Sausis – ne tik Naujųjų pasižadėjimų, bet ir dažnesnių sirgimų metas. Todėl šiuo laikotarpiu daugelis savo sveikatai skiria daugiau dėmesio. O norėdami būti sveikesni bei labiau rūpintis savimi, turėtume valgyti kokybišką, natūralų, ekologišką maistą. Jo ir gausūs „Ogmios mieste“ nuo šiol kiekvieną penktadienį šurmuliuojančio turgaus ūkininkų prekystaliai.
Tarp čia esančio gausaus asortimento puikuojasi ir šilauogės, kurios taip pat gali būti naudingos sveikatai. O šias uogas Eigeniškėse, Kaišiadorių rajone, augina Daiva Kuliešienė. Ankstyvoje jaunystėje 10 metų dirbusi konditere, ji 2014-aisiais įkūrė šilauogių ūkį „Uogelė“, kuriame dabar darbuojasi su vyru bei sūnumi. Penktadieniais augintojai vyksta į Vilnių ir savo gėrybes siūlo „Ogmios miesto“ ūkininkų turgaus pirkėjams.
„Patys verdame uogienes, spaudžiame sultis. Visa tai ir atvežame turgaus lankytojams. O dėl jų labai stengiamės. Ūkyje uogas auginame ypač kruopščiai, turime Išskirtinės nacionalinės kokybės sertifikatą. Tai reiškia, kad šilauogės auginamos sveikiau, laikantis tam tikrų nustatytų reikalavimų. Šviežios uogos parduodamos išrūšiuotos, nes jas visada perrenkame rankomis. Nors, kuriant ūkį, turėjome daug iššūkių, pati labai džiaugiuosi šilauogėmis. Ir kiekvienais metais, po derliaus nuėmimo, joms padėkoju. Tai – mano uogos. Jos tvirtos bei pakančios. Labai mėgstu ir avietes, ir braškes, bet šilauogės man patinka labiau“, – šypsosi D.Kuliešienė.
„Mūsų sultys, – tęsia ūkininkė, – iš kitų išsiskiria tuo, kad yra spaudžiamos su lėtaige sulčiaspaude. Todėl jos tirštos ir neskaidrios, išsaugo visas naudingas medžiagas bei vitaminus. Ir šilauogės yra tikras šio gėrio užtaisas. Nors jos neretai lyginamos su mėlynėmis, uogos iš kitų išsiskiria ypatinga antioksidantų gausa. O pastarieji saugo nuo onkologinių, širdies ir kraujagyslių sistemos ligų, taip pat pristabdo senėjimą. Patarčiau gerti šilauogių sultis ir ieškantiems emocinio balanso, kurio daugelis pritrūkstame po švenčių. Šiose uogose esančios skaidulos rūpinasi ne tik žarnynu, bet ir mūsų psichologine sveikata“.
Norintiems stiprinti imuninę sistemą bei džiaugtis gera savijauta, nuo senų senovės rekomenduojama naudoti ir medų. O šį produktą į „Ogmios miesto“ ūkininkų turgų atveža bitininkas Ernestas Kardelis. Savo bityną jis 2017-aisiais įkūrė Aukštaitijoje, šalia Linkmenų, Ignalinos rajone. Čia E.Kardelis surenka medų, kuris gaminamas natūraliai, ne pramoniniu būdu.
„Jį bitės suneša iš Aukštaitijos nacionaliniame parke augančios laukinės gamtos. Ir, norėdami būti sveikesni, turėtume vartoti tokį natūralų medų. Tuomet mažiau sirgsime, džiaugsimės geresne sveikata. Mat šis produktas gausus priešuždegiminių savybių. Tačiau medų reikėtų vartoti ne tik jau susirgus, kaip daro dauguma. Tai daryti verta visus metus, pavyzdžiui, po mažą šaukštelį kiekvieną rytą. Tik taip pasieksime norimą rezultatą. Žinoma, užklupus negalavimams, medus palengvins simptomus, bet nebus vaistas nuo visų ligų. O šį produktą vartodami reguliariai, jį naudodami natūraliai surinktą, iš laukinės gamtos, būsime ir sveikesni, ir laimingesni“, – sako E.Kardelis.
Be šių sveikatą galinčių pagerinti produktų, „Ogmios miesto“ ūkininkų turgus pasiūlys ir šviežių, raugintų bei marinuotų daržovių, įvairių vaisių. Taip pat – fermentuotų gėrimų su gyvomis bakterijomis, skirtingų žolelių arbatų. Čia atvykstantys pardavėjai iš visos Lietuvos atveža ir namuose keptos duonos, konditerijos gaminių, pieno produktų, natūraliai rūkytos mėsos, žuvies bei dar daugelį kitų kaimiškų gėrybių.
Artimiausias „Ogmios miesto“ ūkininkų turgus vyks sausio 17-ąją. Kiekvieną penktadienį jis pirkėjus pasitiks Verkių g. 29, „Ogmios mieste“, centrinėje šio prekybos ir laisvalaikio centro automobilių stovėjimo aikštėje, šalia restorano „Jurgis ir Drakonas“. Turgaus darbo laikas – nuo 10 iki 16 val.