„National Resources Defense Council“ duomenimis, vienam amerikiečiui tenka 9 kilogramai maisto, kuris išmetamas į šiukšlių dėžę kas mėnesį. Juk būtų gerai žinoti, kaip teisingai laikyti maisto produktus, išlaikyti jų skonį bei sutaupyti pinigų, ar ne?
Huffingtonpost.com siūlo sužinoti, kokiomis sąlygomis reikia laikyti riešutus, miltus ir kitus maisto produktus.
Riešutai
Suberkite riešutus į sandarų maišelį ar plastikinę dėžutę ir palikite šaldytuve. Jei laikysite kambario temperatūroje, riešutai pasidarys kartūs. Vėsi ir sausa aplinka sulėtina procesą, kurio metu riešutai įgauna kartumo, be to, padėti šaltai, jie gali išsilaikyti net metus ar dar ilgiau.
Kiaušiniai
Žalius kiaušinius reikėtų laikyti šalčiausioje šaldytuvo vietoje – viduriniame skyriuje ar lentynoje. Net jeigu durelėse ir yra puikus dėklas kiaušiniams, tačiau, pasak maisto saugos ekspertų, ten temperatūra svyruoja labiau. Juk šaldytuvą dažnai atidarinėjame, šaltis išsisklaido greičiau, todėl geriausia kiaušinių nelaikyti šoniniame skyrelyje.
Viso grūdo kvietiniai miltai
Miltai bus švieži gerokai ilgiau (daugiau nei 3 mėnesius), jei laikysite juos šaldiklyje. Rekomenduojama miltus supilti į sandarų indelį, užklijuoti etiketę su galiojimo data ir palikti šaldiklyje. Jei laikysite miltus maisto sandėliuko lentynoje, turėkite omenyje, kad tokiomis sąlygomis jie išliks švieži 1–3 mėnesius.
Taip pat skaitykite: Ji24.lt saldus pasiūlymas – tortai su riešutais
Malti linų sėmenys
Sumalti ir laikomi sandariame nepermatomame indelyje šaldytuve, gali išsilaikyti iki 90 dienų. Tuo tarpu nemaltos sėklos kambario temperatūroje gali išbūti iki metų. Jei norite didžiausios naudos savo sveikatai, malkite sėklas tik tuomet, kai norėsite gardinti jomis savo patiekalus.
Bulvės
Neplautas bulves dėkite į plastikinį maišelį su skylutėmis ar popierinį maišelį ir palikite tamsioje vietoje. Geriau nedėkite bulvių šiltose virtuvės vietose, pavyzdžiui, po kriaukle, virš viryklės ar prie lango. Nuo šilumos ant bulvių atsiras ataugų, o šaltoje aplinkoje bulvių krakmolas virsta į cukrų, ir daržovės praranda spalvą.
Pomidorai
Jokiu būdu nelaikykite jų šaldytuve! Geriau padėkite pomidorus ant stalo kambario temperatūroje ir toliau nuo tiesioginių saulės spindulių. Laikomos šaltoje vietoje šios raudonos daržovės praranda skonį ir sultingumą. Taip pat galite juos sudėti į popierinį maišelį ir laikyti vėsiausioje virtuvės vietoje, bet jokiu būdu ne šaldytuve.
Raudonieji ir geltonieji svogūnai
Nenuluptus svogūnus geriau laikykite vėsioje tamsioje vietoje, kur būtų geras vėdinimas. Tik nedėkite jų į šaldytuvą ir nevyniokite į plastikinius maišelius. Pjaustote svogūnus ir nenorite verkti? Patarimas: prieš pjaustydami svogūną palaikykite šaltai apie 30 minučių, ir ašarų bus gerokai mažiau.
Taip pat skaitykite: Kaip pozuoti stovint: įžymybių pavyzdžiai
Bazilikai
Yra du populiariausi būdai laikyti bazilikus. Galite suvynioti juos į drėgną popierinį rankšluostį, dėti į sandarų plastikinį maišelį ir į daržovių lentyną šaldytuve. Kitas būdas – nupjaustykite šaknis ir dėkite jas į stiklainį su šiek tiek vandens, lengvai apdenkite plastikiniu maišeliu ir pastatykite stiklainį ant lentynos kambario temperatūroje.
Agurkai
Nedėkite šių žalių daržovių į šaldytuvą, laikykite jas kambario temperatūroje, nes šaltis paskatins jų puvimą. Taip pat nelaikykite agurkų šalia pomidorų ar bananų, nes pastarieji išskiria nokimo procesus skatinančias dujas – etileną, todėl agurkai suvys greičiau.
Salierai
Jackas Bishopas, „America‘s Test Kitchen“ redaktorius, pataria suvynioti salierus į foliją ir dėti į daržovių skyrių šaldytuve. Kadangi salierai išskiria etileno dujas, folija leidžia joms pasišalinti. Jei salierai bus suvynioti į plastiką, etileno dujos neturės pro kur išeiti, o daržovės suvys greičiau.
Taip pat skaitykite: Kodėl verta valgyti mažiau mėsos
Česnakas
Česnakams patinka vėsi ir tamsi aplinka su gera oro cirkuliacija. Laikykite juos maišeliuose su skylutėmis ar krepšeliuose. Galite užšaldyti jų galvutes ir panaudoti vėliau. Net jei jie ir pagels, tačiau skonis liks toks pat.
Kavos pupelės
Pupeles reikėtų laikyti vėsioje ir tamsioje vietoje, sandariame stikliniame ar keraminiame inde. Jei perkate didelius kiekius pupelių, tuomet padalykite jas į kelias dalis, suberkite į sandarius maišelius ir laikykite šaldiklyje. Tokiu būdu pupelių šviežumą išsaugosite apie mėnesį.
Duona
Jei mėgstate sužiedėjusią duoną, galite laikyti ją šaldytuve. Tačiau jei norite, kad duona nesudžiūtų ir ilgiau išliktų šviežia, tuomet geriau laikyti ją duoninėje. Galite perpjauti išilgai ir laikyti ant medinės lentelės arba popieriniame maišelyje. Norite išlaikyti šviežią duoną dar ilgesnį laiką? Supjaustykite riekelėmis, dėkite į orui nelaidų maišelį ir tada į šaldiklį.
Avokadas
Jei avokadas nėra pakankamai prinokęs, palikite jį kambario temperatūroje 4–5 dienoms. Jei avokadas jau prapjautas ir nenorite, kad jis patamsėtų, pabarstykite šiek tiek tarkuotos citrinos ar jos sulčių, dėkite į sandarų indelį ar uždengę plastikiniu maišeliu laikykite šaldytuve. Tokiu būdu avokadas bus šviežias dar vieną dieną. Dar vienas puikus būdas išlaikyti šviežią avokadą – į indą, kuriame jį laikote, įdėti pjaustytų svogūnų ir sandariai uždengti.