„Ogmios miesto“ ūkininkų turgus kiekvieną penktadienį sukviečia vis didesnį būrį pačių įvairiausių kaimiškų gėrybių prekeivių. O tarp jų visiškai neseniai pasirodė ir Algirdas Ivanauskas. Turgaus lankytojams prekybininkas pasiūlė paragauti natūralių, tarsi pas močiutę kepamų kepinių. Ir juos pristato A.Ivanausko įkurta „Algio Tikra duona“.

Įdomu tai, kad kepėjo profesija – inžinierius. Tačiau ją A.Ivanauskas 2013-aisiais iškeitė į duonos kepimą, Vilniuje atidarė kepyklą ir šiandien galėtų valandų valandas pasakoti apie savo darbą.
„Visi mano kepiniai – ekologiški. Dalis jų kepama visiškai be cukraus, kitiems naudoju vos šiek tiek. Tikrai duonai turiu tautinio paveldo sertifikatą. Mano firminė – gryna ruginė. Iš visiškai ruginių miltų ir pilno grūdo“, – pasakoja A.Ivanauskas.

Todėl jo kepama duona – natūrali ir gaminama tradiciniu receptu. A. Ivanauskas viską daro rankomis, išskyrus – tešlos minkymą, nes tai, anot kepėjo, išties sunkus darbas. Ir jį atlikti gali tik šeimininkė, kepdama vieną ar du kepaliukus namuose.
„Minkyti tešlą didesniam kiekiui – iššūkis, todėl tai daroma panaudojant minkymo maišyklę. Tačiau visa kita – kaip pas močiutę kaime. Mano duona kepama tradiciškai. Moliniame pečiuje, kūrenant tik beržinėmis, sausomis malkomis. Duona rauginama ąžuoliniame kubile, tada formuojami kepaliukai, ją išlaikyti tinkamą vartojimui galima ir mėnesį. Viskas – natūralu, daroma su didele meile, įdedant daug širdies bei gerų emocijų“, – šypsosi pašnekovas.

Pasak A.Ivanausko, kiekviena jo duona kepama tik su raugu. O pastarasis leidžia pagaminti ne tik labai gardžius bei tradicinius kepinius, bet ir gali būti ilgaamžiškumo paslaptimi.
„Neseniai skaičiau, kad ilgiausiai žmonės gyvena Italijoje, Sardinijoje. Mokslininkai nustatė, kad to priežastis – maistas su raugu. Viskas ten gaminama su juo – balta duona, makaronai. Nustatyta, kad antioksidantai, esantys raugo duonoje, gali prisidėti prie lėtinio uždegimo organizme mažinimo, taip atitolindami senėjimą ar kitas lėtines ligas, pavyzdžiui, cukrinį diabetą. Todėl su raugo bakterijomis paruoštos duonos maistines medžiagas žmogaus organizmas įsisavina lengviau“, – tikina A.Ivanauskas.

Norintiems naudos sveikatai, verta pasimėgauti ir sūriu. Šis produktas – puikus baltymų, mineralų šaltinis, gausus vitamino A, reikalingo odai, plaukams, regėjimui. Jame taip pat apstu kalcio, B grupės vitaminų, ypatingai svarbių imuninės ir nervinės sistemos sveikatai.
O šiais produktais jau nuo praėjusio penktadienio „Ogmios miesto“ ūkininkų turguje prekiauja „Sūrių fermos“ šeimininkas Arūnas Donėla. Sūrininkas į sostinę atvyksta iš pajūrio ir atveža savo rankomis pagamintų gėrybių.
„Didžiuojamės mūsų šeimynine tradicija – lietuviškais puskiečiais sūriais. Jie brandinami šeimos ūkyje Vilkaviškio rajone jau nuo 2012-ųjų. Ir tokių sūrių nerasite pas didžiuosius prekybininkus. Jų skoniai labai skirtingi, vieni – su graikiškais riešutais, kiti – su ožragės sėklomis. Turime ir aštrių su jelapenais, džiovintais pomidorais. Sūrį gaminame gryną, česnakinį, trijų pipirų, su levandomis, kmynas, ciberžole – visi unikalūs“, – teigia A.Donėla.

Be šių produktų, sūrininkas į „Ogmios miesto“ ūkininkų turgų atveža ir daugiau delikatesų. Jis taip pat prekiauja vytintu saliamiu iš rinktinių Italijos ūkių, ant prekystalio – ir ančiuviai, ir raugintos alyvuogės, vytintas Parmos kumpis, pagamintas Italijos vienuolyne.
„Ogmios miesto“ ūkininkų turgus siūlo ir daugiau šviežių bei natūralių kaimiškų gėrybių. Čia atvyksiantis virš 30 ūkininkų būrys iš visos Lietuvos kaskart taip pat atveža įvairių pieno produktų, rūkytos mėsos ir žuvies, konditerijos gaminių, namuose keptos duonos, medaus, skirtingų vaisių. Turguje galima įsigyti ir natūralių sulčių, šviežių, raugintų bei marinuotų daržovių ir dar daug, daug visko.
Artimiausias „Ogmios miesto“ ūkininkų turgus vyks vasario 21-ąją. Kiekvieną penktadienį jis pirkėjų laukia Verkių g. 29, „Ogmios mieste“, centrinėje šio prekybos ir laisvalaikio centro automobilių stovėjimo aikštėje, šalia restorano „Jurgis ir Drakonas“. Turgaus darbo laikas – nuo 10 iki 16 val.