Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nuostabūs sausainiai iš laukiamiausios metų desertų knygos: šokoladiniai, minkšti, kvapnūs

Šiuolaikinėje kulinarinių, receptų knygų gausybėje lengva pasiklysti. Ypač, jei tuo pernelyg nesidomi ir prie tokių knygų lentynų – realių ar virtualių – užsuki atsitiktinai. Tačiau vienas autorius pastaraisiais metais užbūrė daugybę gaminti mėgstančių žmonių. Tai Yotamas Ottolenghi, iš Izraelio kilęs, šiuo metu Londone gyvenantis šefas, kurio ką tik pasirodžiusi knygą „Sweet“ įvardijama kaip vienas iš labiausiai lauktų šių metų kulinarinių leidinių.
Desertų receptų knyga „Sweet“ ir pagal vieną iš jos receptų iškepti sausainiai
Desertų receptų knyga „Sweet“ ir pagal vieną iš jos receptų iškepti sausainiai / 15min nuotr.

Šią knygą charizmatiškasis šefas išleido kartu su bendraautore Helen Goh – Malaizijoje gimusia, Australijoje savo karjerą pradėjusia kepinių meistre, dabar dirbančia kartu su Ottolenghi Londone.

Knyga „Sweet“, kaip tiesiai sako jos pavadinimas, yra skirta saldumynams, pratarmėje netgi rašoma, jog cukraus šioje knygoje yra tiek daug, jog net buvo kilusi pagunda taip ją ir pavadinti – „Sugar“.

15min nuotr./Desertų receptų knyga „Sweet“
15min nuotr./Desertų receptų knyga „Sweet“

Toks tiesumas ir švelni ironija gerai atspindi Ottolenghi požiūrį į maistą – ko gero, ir už tai, o ne tik originalius receptus, jį taip ir myli fanai visame pasaulyje.

Viena svarbiausių šio šefo nuostatų: gaminant maistą neverta demonizuoti jokių produktų, nereikia kurti „baubų“ iš cukraus, kvietinių miltų, riebalų ar mėsos. O tai, sutikite, tapo viena karščiausių pastarojo meto tendencijų.

Tad jei recepte sakoma, jog jums reikia, tarkime, ėriuko kojos, pakelio sviesto, stiklinės cukraus ar espresso puodelio, negraužkite savęs, nepulkite būtinai ieškoti „sveikesnių alternatyvų“, tiesiog imkite ir gaminkite – virkite, troškinkite, kepkite. O tada mėgaukitės maistu, džiaukitės, gaudykite geras emocijas, dalinkitės su šeima, draugais.

Vida Press nuotr./Šefas ir kulinarinių knygų autorius Yotamas Ottolenghi
Vida Press nuotr./Šefas ir kulinarinių knygų autorius Yotamas Ottolenghi

Tiems, kas dar tik ketina (o gal ir visai neketina) domėtis naująja Ottolenghi knyga, vienas puikus receptas – išbandytas ir tikrai vykęs, o tiksliau, nuostabus! Pagal jį išsikepsite puikių šokoladinių sausainių su bananais ir pekano riešutais – minkštų, kvapnių, stipriai šokoladinių, šiek tiek primenančių šokoladinį pyragą brownie.

Beje, geriausia šiuo desertu užsiimti būtent savaitgalį, nes užmaišytą masę reikės porą valandų laikyti šaldytuve, dar valandą ten pat pabus ir jau suformuoti sausainiai. Tačiau, patikėkite, rezultatas atperka pastangas, o ir budėti prie šaldytuvo, kol ten „ilsisi“ tešla ar sausainiai, niekas neliepia, galima užsiimti kitais dalykais.

Ingredientai (24-25 nemaži sausainiai):

  • 110 g sviesto, kambario temperatūros;
  • 110 g cukraus;
  • 1 didelis kiaušinis, lengvai paplaktas;
  • 125 g miltų;
  • 0,5 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 20 g kokybiškos nesaldintos kakavos, skirtos kepiniams;
  • 0,5 arbat. šaukšt. cinamono;
  • 0,25 arbat. šaukšt. druskos;
  • 100 g juodojo šokolado lašelių ar šokolado, sukapoto 0,5 cm dydžio gabaliukais (nemažiau, kaip 70% kakavos);
  • 50 g banano, sutrinto iki tyrės (maždaug 1/2 g vidutinio banano);
  • 170 g pekaninių karijų (galite keisti ir graikiškais riešutais), stambiai sukapotų;
  • 100 g cukraus pudros apvoliojimui.

Gaminimas:

1. Sviestą ir cukrų elektriniu plaktuvu arba tiesiog mediniu šaukštu dubenyje išsukite iki purios, lengvos, balsvos masės. Sukant po truputį supilkite kiaušinį, toliau maišykite, kol masė bus vientisa.

2. Į kitą sausą dubenį persijokite miltus, kepimo miltelius, kakavą, druską ir cinamoną, išmaišykite. Supilkite į sviesto-cukraus-kiaušinio mišinį ir išmaišykite, kad masė taptų vientisa, tačiau nepersistenkite. Sudėkite trintą bananą ir šokolado gabaliukus ir vėl išmaišykite, kad ingredientai vienodai pasiskirstytų.

3. Gautos tešlos nebus įmanoma minkyti, nenustebkite, taip ir turi būti. Su visu dubeniu dėkite šią masę porai valandų į šaldytuvą – tegul sutvirtėja.

4. Sutvirtėjus masei, formuokite iš jos nedidelius, maždaug graikiško riešuto dydžio kamuoliukus. Jei rankos itin aplips tešla, kartas nuo karto jas nusiplaukite, tačiau nepasiduokite pagundai jas miltuoti ar berti papildomų miltų į tešlą.

5. Sukapotus riešutus suberkite į dubenį neaukštais kraštais ir kiekvieną suformuotą rutuliuką apvoliokite juose – rutuliukai turi gerai pasidengti, jie nebebus tokie lipnūs.

6. Didelę medinę lentelę ar plokščią kepimo formą išklokite kepimo popieriumi ir sudėkite ant jos gautus tešlos rutuliukus. Dėkite skardą ar lentelę su suformuotais sausainiais dar valandai į šaldytuvą.

7. Įkaitinkite orkaitę iki 180 C (kaitinimas viršus-apačia, su vėjeliu). Išklokite dvi kepimo formas kepimo popieriumi.

8. Suberkite cukraus pudrą į dubenį ir apvoliokite joje kiekvieną sausainį – kad jo paviršius gerai pasidengtų.

9. Dėliokite rutuliukus ant paruoštų skardų palikdami tarp jų 2-3 cm tarpus. Suplokite juos iki 1 cm storio (ploniau nereikia, nes kepdami pernelyg išsausės).

10. Kepkite 10 min. Iškepę sausainiai bus gana minkšti, bet vėsdami sutvirtės. Pirmas 10 min. palikite vėsti skardose, o vėliau perkelkite ant specialių grotelių kepiniams (jei tokias turite).

Gali būti valgomi ir dar šilti, ir jau atvėsę.

Kepėte ir pavyko, o gal kilo klausimų? Rašykite komentaruose ir pabandysime jums padėti. Šių eilučių autorei šie sausainiai pavyko kuo puikiausiai!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas