant vidutinės temperatūros.
Padažui į keptuvę, kurioje kepė jautienos kepsnys bei šukutės, supilkite vyną ir apie 30 % nugarinkite. Supilkite balzamiko acto kremą ir sudėkite šaltą sviestą. Kaitinkite žemoje temperatūroje, kol padažas įgaus vientisą konsistenciją.
„BIOVELA“ kepsnius rasite didžiosiose „Maxima“ parduotuvėse.