Taip, kaip lietuviai mėgsta bulvių patiekalus, Azijos gyventojai įpratę prie valgių su ryžiais. Tačiau norint paįvairinti savo mitybą, verta atsigręžti į kitų šalių virtuvę.
Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, cituojamos prekybos tinklo „Rimi“ pranešime žiniasklaidai, ryžiai priskiriami kruopų grupei, o pagrindinis veiksnys, lemiantis jų naudą sveikatai – perdirbimo laipsnis: kuo mažiau ryžiai apdirbti, tuo daugiau juose išliks ir naudingų maistinių medžiagų bei mineralų.
Kurie ryžiai vertingiausi?
Pirmenybę reikėtų teikti garuose plikytiems, menkai apdorotiems ir nešlifuotiems ryžiams, pavyzdžiui, raudoniesiems, rudiesiems ar juodiesiems.
„Šlifuoti ryžiai išsaugo mažiausiai maistinių medžiagų, nes jų apdirbimo metu pašalinimas ryžių apvalkalas, kuriame susikaupia daugiausia vitaminų ir mikroelementų. Todėl pirmenybę reikėtų teikti garuose plikytiems, menkai apdorotiems ir nešlifuotiems ryžiams, pavyzdžiui, raudoniesiems, rudiesiems ar juodiesiems. Be mikroelementų, šių rūšių ryžiuose yra ir daugiau skaidulų, daugiau B grupės vitaminų. Į mitybos racioną vertėtų įtraukti ir laukinius ryžius, nes apdirbimo metu jie nešlifuojami ir nepoliruojami, tad išsaugo visas maistines medžiagas“, – rekomenduoja E.Gavelienė.
Anot jos, rudieji ryžiai vertingi dėl skaidulų ir vitaminų: juose yra nemažas kiekis tokotrienolio (vitamino E komponento) ir oryzanolio (riebaluose tirpaus antioksidanto). Dauguma tyrimų įrodė, kad šie antioksidantai mažina mažo tankio lipoproteinų, t. y. „blogo“ cholesterolio kiekį kraujyje, apsaugodami nuo širdies susirgimų. „Išanalizavus juodųjų ryžių sėlenas, paaiškėjo, kad antioksidantų juose yra dar daugiau negu ruduosiuose. Taigi, bent retkarčiais praturtinkime jais savo racioną“, – siūlo gydytoja dietologė.
Kviečia improvizuoti
Vienas iš patiekalų, kurių pagrindas yra ryžiai – Indonezijoje populiarus „Nasi Goreng“. Jo variacijų yra nemažai, bet, be ryžių, paprastai dar būtinai dedama daržovių ir kiaušinių.
Kulinarijos technologė Lina Barčaitė siūlo gaminant jį nebijoti improvizuoti. „Kaskart galima gaminti su vis kitokiais prieskoniais ar padažais, kiaušinius keisti mėsos gabaliukais, panaudoti namuose turimas šviežias ar šaldytas daržoves. Tai lengvai ir greitai pagaminamas spalvingas patiekalas, kurį patogu dėžutėje nusinešti į darbą ar įdėti vaikams į mokyklą su jų mėgstama mėsa ir daržovėmis. Kiaušinius galite sukepinti su ryžiais, bet galite juos iškepti kitoje keptuvėje, kad baltymas gražiai apskrustų, o trynys išliktų skystas ir uždėti ant patiekalo“, – pataria kulinarijos technologė.
„Nasi Goreng“
Ingredientai:
- 200 g rudųjų ryžių;
- 4 kiaušiniai;
- 400 g šaldytų daržovių (galite naudoti ir mėgstamas šviežias, tik su šaldytomis greičiau);
- aliejaus (kepimui);
- žiupsnis aitriosios paprikos miltelių;
- imbiero;
- citrinžolės (jei turite);
- druskos;
- šviežiai maltų juodųjų pipirų;
- sojos padažo.
Gaminimas:
1. Ryžius nuplaukite ir bent kelioms valandoms pamerkite į šaltą vandenį. Užkaiskite puodą su ryžiais (nemirkyti jie virs apie 40 minučių, mirkyti – truputį trumpiau).
2. Šaldytas daržoves šiek tiek apkepkite keptuvėje, tada suberkite prieskonius, užpilkite sojos padažo, išjunkite kaitrą ir palaukite, kol ryžiai išvirs.
3. Apkepkite ryžius keptuvėje ant aliejaus, įmuškite kiaušinius, vėl apkepinkite juos, o tada sumaišykite su daržovėmis.