Ingredientai:
- 500 ml raudonojo vyno;
- 150 g cukraus;
- 1 apelsino nuluptos žievelės;
- 2 cinamono lazdelės;
- 8 džiovinti gvazdikėliai;
- 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
- 4 prinokusios kriaušės.
Gaminimas:
1. Pasirinkite tokį puodą, kuriame tilptų visos kriaušės. Į jį supilkite vyną ir suberkite cukrų, druską, sudėkite apelsino žievelę, cinamono lazdeles ir gvazdikėlius. Viską užvirkite ir leiskite cukrui ištirpti.
2. Kol vynas su prieskoniais iš lėto kunkuliuoja, nulupkite kriaušes. Kriaušių apačią šiek tiek nupjaukite, kad serviruojant lėkštėje jos nevirstų ant šono. Ištirpus cukrui kriaušes sudėkite į puodą ir virkite ant nedidelės ugnies apie 20–35 minutes. Išvirtas kriaušes sudėkite į dubenį ir palikite, kol atvės.
3. Gaminame sirupą. Iš puodo, kuriame troškinosi kriaušės, pasemkite porą samčių skysčio ir nedideliame puode vyną pavirkite tol, kol skystis pradės tirštėti. Sirupu apšlakstykite virtas, atvėsusias kriaušes ir dėkite į šaldytuvą mažiausiai 2 valandoms.
4. Atšaldytas kriaušes serviruokite lėkštėje su vaniliniais ledais arba plakta grietinėle. Žinoma, ir vienos jos yra puikaus skonio!
Patarimai:
- Vyną rinkitės tokį, kokį patys mielai gurkšnotumėte. Rekomenduoju šiam receptui rinktis Cabarnet Sauvignon ar Pinot Noir rūšies vyną;
- Prieš prikdami cinamoną atidžiai perskaitykite etiketę. Rinkitės Ceilono cinamono lazdeles, jos yra švelnesnio ir saldesnio skonio;
- Naudokite tik gerai prinokusias kriaušes. Kietos kriaušės taip lengvai nesuminkštėja;
- Būtinai naudokite gvazdikėlius. Jų charakteringas aromatas sujungia visus skonius. Be gvazdikėlių neįsivaizduoju šio recepto.
Kaip dažnai pavalgius norisi ko nors skanaus? O ką skanaus receptai – apie tokius skonius, po kurių nesinori daugiau nieko, nebent pakartot. Tikiu, kad geri skoniai prasideda nuo rinktinių produktų. Kartais užtenka kelių produktų ir skoniai jau sproginėja burnoje. Tačiau maistas man turi būti ne tik skanus, bet ir gražus. Todėl valgymas – ne vien išgyvenimui. Man tai nauji potyriai, galimybė pažinti skonius, kultūras ir, svarbiausia, bendravimas.