Kokį produktą vadiname obuolių sviestu?
Obuolių sviestas – tai tirštas, dažniausiai saldus obuolių užtepas, dažnai pagamintas iš virtų obuolių, saldiklio (cukraus, medaus) ir prieskonių. Nepaisant pavadinimo, obuolių sviestas neturi jokių pieno produktų – pavadinimas kilo dėl tekstūros, kuri primena sviestą.
Šis užtepas gaminamas ilgai virinant obuolius, kol jie suminkštėja, išgaruoja daug skysčio, masė tampa tiršta bei glotni, o cukrus ima karamelizuotis. Paprastai obuolių sviestui praturtinti naudojami tokie prieskoniai kaip cinamonas, gvazdikėliai, imbieras ar muskatų riešutas. Jis puikiai tinka tepti ant skrebučio, naudoti kaip užtepą desertams, blynams arba kaip priedą prie įvairių patiekalų.
Obuolių sviesto gaminimas – etapai tokie patys, tik skiriasi ingredientai
Pateikiame bendrą obuolių sviesto gaminimo eigą, kuri visiems toliau siūlomiems receptams bus vienoda, nepriklausomai nuo ingredientų skaičiaus ir kiekio.
-
Nuplaukite obuolius, nulupkite juos, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite gabaliukais.
-
Didelėje puode sudėkite obuolių gabalėlius su obuolių sidru arba sultimis ir užvirinkite ant vidutinės ugnies. Virkite apie 20 minučių, kol obuoliai suminkštės.
-
Naudodami rankinį trintuvą sutrinkite obuolius iki vientisos, glotnios masės.
-
Į gautą tyrę įmaišykite likusius ingredientus pagal nurodytą receptą. Viską gerai išmaišykite.
-
Sumažinkite ugnį ir troškinkite obuolių masę apie 1,5 valandos, kol ji taps tiršta ir tamsesnės spalvos. Kartais pamaišykite, kad nepridegtų.
-
Kai sviestas taps tirštas, įmaišykite citrinos sultis. Dar kartą išmaišykite ir nuimkite nuo ugnies.
-
Atvėsinkite ir supilstykite į sterilizuotus stiklainius. Laikykite šaldytuve arba konservuokite.
Paprastas obuolių sviestas su medumi
Štai paprastas, bet skanus obuolių sviesto receptas be prieskonių, kuris išryškina obuolių natūralų skonį. Šis paprastas obuolių sviestas puikiai tinka kaip užtepas ant skrebučio, priedas prie avižinių dribsnių, jogurto, blynų ar tiesiog kaip sveikas užkandis. Gaminkite pagal anksčiau aprašytą eigą.
Ingredientai:
- 6 dideli obuoliai (pvz., „Gala“ arba „Fuji“)
- 1 puodelis obuolių sulčių
- 1/2 puodelio medaus
- 1/4 puodelio citrinos sulčių
- Žiupsnelis druskos
Aštrus obuolių sviestas su aitriąja paprika ir imbieru
Jeigu jums jau nusibodo saldžios obuolių tyrės ir uogienės, siūlome pasigaminti pikantiško skonio obuolių sviestą, kuris derės su mėsos patiekalais, sūriais, keptomis bulvėmis ar kaip užkandis su krekeriais. Šis receptas nustebins aštraus maisto mėgėjus.
Ingredientai:
- 8 dideli obuoliai (pvz., „Golden Delicious“ arba „Fuji“)
- 1/2 puodelio obuolių sidro arba obuolių sulčių
- 1/2 puodelio medaus
- 1 valgomasis šaukštas šviežiai tarkuoto imbiero
- 1 arbatinis šaukštelis aitriosios paprikos miltelių (galima reguliuoti pagal skonį)
- 1/2 arbatinio šaukštelio malto kardamono
- 1 arbatinis šaukštelis malto cinamono
- 1/4 arbatinio šaukštelio malto muskato riešuto
- 1/4 arbatinio šaukštelio druskos
- 1 valgomasis šaukštas citrinos sulčių
Obuolių sviestas su vyšniomis ir vanile
Na ir paskutinė „vyšnaitė ant torto“ – tikras obuolių sviesto delikatesas ir desertas, kurį norėsis kabinti šaukštais.
Ingredientai:
- 6 dideli obuoliai (pvz., „Cortland“ arba „Empire“)
- 2 puodeliai šaldytų arba šviežių vyšnių (be kauliukų)
- 1 puodelis obuolių sulčių
- 1/2 puodelio rudojo cukraus
- 1/4 puodelio medaus
- 1 šaukštelis vanilės ekstrakto
- 1/4 puodelio citrinos sulčių
- Žiupsnelis druskos
Daugiau gardžių receptų ir sodo naujienų rasite derlingas.lt.