Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nuo mažo miestelio iki „Asian fusion“ virtuvę siūlančio restorano „Dou Asia“

Nuo gyvenimo Lietuvos provincijoje, šalia Platelių ežero, gamtos apsuptyje be miesto šurmulio, iki dviejų skirtingų Azijos virtuvių, sujungtų į vieną ir paverstų vienų sėkmingesnių Vilniaus „fusion“ restoranų.

Šiandien kalbiname vieną iš Dou Asiaįkūrėjų Joną Petraitį Petrauską – apie maistą ir gyvenimą, valdant restoraną.

– Jonai, trumpai papasakokite apie save – kaip atsiradote čia, kur esate dabar?

– Užaugau mažame miestelyje prie ežero, gamtoj ir be miesto šurmulio. Gyvenimo vėjai atpūtė i Vilnių, kuriame savęs ieškojau įvairiose profesijose: nuo žurnalisto iki IT produktų pardavimų visame pasaulyje. Ramybę po darbų atrasdavau namų virtuvėje gamindamas maistą. Tai buvo tarsi meditacija. Ilgainiui vis dažniau ir dažniau atsirasdavo minčių apie maisto gamybą ne tik sau.

– Kaip vienu sakiniu pristatytumėte „Dou Asia“?

– „Dou Asia“ yra šiuolaikiškas, drąsus ir nenuvalkiotas „Asian fusion“ virtuvės projektas.

– Kaip kilo idėja atidaryti nuosavą restoraną?

– Idėja turėti nuosavą restoraną kirbėjo jau labai seniai, dar tada, kai maisto gaminimas buvo tik hobis. Na o sutikus tinkamus partnerius, sumetus idėjas į krūvą, ši svajonė ėmė ir pavirto realiu projektu.

Partnerio nuotr./Nuo mažo miestelio – iki „Asian fusion“ virtuvės
Partnerio nuotr./Nuo mažo miestelio – iki „Asian fusion“ virtuvės

– Kodėl „Asian fusion“ virtuvė?

– Mūsų trijulę visuomet žavėjo nestandartiniai maisto sprendimai, todėl nuo pat pradžių žinojome, kad tradicinės virtuvės nedarysime.

Mums buvo labai įdomu tradicinius Azijos patiekalus interpretuoti savaip, taip pat maišyti su kitų šalių virtuvėmis, išgaunant pačias netikėčiausias skonių kombinacijas. Išties „Dou Asia“ – tai Azijos šalių gatvės maisto „atstovai“ su „fusion“ prieskoniais.

Stengiamės netalpinti savęs į ankštus rėmus ir griežtus apibrėžimus, o virtuvėje kurti laisvai.

– Jūsų meniu nuolat atsiranda naujienų. Kaip vyksta naujo patiekalo kūrybinis procesas prieš išvystant jį meniu?

– Naujus patiekalus sumąstome patys – aš, Jolanta ir Monika, tačiau išpildymu ir skoniais pasirūpina šefas Paulius, kuris su mumis yra nuo paties restorano atidarymo, jau gerus porą metų. Bet kuriuo atveju kūryba virtuvėje nesiskiria nuo bet kokios kitos – patiekalas gali pavykti tobulai jau iš antro bandymo, tačiau kartais tam prireikia dešimčių bandymų ir kelių savaičių sunkaus darbo.

Bet turbūt tuo ir žavus pats procesas – niekada nežinai, ko tikėtis ir kiek ilgai dirbsi, kol pasieksi tobulybę.

– Kaip manote, kodėl žmonėms patinka „Dou Asia“? Kur jūsų paslaptis?

– Pirmus šešis gyvavimo mėnesius patys dirbome virtuvėje ir aptarnavime kiekvieną mielą dieną. Sukūrėme ypatingą ryšį su savo klientais. Tokį pat požiūrį diegiame ir savo kolegoms, dirbantiems dabar – perduodame sukauptas žinias, kartu mokomės, kaip bendrauti su klientais, juos pajausti, kaip kurti gerą atmosferą. Savo darbuotojus apmokome net maisto maišelių pakavimo standartų!

„Dou Asia“ nėra tik apie maistą. Tai yra visas procesas nuo akimirkos, kai klientas užėjęs išgirsta „labas“, iki kol namo parsineša rudą popierinį maišelį ir jį išpakavęs kimba į „BAO“ ar makaronus.

– Netikėčiausias pasiteisinęs skonių derinys?

– Rubrikoje „Su Dou Asia aplink pasaulį“ keliaujame vis į kitą šalį ir gaminame Wok makaronus pasiremdami tos šalies virtuvės ar populiaraus patiekalo motyvais. Ilgą laiką labai didžiavomės Amerikos įkvėptu „Johnny’s BBQ“ wok’u su šonine ir barbekiu padažu. Jis buvo tikra skonių bomba.

Tačiau ištiko karantinas, visi atsidūrėme namuose, negalėdami niekur išvykti. Tuo metu kilo įvairių minčių – kaip čia mes „keliausime su Dou Asia“ tų skonių ieškoti, kai visi sėdi namie. Šovė mintis įkvėpimo paieškoti čia – gimtinėje. Taip gimė bombinis wok’as – lietuviškasis Aprilis.

Šį makaronų patiekalą kūrėme įkvėpti... balandėlių! Starto dieną tikrai labai jaudinomės, jog klientams ši idėja neatrodys tokia patraukli kaip mums, tačiau rizikuoti buvo verta. Sulaukėme visiškai priešingos reakcijos – Aprilis buvo ir vis dar yra pats sėkmingiausias patiekalas šioje rubrikoje.

– Ką pats rekomenduotumėte pietums biure? Vakarienei namuose? Stalo žaidimų vakarui?

– Galiu atsakyti, ką renkuosi pats: pietums rinkčiausi vištienos ir krevečių wok’ą su kiaušinių makaronais ir teriyaki-obuolių padažu. Vakarui ar vakarėliui renkuosi visų skonių bao bandeles. Po smarkaus vakarėlio visada gydau kūną ir sielą aštriai rūgščia kokosų pieno sriuba – „Tom Yum“.

Partnerio nuotr./Nuo mažo miestelio – iki „Asian fusion“ virtuvės
Partnerio nuotr./Nuo mažo miestelio – iki „Asian fusion“ virtuvės

– Pasidalinkite smagesniais nutikimais iš darbo restorane – gal koks klientas įsimintas buvo, gal kokia komiška situacija?

– Apskritai visas darbas maitinimo sektoriuje gali būti arba labai sunkus ir įtemptas, arba labai sunkus, bet linksmas. Viskas priklauso nuo požiūrio. Yra klientų, kurie išgirdę, kad kalbi apie šviežias braškes, už poros valandų jų atveža visą dėžutę. Pasitaiko ir kai nuolatinis klientas, prieš išvykdamas visai vasarai į Jungtines Amerikos Valstijas, užsuka suvalgyti paskutinio wok’o, o sugrįžęs mus aplanko per pirmas kelias dienas.

Tokios naujos draugystės per „prekystalį“ gimsta beveik kas dieną, ir man turbūt tai yra pati smagiausia ir apskritai svarbiausia darbo restorane dalis.

Jeigu seilės jau susikaupė, norite paragauti „Dou Asia“ „BAO“ ar balandėlių įkvėpto wok‘o, pasinaudoję „Wolt“ programėle galite užsisakyti šiuos bei kitus patiekalus ir per valandėlę mėgautis Azijos įkvėptais skoniais!

Žinoma – jeigu norite ne tik paragauti patiekalų, tačiau ir pajusti restorano dvasią, užsisakyti maistą programėle galite išsinešimui, o „Dou Asia“ surasite Naujamiestyje – Kauno g. 13, Vilniuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas