Orkaitėje keptas žiedinis kopūstas su žaliuoju padažu
Ingredientai:
- 1 žiedinis kopūstas (700–1000 g svorio);
- 1 šaukštas sviesto, ištirpinto;
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- druskos, geriau ne pačios smulkiausios.
Padažui:
- 80 g sezamų pastos tahini (galite labai nesunkiai pasigaminti patys);
- sauja šviežių petražolių, stambiai sukapotų;
- žiupsnis druskos;
- 2–3 valg. šaukšt. šviežiai spaustų citrinos sulčių;
- 3–4 valg. šaukšt. šalto virinto vandens.
Gaminimas:
1. Patrumpinkite žiedinio kopūsto kotą, apipjaustykite lapus ir gerai nuplaukite po tekančiu vandeniu visą galvą.
2. Dideliame puode, į kurį tilptų žiedinis kopūstas, užvirkite pasūdytą vandenį, dėkite kopūstą kotu aukštyn taip, kad būtų apsemta 2/3, o tada, vandeniui vėl užvirus, pavirkite 6 min. Atsargiai išimkite ir palikite nuvarvėti ir apdžiūti metaliniame koštuve.
3. Įkaitinkite orkaitę iki 170°C (su vėjeliu). Nedidelę kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir guldykite ant jo žiedinio kopūsto galvą kotu į apačią. Aptepkite visą jį ištirpintu sviestu bei aliejumi, pabarstykite druska ir dėkite kepti. Kepkite 1,5–2 val., priklausomai nuo daržovės dydžio – jis turi būti gerokai apskrudęs, o įbedus peilį justi, jog yra minkštas iki pat vidurio. Leiskite kelias minutes pravėsti, o tada pjaustykite riekėmis ar skirstykite žiedynais. Galite jį valgyti kaip užkandį, garnyrą, o galite ir kaip savarankišką patiekalą. Tokiu atveju labai pravers padažas, kurį gaminkite kopūsto kepimui einant link pabaigos.
4. Padažui skirtą tahini pastą, citrinos sultis, petražoles ir druską dėkite į mažą elektrinio smulkintuvo indą ir sutrinkite iki žalsvos masės (jei reikia, vis nubraukdami ingredientus nuo indo sienelių). Įpilkite šiek tiek vandens ir dar pamalkite – padažas turi būti riebios grietinėlės konsistencijos.
Orkaitėje keptas saliero gumbas su kalendrų sėklomis
Ingredientai:
- 1 didelis saliero gumbas (smulkias šakneles apipjaustykite, bet gumbo nelupkite, tik kruopščiai nušveiskite);
- 50 ml alyvuogių aliejaus;
- 1,5 arbat. šaukšt. kalendrų sėklų, šiek tiek patraiškytų, nemaltų;
- 1 citrina, supjaustyta skiltelėmis;
- apie 1,5 arbat. šaukšt. druskos (geriau stambesnės).
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 170°C (su vėjeliu).
2. Subadykite salierą smailiu aštriu peiliu maždaug 20-yje vietų ir dėkite į nedidelę kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi. Aptepkite alyvuogių aliejumi, apibarstykite kalendrų sėklomis ir druska, jei tik norite, galite visais šiais priedais gerai jį įtrinti.
3. Kepkite apie 2–2,5 val. arba kol įdūrus peiliu gumbas bus visas minkštas, o paviršius gerai apskrudęs.
4. Pjaustykite skiltimis ir tiekite su dar trupučiu aliejaus, citrinos skiltelėmis, druska.