Nuostabus kepinys: galetė su pomidorais, sūriu ir raudonaisiais svogūnais

Pomidorų šiais metais netrūksta, o progų jaukų vakarą pasisėdėti su šeima ar draugais taip pat. Pavaišinkite savo svečius puikiu nesaldžiu kepiniu, kuriam verta naudoti kelių rūšių pomidorus. Gurmanai tikrai jį įvertins ir gal net paprašys recepto!
Galetė su pomidorais
Galetė su pomidorais / Vida Press nuotr.

Ingredientai:

tešlai:

  • 250 g miltų;
  • 150 g šalto sviesto, supjaustyto kubeliais;
  • 1 arbat. šaukšt. obuolių sidro acto;
  • 3–4 valg. šaukšt. vandens.
  • žiupsnis druskos;
  • 1 kiaušinis, lengvai paplaktas (pyragui aptepti).

įdarui:

  • 4–5 nemaži pomidorai (įdomiau ir gražiau, kai jie skirtingų rūšių ir spalvų);
  • 0,5 raudonojo svogūno, supjaustyto plonyčiais pusžiedžiais;
  • 2 skiltelės česnako, supjaustytos plonyčiais griežinėliais;
  • 120 g puskiečio ožkų pieno sūrio, stambiai sutrupinto;
  • po 1 arbat. šaukšt. šviežių petražolių, čiobrelių, raudonėlių, sukapotų (galima naudoti ir poros ar vienos rūšies žoleles);
  • žiupsnis rupios druskos ar druskos dribsnių;
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Pirmiausia pasiruoškite tešlą. Į didelį indą berkite miltus, tešlai skirtą druską, išmaišykite. Suberkite sviesto kubelius ir imkite trinti pirštų galiukais, kol sviestas apsivels miltais, ims formuotis rupūs stambūs trupiniai. Neleiskite sviestui pradėti tirpti, darbuokitės sparčiai.

2. Supilkite actą, vandenį (pradėkite nuo 3 šaukštų, jei reikės daugiau, įpilkite dar vieną) ir greitai suminkykite tešlos gumulą. Nesvarbu, jei dar liks netolygumų ar matysis sviesto gumuliukų, labai svarbu tešlos intensyviai neminkyti. Gautą rutulį apklokite maistine plėvele ar vaškainiu ir dėkite į šaldytuvą bent pusvalandžiui.

3. Pomidorus supjaustykite 5 mm storio griežinėliais, sudėkite į dubenį, suberkite svogūnus, česnakus, įberkite druskos, pipirų, pabarstykite žolelėmis ir atsargiai išmaišykite bei leiskite pastovėti keliolika minučių.

4. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C temperatūros. Plačią kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.

5. Išimkite iš šaldytuvo tešlą ir ant miltuoto paviršiaus iškočiokite 5 mm storio apskritimą, nieko tokio, jei jo kraštai nebus tobulai lygūs ir tvarkingi. Atsargiai, galbūt net naudodami kočėlą perkalkite tešlą ant skardos.

6. Pirmiausia tešlos apskritimo centre tolygiai pabarstykite sūrio trupinių, palikdami iš kraštų po porą centimetrų. Ant sūrio dėliokite pomidorų ir kitų priedų mišinį taip, kad pomidorų griežinėliai šiek tiek persiklotų. Pomidorų griežinėlius kiek įmanoma nuvarvinkite, skysčio mums nereikia.

Vida Press nuotr./Galetės su pomidorais formavimas
Vida Press nuotr./Galetės su pomidorais formavimas

7. Kai sudėsite pomidorus, užlenkite paliktus tuščius kraštus jais kiek pridengdami galetės įdarą. Tešlos kraštą patepkite paplaktu kiaušiniu. Galite dar pabarstyti rupia druska ar druskos dribsniais.

8. Kepkite apie 35–40 min., kol tešla taps auksiška, o pomidorai – akivaizdžiai iškepę. Leiskite kiek pravėsti ir skanaukite, tinka ir su įvairiausiais jums patinkančiais gėrimais. Šis kepinys skanus ir šaltas.

Vida Press nuotr./Galetė su pomidorais
Vida Press nuotr./Galetė su pomidorais

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs