Šiais metais prie „Open Kitchen“ komandos prisijungia naujas narys Jonathanas Rollandas, gerai žinomas Lietuvos virtuvių versle, kaip virtuvės šefas, ir tokių maitinimo įstaigų, kaip „La Butcher“, „Vasaros terasa“, „Rhum Room“, bendraturtis. Prieš įsikurdamas Tymo kvartale jis aplankys visus prie „Open Kitchen“ panorusius prisijungti restoranus ir maisto vagonėlius, išklausys jų istorijas, ragaus, vertins.
Maisto turgui po atviru dangumi norima atrinkti tuos, kurie turi naujų idėjų, eksperimentuoja derindami skirtingų kultūrų bei tautų skonius, yra originalūs ir gamina autentišką maistą iš šviežių, vietinių produktų.
„Kai kurie žmonės maisto kokybę sieja su geru skoniu. Kiti vertina konsistenciją. Mes manome, kad pasiekti maisto kokybę yra žymiai sudėtingiau. Norint tai padaryti, reikia rasti būdą, kaip subalansuoti įvairovę. Maisto kokybę matuojame poveikiu, kokį šis maistas teikia. Kaip šis maistas paveikia vietos ekonomiką, bendruomenę ir ekologiją“, – skambiai skelbia „Open Kitchen“ rengėjai.
Šiemet gatvės maisto turgelio lankytojai galės skanauti ne tik gerai žinomų virtuvių, tokių kaip „Trick Truck“, „Casa la Familia“, „MeatBusters“ ar „Zaatar“, patiekalų, tačiau ir „Open Kitchen“ naujokų.
„Rose Hip“ siūlys veganiškus suvožtinius, neseniai iš Tailando atvykusi „Bankoko“ šefė ruoš Europoje išpopuliarėjusį „Phad Tha“ ir egzotiškas papajų salotas, azijietiškais skoniais džiugins neseniai Vilniuje įsikūrę „Dou Asia“, kurie lankytojams siūlys savo ypatingą patiekalą – mongoliškus jautienos kukuliukus su obuoliniu teriyaki padažu. Gatvės maisto turguje vienos porcijos ar patiekalo kaina prasidės nuo 5–6 eurų.
Šeštadieniais Tymo kvartale lauks renginių serija „Šakės ir šakutės“. Tai bus lėtasis šeimos ir draugų šeštadienis, visą dieną trunkantys vėlyvieji pusryčiai, vienysiantys vietinius ūkininkus ir rinktinių virtuvės šefų komandą. Žadama, kad bent 30 proc. jiems pagaminti skirtų produktų atkeliaus iš Lietuvos ūkininkų daržų, taip skatinant vietinį verslą ir sezoniškumo paisymą. „Šakės ir šakutės“ renginiuose bus galimybė paragauti kelių šefų improvizacijų mažesnėmis porcijomis pigiau arba rinktis visą patiekalą už didesnę kainą.
„Šakės ir šakutės“ renginių metu bus galima įsigyti gėrybių krepšelių su šviežia, ūkininkų sąjungos „Farmers Circle“ ir „Tymo turgelio asociacijos“ užauginta produkcija. Kiekvieną krepšelį sudarys skirtingos daržovės ir vaisiai, o jį įsigiję ne tik sumažins aplinkos taršą, neišvengiamą vežant produktus iš kitų šalių, parems vietinius daržovių bei vaisių augintojus, bet ir turės sveikų produktų visos savaitės maisto improvizacijoms.
Bene svarbiausia „Open Kitchen“ ir „Šakės ir šakutės“ iniciatyvų taisykle išliks, kaip ir pernai, kuo mažesnė skriauda gamtai ir pakartotinis išteklių vartojimas. Renginių metu bus pasirūpinta aplinkai draugiškais indais ir stalo įrankiais. Vienkartiniai plastikiniai indai „Open Kitchen“ ir „Šakės ir Šakutės“ renginių metu bus draudžiami.
Maisto turgelių rengėjai rūpinsis ir lankytojų sveikata. Šiais metais visi gėrimai, viršijantys 7,5 mg cukraus/100 ml santykį, bus apmokestinami „cukraus mokesčiu“. Iš šio mokesčio surinktos lėšos bus skiriamos Lietuvos antsvorio ir nutukimo prevencijos asociacijai.
Nuo balandžio 5 dienos „Open Kitchen“ lankytojų laukia kiekvieną penktadienį 11–23 val. Tymo turguje. „Šakės ir šakutės“ startuoja balandžio 6 dieną, 13 val., ir vyks kiekvieną šeštadienį iki pat rugsėjo. Dėl blogo oro kartais renginiai gali ir neįvykti, bet apie tai visuomet bus iš anksto informuojama „Open Kitchen“ ir „Šakės ir Šakutės“ feisbuko paskyrose.