Ingredientai:
- 800–1200 g svorio kiaulienos nugarinės gabalas;
glazūrai:
- 100 ml balzaminio acto (galite naudoti paprastenį, prabangus nebūtinas);
- 50 ml skysto medaus;
- 50 ml alyvuogių aliejaus;
- 50 ml sojos padažo;
- nykščio dydžio šviežio imbiero gabaliukas, sutarkuotas;
- 3 skiltelės česnako, sutrintos;
- 1–2 valg. šaukšt. aitriųjų paprikų pastos ar padažo (naudokite, kokį turite);
- 0,5 arbat. šaukšt. juodųjų pipirų.
Gaminimas:
1. Dideliame dubenyje ar sandariai užsegamame tvirtame maiše sumaišykite visus glazūrai reikalingus ingredientus. Dėkite mėsą ir gerai apvoliokite. Uždenkite dubenį ar užsekite maišą ir dėkite į šaldytuvą 12–24 val. Kas kiek laiko mėsą vis pavoliokite glazūroje.
2. Kai susiruošite kepti, įkaitinkite orkaitę iki 180 °C laipsnių temperatūros. Pasiruoškite kepimo indą aukštesniais kraštais, į kurį tilptų kiaulienos gabalas.
3. Dėkite iš glazūros ištrauktą nugarinę į kepimo indą (skystį pasilikite), įpilkite tiek vandens, kad jo sluoksnis būtų apie 1 cm. Dėkite mėsą kepti.
4. Kepant kas 10 min. vis praverkite orkaitę ir konditeriniu teptuku (ar šaukštu) patepkite mėsos gabalo viršų glazūra – jos negailėkite. Jei matysite, kad vanduo nuo dugno baigia išgaruoti, įpilkite dar šiek tiek. Kepkite mėsą 50–60 min., o tada ištraukite iš orkaitės, pridenkite folija ir leiskite pailsėti keliolika minučių.
5. Pjaustykite griežinėliais ir tiekite dar šiltą ar jau atvėsusią. Tokia kiauliena tinka su įvairiausiomis salotomis. Kelis jų receptus rasite žemiau.
1. Avokadą perpjaukite pusiau ir šaukšteliu iš minkštimo išskobkite rutuliukus. Pašlakstykite juos citrinų sultimis, kad nepajuoduotų.
2. Mandarinus nulupkite, o papriką ir salotas supjaustykite plonomis juostelėmis.
3. Užpilui skirtus produktus suplakite, supilkite ant paruoštų produktų ir viską išmaišykite.
1. Paskrudinkite kedro riešutus sausoje keptuvėje ant nedidelės ugnies.
2. Supjaustykite pomidorus, plonomis juostelėmis supjaustykite agurkus.
3. Suplėšykite salotų lapus ir pamerkite į vandenį su 5–6 ledo kubeliais, kad jos būtų traškios ir gaivios.
4. Padažą salotoms ruoškite dubenėlyje gerai sumaišę citrinos sultis, alyvuogių aliejų, garstyčias, medų, druską ir pipirus.
5. Nusausinę salotas išdėliokite jas lėkštėje su kitomis daržovėmis, apšlakstykite padažu ir apiberkite skrudintais kedro riešutais.
- Bolivines balandas išvirkite pagal skonį pasūdytame vandenyje.
- Brokolį trumpai apvirkite arba ištroškinkite garuose. Leiskite atvėsti. Susmulkinkite.
- Ridikėlius nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite riekelėmis. Fetą supjaustykite kubeliais.
- Į lėkštę dėkite bolivines balandas, ant viršaus gražiai išdėliokite daržoves bei sūrį.
- Salotas patiekite apšlakstytas pikantišku žalumynų užpilu .
- Salotų, špinatų ir kiaulpienių lapus švariai nuplaukite ir nuvarvinkite. Jei reikia, suplėšykite smulkesniais gabalėliais.
- Avokadą nulupkite, pomidorus nuplaukite. Supjaustykite norimo dydžio gabalėliais.
- Sūrį ir nuluptą obuolį sutarakuokite šiaudeliais.
- Paruoškite padažą. Išspauskite citrinų sultis. Į jas supilkite aliejų, sukrėskite garstyčias ir medų, suberkite sutrintą česnaką, pasūdykite. Gerai išmaišykite iki vientisos masės.
- Padažu apšlakstykite salotas ir patiekite. Jos puikiai tinka valgyti vienos, su skrebučiu ar trapučiu, su bulvėmis, taip pat kaip garnyras su kiaušinių, mėsos patiekalais.
- Bolivinių balandų sėklas gerai nuplaukite sietelyje, suberkite į verdantį vandenį, uždenkite ir troškinkite ant silpnos ugnies apie 15 min.
- Nukelkite nuo ugnies, įmaišykite sviestą, dar 10 min. brinkinkite, tada išpurenkite šakute ir atvėsinkite.
- Brokolius nuplaukite, kotus nupjaukite, išskirstykite griežinėliais ir patroškinkite garuose.
- Ridikėlius nuplaukite, supjaustykite griežinėliais.
- Fetą sutrinkite šakute.
- Kruopas sumaišykite su feta, brokoliais, ridikėliais, nuplautomis ir nuvarvintomis pipirinėmis, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite druska.
- Padažui visus ingredientus sumeskite į plakti skirtą indą, iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu ir užpilkite ant salotų.
1. Iš aliejaus, citrinų sulčių, raudonėlių, garstyčių, smulkintų česnakų ir klevų sirupo užmaišykite marinatą.
2. Nuplautas, nusausintas ir plonyčiais griežinėliais supjaustytas cukinijas ir agurkus sudėkite į plokščią indą, užpilkite paruoštu marinatu ir bent valandą pamarinuokite.
3. Salotas nuplaukite, labai gerai nusausinkite, sudėkite į sandarų indą ir pusvalandžiui padėkite į šaldytuvą – bus traškesnės. Išimtas išdėliokite lėkštėse.
4. Ant salotų dėkite marinuotų cukinijų ir agurkų, nuluptų, skiltelėmis pjaustytų ir citrinų sultimis apšlakstytų avokadų, berkite nuvarvintų kaparių.
5. Galiausiai ant salotų išdėliokite kubeliais pjaustytą arba šakute trupintą fetos tipo sūrį.
6. Salotas apliekite paruoštu marinatu, kuriame laikėte cukinijas ir agurkus, ir užberkite smulkintų krapų.
1. Juostelėmis supjaustykite obuolį, špinatus, kopūstą. Susmulkinkite riešutus.
- 3-4 šaukštus apelsino sulčių sumaišykite su aliejumi ir druska.
3. Visus ingredientus gerai sumaišykite.
1. Kopūstą smulkiai supjaustykite, morką stambiai sutarkuokite, svogūną supjaustykite itin plonais pusžiedžiais.
2. Į nedidelį puodą supilkite 200 ml vandens, 1 valg. šaukšt. druskos ir balto vyno actą. Užvirkite ir nukaiskite.
3. Į dubenį sudėkite kopūstus ir morkas, užpilkite 2/3 sūrymo. Svogūnus sudėkite į kitą dubenį ir užpilkite likusiu skysčiu. Palaikykite 20 minučių, nuskalaukite, nusausinkite ir sudėkite visas daržoves į vieną didelį dubenį.
4. Kukurūzų burbuoles apkepkite ant griliaus arba trumpai apvirkite sūdytame vandenyje (apie 3 minutes). Tiek kepant, tiek verdant turi pasikeisti grūdelių spalva – jie tampa sodriau geltoni. Šiek tiek atvėsinkite burbuoles ir aštriu peiliu nupjaustykite grūdelius. Suberkite juos į morkų, kopūstų ir svogūnų dubenį.
5. Aitriąją papriką, kalendrą ir mėtas smulkiai sukapokite.
6. Sumaišykite visus padažui skirtus ingredientus ir užpilkite ant daržovių. Atsargiai išmaišykite. Sudėkite aitriąją papriką, kalendrą ir mėtas, pagardinkite šviežiai grūstais pipirais, darkart išmaišykite ir patiekite.