Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nostalgiškasis „Kuršėnų“ vyniotinis. Kaip jį paruošti namuose?

Kas negirdėjo ar neragavo legendinio „Kuršėnų“ vyniotinio! Šis daugeliui gerai žinomas lengvas skanėstas yra vienas populiariausių konditerijos gaminių. Net ir šiais laikais, kai tortų, pyragų ir kitų saldumynų pasirinkimas didžiulis, lietuviai ir toliau mielai renkasi nostalgiją keliantį vyniotinį. Jo galima ne tik nesunkiai nusipirkti, bet ir paruošti namuose.
Kuršėnų vyniotinis
Kuršėnų vyniotinis / Recepto autorės nuotr.

Nepaisant to, kad Kuršėnai yra nedidelis miestelis, iš čia kilęs klasikinis „Kuršėnų“ vyniotinio receptas jau yra tapęs miestelio bendruomenės simboliu.

Beveik 20 metų su įvairiais konditerijos gaminiais dirbanti prekybos tinklo „Iki“ kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič sako, kad ne visi konditerijos technologų sukurti receptai sužavi lietuvius. „Kuršėnų vyniotinį lietuviai žino ir mėgsta nuo seno. Tai – istorinis lietuvių saldumynas bei vienas iš nedaugelio, kurį pirkėjai renkasi nedvejodami“, – sako N.Juchnevič.

Konditerė pastebi, kad tortus lietuviai dažniausiai renkasi svarbesnėms progoms, tačiau pyragus ir vyniotinius perka įprastomis dienomis. Pasak N.Juchnevič, pastaruosius gana lengva pasigaminti ir namuose.

Gaminant šį vyniotinį svarbiausia mokėti tinkamai išplakti baltymus, neperkepti biskvito ir neišlydyti sviesto.

„Pasigaminti namuose „Kuršėnų“ vyniotinį nėra sudėtinga, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Kiekviena šeimininkė turi savo gudrybių, kaip desertą paruošti kuo skanesnį, tačiau gaminant šį vyniotinį svarbiausia mokėti tinkamai išplakti baltymus, neperkepti biskvito ir neišlydyti sviesto“, – pasakoja N.Juchnevič.

Konditerė teigia, kad gaminant legendinį vyniotinį galima pasitelkti fantaziją ir, pavyzdžiui, vietoje paprastos varškės naudoti vanilinę arba desertinę. Pyrago įdarą savo nuožiūra galima pagardinti įvairiais džiovintais vaisias. „Svarbiausia kepant vyniotinį, nepalikti jo be priežiūros, nes jeigu perkepsite – bus itin sunku suvynioti be įtrūkimų“, – patarimais dalijasi N.Juchnevič ir atskleidžia klasikinio „Kuršėnų“ vyniotinio receptą.

Ingredientai:

biskvitui:

  • 4 kiaušiniai;
  • 4 valg. šaukšt. cukraus;
  • 4 valg. šaukšt. miltų.

įdarui:

  • 180 g kambario temperatūros sviesto;
  • 180 g desertinės varškės;
  • 1/2 indelio saldinto kondensuoto pieno.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200°C temperatūros, o kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.

2. Kiaušinius plakite kartu su cukrumi tol, kol masė padvigubės bei taps itin šviesi ir puri. Tuomet sudėkite miltus ir išmaišykite. Viską gerai išplakite ir vėliau tolygiai paskirstysite paruoštoje skardoje.

3. Kepkite apie 10 minučių.

4. Iškepę biskvitą iškart jį suvyniokite su kepimo popieriumi, ant kurio buvo kepama, bei palikite atvėsti.

5. Kol vėsta – pagaminkite įdarą. Sviestą išsukite iki purumo, sudėkite varškę ir vėl gerai išplakite. Tuo pačiu metu po truputį pilkite kondensuotą pieną ir tolygiai maišykite.

6. Išvyniokite atvėsusį biskvitą ir iš lėto atplėškite nuo kepimo popieriaus. Ištiesinkite jį ir ant viršaus tepkite varškės įdarą. Tuomet, neskubėdami ir per daug nespausdami, suvyniokite biskvitą, išteptą varške, ir įdėkite į šaldytuvą porai valandų. Prieš patiekiant apibarstykite cukraus pudra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas