1. Nedideliame puode išlydykite sviestą, palikite, kad šiek tiek atvėstų.
2. Persijokite miltus, sumaišykite su cukrumi, kokosų drožlėmis, kepimo milteliais ir druska.
3. Dubenyje suplakite lydytą sviestą, pieną ir kiaušinį, sumaišykite su miltais, atsargiai įmaišykite mėlynes.
4. Sukrėskite tešlą į sviestu pateptas keksiukų formeles. Kepkite 200ºC temperatūros orkaitėje 20–25 minutes.
Kulinaro patarimas: vietoj mėlynių į keksiukų tešlą galite įmaišyti raudonųjų ar juodųjų serbentų, aviečių arba gervuogių.
1. Kiaušinį gerai išplakite šakute. Sukrėskite jogurtą, supilkite aliejų, dar sykį viską gerai suplakite.
2. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, abiejų rūšių cukrų, kepimo miltelius ir druską. Sukrėskite kiaušinių ir jogurto masę, gerai išsukite mediniu šaukštu.
3. Sudėkite atšildytas, nuvarvintas mėlynes, išmaišykite. Gautą masę sukrėskite į kepimo popieriumi išklotas keksiukų formeles (prikrėskite maždaug 1/3 formelės) ir pašaukite į 190 0C karščio orkaitę.
4. Kepkite 20–25 minutes. Palikite atvėsti orkaitėje. Apibarstykite mėlynėmis.
- Sutrinkite sausainius ir sumaišykite su lydytu sviestu.
- Trintų sausainių masę sudėkite į kepimo indą (24 cm skersmens) ir kepkite orkaitėje 175°C temperatūroje apie 10 minučių.
- Iškepusius sausainius, palikite juos atvėsti.
- Sumaišykite kreminį ir kaimišką sūrį, cukrų, kukurūzų krakmolą bei kardamoną.
- Įmaišykite vieną po kito kiaušinius ir grietinėlę. Išlydykite šokoladą ir supilkite ant viršaus.
- Gautą masę tolygiai paskirstykite ant pyrago ir ant viršaus uždėkite mėlynių.
- Kepkite pyragą 175°C temperatūros orkaitėje apie 40 minučių.
- Kepimo pabaigoje uždenkite indą folija, kad paviršius neapdegtų. Išjungę orkaitę, pyragą dar palikite pastovėti 10 minučių.
- Po to, išimkite jį iš kepimo indo ir papuoškite šviežiomis mėlynėmis bei vaniliniu cukrumi.
Receptą atsiuntė Evelina Kochienė
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 C.
2. Dubenyje sumaišykite abiejų tipų miltus, druską ir kepimo miltelius.
3. Į kitą dubenį dėkite sviestą ir cukrų ir elektriniu plaktuvu (ar mediniu šaukštu) išsukite iki purios balsvos masės. Kai masė bus būtent tokia, po vieną įmuškite ir kiaušinius, supilkite vanilės ekstraktą bei tarkuotą citrinos žievelę.
4. Į skystąją masę per 3 kartus sudėkite birųjį mišinį – kiekvienąkart išmaišykite, tačiau nepersistenkite, nereikia maišyti be reikalo. Paskutinįjį sausojo mišinio trečdalį prieš beriant į tešlą sumaišykite su uogomis – taip šios geriau pasiskirstys.
5. Apvalią ar keturkampę kepimo formą patepkite sviestu ir pabarstykite miltais. Suverskite pagamintą tešlą į skardą ir išlyginkite paviršių.
6. Dabar paruoškite viršutinį pyrago sluoksnį. Tam dubenyje sumaišykite visus sausuosius ingredientus, o tada berkite gabaliukais supjaustytą sviestą ir greitai pirštais sutrinkite sviestą su likusiais ingredientais, kol gausite riebius rupius trupinius. Greitis svarbu, nes sviestas betrinant neturi ištirpti, mums reikia trupinių, o ne tešlos!
7. Suberkite gautus trupinius ant tešlos paviršiaus, palyginkite, kad būtų padengtas tolygiai, Jei patinka, galite pabarstyti migdolų riekelių.
8. Dėkite skardą į įkaitintą orkaitę ir kepkite pyragą apie 35-40 min. Išėmę iš orkaitės leiskite kiek pravėsti skardoje, o tada atsargiai peiliu nuo skardos atskirkite jo kraštus, išimkite ir leikite baigti vėsti ant medinės lentelės ar (dar geriau) specialių grotelių kepinių vėsinimui.
1. Viename dubenyje išmaišykite miltus bei kepimo miltelius, o kitame, didesniame, iki baltos masės išsukite sviestą ir cukrų. Į šį dubenį taip pat įmuškite kiaušinius, suberkite vanilinį cukrų ir viską gerai išmaišykite.
2. Į šlapių ingredientų mišinį supilkite pusę miltų mišinio ir gerai išmaišykite. Pilkite likusį miltų mišinį ir vėl viską kruopščiai išmaišykite.
3. Į gautą tešlą sudėkite mėlynes bei baltojo šokolado gabaliukus ir tešlą sudėkite į riebalais pateptą kepimo skardą.
4. Pyragą kepkite 40–50 minučių iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
5. Iškepusį pyragą palikite atvėsti ir vėliau skanaukite.
1. Ketvirtadalį obuolio stambiai sutarkuokite, likusį – supjaustykite mažais gabalėliais.
2. Obuolius sumaišykite su uogomis ir užberkite dviem šaukštais rudojo cukraus.
3. Pusę obuolių ir uogų masės paskirstykite sviestu išteptame pudingo inde.
4. Į miltus įmaišykite kepimo miltelius. Abiejų rūšių cukrų ir tirpintą sviestą gerai išplakite. Po vieną įmaišykite kiaušinius.
5. Į sviesto masę įmaišykite pusę kiekio miltų ir pusę – pieno. Tada – likusius miltus ir pieną. Pabaigoje įmaišykite apelsino žieveles ir tarkuotus obuolius.
6. Du trečdalius tešlos uždėkite ant supjaustytų obuolių ir uogų masės inde, išlyginkite.
7. Ant viršaus sudėkite tarkuotų obuolių ir uogų masę, ant jos – likusią tešlą.
8. Indą su pudingu įstatykite į skardą, iki pusės pripildytą vandens. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje valandą 15 minučių.
Knyga „Uogos“ |
Receptas iš knygos „Uogos“
1. Kepinių margariną arba sviestą sutrinkite su cukrumi. Įmaišykite kiaušinius ir tarkuotą apelsino žievelę. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir viską įmaišykite į tešlą.
2. Įberkite sulaužytą baltąjį šokoladą. Įdėkite ryžių dribsnių ir sumaišykite.
3. Gautą tešlą dėkite į kepimo indą ir užberkite mėlynes.
4. Kepkite apie valandą 180 laipsnių temperatūros orkaitėje. Pyragui iškepus, viršų pabarstykite milteliniu cukrumi.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Kambario temperatūros sviestą gerai ištrinkite su cukrumi, suberkite miltus, migdolus, druską ir viską gerai išmaišykite – turite gauti trupinius.
2. Paruoštus trupinius valandai padėkite į šaldytuvą.
3. Obuolius nulupkite, susmulkinkite, sudėkite į puodelį su sviestu, kaitinkite, iki obuoliai suminkštės, tada nuolat maišydamos suberkite likusius įdarui skirtus produktus, viską gerai išmaišykite ir kelias minutes pakaitinkite.
4. Į nedidelį stiklinį indą berkite truputį trupinių, krėskite keptų obuolių, ant viršaus berkite likusius trupinius.
5. Pyragą kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 min., iki pyrago viršus dailiai apskrus.
Pagaminsite per 45 min. (neskaičiuojant trupinių šaldymo laiko).
1. Mėlynių putėsiai. Želatiną užpilkite 3 valg. š. šalto vandens ir palikite išbrinkti. Išplakite grietinę, mėlynes (prieš tai pertrinkite jas per sietelį) ir pusę miltelinio cukraus. Ištirpinkite želatiną ir atvėsintą supilkite į turimą masę. Išplakite.
2. Iki standumo išplakite grietinėlę su likusiu milteliniu cukrumi ir atsargiai įmaišykite į mėlynių ir grietinės masę. Išpilstykite į indelius ir statykite į šaldytuvą, kad sustingtų.
3. Mėlynių želė. Užpilkite želatiną 3 arbat. š. šalto vandens ir palikite išbrinkti. Išbrinkusią dėkite į per sietelį pertrintų mėlynių masę ir pakaitinkite, kol želatina ištirps, bet neužvirinkite. Atvėsinkite ir atsargiai išpilstykite ant sustingusių mėlynių putėsių. Statykite į šaldytuvą, kad želė sustingtų.
4. Baltojo šokolado musas. Šokoladą ištirpinkite vandens garų vonelėje ir atvėsinkite. Įmaišykite iki standumo išplaktą grietinėlę. Atsargiai, lėtai viską suplakite plaktuvu. Išpilstykite ant sustingusios mėlynių želės ir statykite vėl į šaldytuvą, kad sustingtų.
Receptas iš tinklaraščio „aj-receptai“
1. Šaltą kavą sumaišykite su amareto likeriu.
2. Kiaušinio trynius sudėkite į dubenį (geriausiai metalinį), supilkite cukrų ir plakite maišytuvu iki purumo, kol tryniai taps šviesūs (apie 5 minutes). Sumažinkite greitį ir po šaukštą sudėkite maskarponės sūrį bei įlašinkite migdolų esencijos.
3. Sausainius išmirkykite (po 3 sekundes iš kiekvienos pusės) kavoje, sudėkite į vieną didelį arba kelis nedidelius indelius. Užtepkite sluoksnį kremo. Suberkite pusę mėlynių. Užklokite kitu išmirkytų sausainių sluoksniu, užtepkite likusiu kremu. Užbarstykite kakavos. Galima papuošti mėlynėmis.
4. Desertą dėkite 2-3 val. į šaldytuvą.
Receptą atsiuntė Jolanta Muniuvienė
1. Kiaušinius išsukite su cukrumi, suberkite miltus, krakmolą, įberkite citrinų žievelių, žiupsnelį druskos. Išmaišykite ir supilkite į sviestu išteptą stačiakampę kepimo formą. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 8 minutes. Išimkite ir atvėsinkite.
2. Vynuogių sultis išmaišykite su cukrumi, žiupsneliu apelsinų žievelių, supilkite pusę kiekio išbrinkintos želatinos. Į tą pačią formą, kurioje kepė biskvitas, suberkite nuplautas mėlynes (šiek tiek palikite papuošti), užpilkite paruošta želatina ir įdėkite į šaldytuvą keletui valandų sustingti.
3. Iš citrinos išspauskite sultis. Jogurtą išsukite su milteliniu cukrumi ir citrinos sultimis, supilkite likusią išbrinkintą želatiną (jei ėmė stingti, ant silpnos ugnies truputį pašildykite). Grietinėlę išplakite ir išmaišykite su jogurtu.
4. Ant biskvito atsargiai išverskite sustingusių mėlynių sluoksnį, išlyginkite jogurto kremą. Pyragą supjaustykite kvadratėliais, kiekvieną papuoškite likusiomis mėlynėmis, mėtų lapeliais.
Knyga „Uogos“ |
Receptas iš knygos „Uogos“
- Vanilės ankštį perpjaukite per pusę ir iškrapštykite sėklytes. Citriną nuplaukite, nusausinkite, žievelę nutarkuokite smulkia trintuve ir išspauskite sultis. Citrinų sultis supilkite į puodelį, suberkite pusę kiekio cukraus, pakaitinkite, kol jis ištirps, atvėsinkite.
- Jogurtą krėskite į plakimo indą ir sumaišykite su vanilės sėklytėmis. Želatiną išbrinkinkite apelsinų sultyse, išlydykite puodelyje virš garų, kiek pravėsinkite ir įmaišykite į jogurtą. Pamažėle supilkite citrinų sirupą, išmaišykite.
- Grietinėlę išplakite iki putų ir įmaišykite į masę. Baltymus su likusiu cukrumi išplakite iki standžių putų ir labai atsargiai kabindama šaukštu iš apačios į viršų sumaišykite su jogurto mase. Pudingą supilkite į dailią formą ir per naktį laikykite šaldytuve. Išimkite iš formos ir gausiai apibarstykite mėlynėmis.
- Pasiruoškite indą, kuriame gaminsite terrine. Geriausiai tam tiks metalinis stačiakampio formos pailgas indas (maždaug 25–30 cm ilgio). Išklokite jį kuo kruopščiau ir gražiau maistine plėvele.
PARUOŠKITE MĖLYNIŲ SLUOKSNĮ
- Mėlynių sluoksniui skirtus produktus padalykite dvi dalis – tris ketvirčius ir vieną ketvirtį. Iš pradžių paruoškite mėlynių sluoksnį tik iš vienos dalies (trijų ketvirčių) produktų.
- Į nedidelį prikaistuvį supilkite sultis (600 ml) ir suberkite cukrų (105 g). Maišydamos kaitinkite, kol cukrus ištirps. Išjunkite ugnį. Iš karto dar į karštą sirupą suberkite 3 valg. š. želatinos. Greitai ir energingai maišykite, kol želatinos milteliai ištirps. Palikite šiek tiek atvėsti.
- Mėlynes (450 g) suberkite ir tolygiai paskleiskite ant indo dugno. Užpilkite paruoštu sirupu. Atvėsinkite iki kambario temperatūros. Tuomet dėkite į šaldytuvą ir šaldykite mažiausiai 2 valandas, kol sluoksnis taps gana tvirtas.
Astos Černės nuotr. / Gaminant mėlynių ir varškės terrine
PARUOŠKITE VARŠKĖS SLUOKSNĮ
- Želatiną užpilkite šaltu vandeniu ir palikite, kad išbrinktų.
- Į dubenį sudėkite varškę, suberkite tarkuotą citrinos žievelę, supilkite citrinų sultis ir suberkite vanilinį cukrų. Viską gerai sumaišykite iki vientisos masės.
- Ištirpinkite želatiną ant garų vonelės arba mikrobangų krosnelėje (tik neužvirinkite!) ir truputį atvėsinkite. Tuomet, nuolat maišydamos varškės masę, supilkite ją labai plona srovele.
- Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu iki standžių putų suplakite šaltą riebią grietinėlę. Įmaišykite ją į varškės masę. Paruoštą kremą tolygiu sluoksniu paskleiskite ant sustingusio mėlynių sluoksnio. Vėl dėkite į šaldytuvą ir šaldykite dar kelias valandas, kol varškės sluoksnis sustings.
Astos Černės nuotr. / Gaminant mėlynių ir varškės terrine - Ant sustingusio varškės kremo sluoksnio paskleiskite antrąjį, plonesnį, mėlynių sluoksnį. Užpilkite sirupu, paruoštu identiškai pagal recepto pradžioje pateiktą instrukciją. Vėl dėkite į šaldytuvą ir šaldykite apie 4 valandas arba per naktį.
PATIEKITE TERRINE
- Sustingusį desertą išimkite iš indo: atsargiai apverskite jį ant didelės lėkštės ar padėklo ir išverskite su maistine plėvele. Nuimkite indą, tuomet gražiai nuimkite ir maistinę plėvelę.
- Pjaustykite riekelėmis, apibarstykite saujele mėlynių ir šviežių mėtų lapeliais ir patiekite šaltą. Skanaus!
P. S. Iš nurodyto produktų kiekio paruošite apie 15 porcijų mėlynių ir varškės terrine.
Plačiau skaitykite: Savaitgalio desertas: nepakartojamas mėlynių ir varškės „terrine“
- Miltus išsukite su pienu ir palikite brinkti.
- Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių.
- Trynius išplakite, pildama plonyte srovele įmaišykite juos į miltų ir pieno tešlą.
- Pagal skonį įberkite cinamono, šliūkštelėkite šlakelį romo.
- Galiausiai supilkite lydytą sviestą ir viską labai gerai išmaišykite – tešla turi būti grietinės tirštumo.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir iškepkite blynelius.
- Dar šiltus gausiai apiberkite mėlynėmis.
- Jei mėgstate sočiau, valgykite su grietine arba plakta grietinėle.
1. Iš lietiniams skirtų produktų išmaišykite skystą tešlą ir kepkite lietinius.
2. Įdarui uogas sumaišykite su cukrumi ir palikite truputį pastovėti.
3. Padažui svieste pakepinkite miltus, supilkite pieną, įberkite cukrų ir maišydama užvirinkite, kol sutirštės.
4. Į kepimo indą supilkite padažą, sudėkite lietinius su įvyniotomis uogomis ir kepkite vidutinio karštumo orkaitėje apie 30-40 min.
Recepto autorius Martynas Kaštelianovas