Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nuogąstaujat, kad grilinama mėsa bus sausa? Šis nebrangus produktas padės to išvengt

Grilio sezonas – pačiame įkarštyje. Lietuviai kepa ne tik įprastus šašlykus, tačiau grilina ir kepsnius, šonkauliukus, vištienos krūtinėles, blauzdeles. Nors dažnas kepėjas gali prisiekti, kad būtent jo marinato receptas – pats geriausias, nė vienas nėra apsaugotas nuo pernelyg sausos mėsos. Tačiau yra paprastas nedaug kainuojantis ingredientas, kuris padės išvengti šios problemos.
Ant grilio kepta kiauliena
Ant grilio kepta kiauliena / Vida Press nuotr.

Kas nėra to patyręs: laukiate sultingo mėsos gabalėlio, bet galiausiai lėkštėje atsiduria kietokas kepsnys, kuris yra pernelyg sausas. Taip gali lengvai nutikti, ypač kepant plonus gabalėlius arba liesą mėsą.

„Vienas būdas to išvengti – tinkamai parinktas marinatas ir marinavimo laikas, – prekybos tinklo „Iki“ pranešime žiniasklaidai cituojamas mėsos technologas Gintaras Bičkovas. – Marinatai – tai aliejaus, prieskonių ir dažnai rūgščių ingredientų, pavyzdžiui, acto, vyno ar citrusinių vaisių sulčių, mišiniai. Rūgštis naudojama ne be reikalo – ji suardo baltymų jungtis, todėl mėsa tampa minkštesnė, geresnio skonio.“

Vida Press nuotr./Ant grilio kepta kiauliena
Vida Press nuotr./Ant grilio kepta kiauliena

Rūgštelė gali išgelbėti ir jau sudėjus mėsą ant grotelių. Vis dar gajus pomėgis šašlykus laistyti alumi, tačiau G.Bičkovas įspėja, kad tai nepadės mėsos sultingumui. Verčiau griebtis bet kuriame prekybos centre randamo, o gal ir namuose turimo produkto – obuolių sulčių.

„Šiuo paprastu triuku naudojasi net ir kepimo ant grotelių profesionalai: tereikia į purkštuką įpilti obuolių sulčių ir kepimo metu kartkartėmis jomis apipurkšti mėsą. Sultys ne tik suteiks kvapnų aromatą, bet ir gražų blizgesį bei padės susidaryti traškiai, maloniai vos vos salstelėjusiai plutelei. Mėsa bus apsaugota nuo išsausėjimo ir išliks nuostabiai minkšta“, – pataria G.Bičkovas.

Šią gudrybę galite naudoti įvairiems patiekalams – sprandinei, šonkauliukams, dešrelėms, netgi mėsainių paplotėliams.

Jis atskleidžia, kad galima naudoti ir mažiau tradicinį variantą, kuris duos panašų rezultatą – vyšnių sultis, kurių vidurvasarį juk netrūksta. Jos taip pat tinka apipurkšti mėsai ir suteiks keptam maistui švelnų bei apetitą žadinantį vaisių poskonį.

Daugiau patarimų, kaip iškepti sultingą mėsą:

Nedėkite ant grotelių mėsos tiesiai iš šaldytuvo. Prieš dedant mėsą ant įkaitinto grilio, rekomenduojama bent 20 minučių leisti jai pailsėti kambario temperatūroje. Mėsa, kuri spėjo prisitaikyti prie aplinkos temperatūros, bus lengviau kramtoma ir nebus guminė.

Nepradėkite karuselės. Nors ir smalsu, ar virš kaitros esanti mėsos pusė jau iškepė, nevartykite jos pernelyg dažnai. Kepsnius stenkitės apversti tik kartą, o šašlykų nesukinėti per dažnai. Taip išlaikysite daugiau sulčių mėsoje.

123RF.com nuotr./Vištienos vėrinukai
123RF.com nuotr./Vištienos vėrinukai

Palikite šakutę ant stalo. G.Bičkovas pastebi, kad dažnai daroma klaida kepant ant grotelių – kepsninės šakutės naudojimas. Ja pradūrus mėsą, iš jos išsiskiria sultys ir riebalai, todėl ant grotelių keptas maistas išsausėja. Vietoj to mėsą apverskite žnyplėmis.

„Atidirbkite“ kelis marinatus. Neprisiriškite prie vieno, nors ir pasiteisinusio marinato. Išbandykite keletą jų rūšių, ypač – jeigu grilinat skirtingas mėsos dalis. Drąsiai eksperimentuokite, bet pasižymėkite, kiek ir ko naudojote, o paragavus mėsos – pasirašykite komentarus prie recepto.

„Scanpix“ nuotr./Marinuojama mėsa
„Scanpix“ nuotr./Marinuojama mėsa

Su kokiais marinatais niekada neprašausite? Štai 2 paprasti receptai, kurie kiaulienos sprandinę pavers vakarienės žvaigžde:

Marinatas su čiobreliais ir kmynais

Ingredientai:

  • 2 skiltelės česnako;
  • 1 svogūnas;
  • 1 šaukštas medaus;
  • čiobrelių;
  • kmynų;
  • aliejaus.

Gaminimas:

Išspauskite česnaką, svogūną susmulkinkite, o kmynus sutrinkite. Išmaišykite viską su šaukštu medaus, keliomis čiobrelių šakelėmis (nedėkite pačių stiebų – reikia tik lapelių) ir įpilkite aliejaus. Sūdykite ne marinatą, o mėsą.

Marinatas su aitriąja paprika ir medumi

Ingredientai:

  • šviežios kalendros;
  • aitriųjų paprikų;
  • česnako;
  • svogūno;
  • sojų padažo;
  • medaus.

Gaminimas:

Sumaišykite smulkintą kalendrą, aitriąją papriką, sutrintas dvi skilteles česnako, susmulkintą svogūną, šiek tiek sojų padažo ir medaus. Galite įpilti ir šlakelį aliejaus. Sojų padažas yra sūrus, todėl mėsos sūdyti nebereikia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas