Ingredientai:
- 270 g sviesto;
- 200 g cukraus;
- 800 g mėgtamiausių džiovintų vaisių;
- 300 g miltų;
- 200 g mėgstamų riešutų;
- 4 kiaušiniai;
- 1 apelsinas;
- 1 arbat. šaušt. maltų gvazdikėlių;
- 1 arbat. šaušt. cinamono;
- 1 arbat. šaušt. kepimo miltelių;
- 1 arbat. šaušt. malto kardamono;
- 250 ml brendžio.
Gaminimas:
1. Riešutus ir džiovintus vaisius pasmulkinkite, mažesnių galite ir neliesti. Viską supilkite į indą ir užpilkite 200 ml brendžio. Palikite stovėti per naktį.
2. Kitą dieną orkaitę įkaitinkite iki 150°C laipsnių temperatūros ir paruoškite skardą su nuimamais kraštais. Ją išklokite kepimo popieriumi.
3. Kambario temperatūros sviestą išsukite su cukrumi iki purumo. Sudėkite kiaušinius, įtarkuokite apelsino žievelę, o sultis išspauskite tiesiai į masę. Miltus sumaišykite su kitais sausais ingredientais (kepimo milteliais, kardamonu, cinamonu ir gvazdikėliu).
4. Miltus sumaišykite su kiaušinio ir sviesto mase, o tada viską sumaišykite su riešutais ir uogomis. Tešlą perkelkite į paruoštą kepimo formą.
5. Kepkite pyragą apie 2 val., kol gražiai paruduos.
6. Atvėsintą pyragą subadykite smailiu mediniu pagaliuku ir suvilgykite brendžiu. Brandinimo laikotarpyje labai svarbu pyragą laikyti sandariai. Geriausia apvynioti maistine plėvele, tada apsukti folija ir įdėti į maišelį.
7. Kartą per savaitę pyragą palaistykite keliais šaukštais brendžio, tik paskutiniąją savaitę to jau nebedarykite. Laikyti sausoje vėsioje vietoje, bet ne šaldytuve.
Skanaus!
Kaip dažnai pavalgius norisi ko nors skanaus? O ką skanaus receptai – apie tokius skonius, po kurių nesinori daugiau nieko, nebent pakartot. Tikiu, kad geri skoniai prasideda nuo rinktinių produktų. Kartais užtenka kelių produktų ir skoniai jau sproginėja burnoje. Tačiau maistas man turi būti ne tik skanus, bet ir gražus. Todėl valgymas – ne vien išgyvenimui. Man tai nauji potyriai, galimybė pažinti skonius, kultūras ir, svarbiausia, bendravimas.