Ingredientai (2–3 asm.):
- 2 cukinijos;
- 2 valg. šaukšt. smulkiai tarkuoto parmezano ar kito kietojo sūrio (tinka ir „Džiugas“);
- 2 valg. šaukšt. smulkių polentos kruopų arba džiūvėsėlių (paprastų arba japoniškų panko);
- didelis žiupsnis druskos;
- žiupsnis juodųjų pipirų;
- žiupsnis aitriųjų paprikų ar Kajeno miltelių, o gal aitriųjų paprikų dribsnių;
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus.
padažui:
- 150 ml natūralaus jogurto;
- 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- žiupsnis druskos;
- šlakelis citrinos sulčių;
- 1 skiltelė česnako, sutraiškyta (nebūtina);
- mėgstamų šviežių smulkiai kapotų žolelių (tinka krapai, mėtos, petražolės, kalendra, bazilikai).
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių temperatūros (su ventiliatoriaus funkcija). Didelę kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
2. Dubenėlyje sumaišykite visus padažui skirtus ingredientus ir dėkite į šaldytuvą, kad būtų šaltas, kai tieksite.
3. Abi cukinijas perpjaukite skersai į 3 dalis, o tada supjaustykite maždaug nykščio storio pagaliukais, idealu, jei kiekvienas jų turės po žievelės juostelę, toks bus kiek tvirtesnis.
4. Cukinijų pagaliukus berkite į didelį dubenį, supilkite aliejų ir gerai rankomis apvoliokite. Tuomet berkite visus sausuosius ingredientus ir prieskonius ir darsyk rankomis labai gerai apvoliokite, kad kuo geriau pasidengtų.
5. Cukinijų pagaliukus vienu sluoksniu sudėliokite ant paruoštos skardos, pabarstukų mišinį, kiek jo liko dubenyje, suberkite ant jų viršaus.
6. Dėkite į orkaitę ir kepkite apie 20 min. – trupinukai tyri apskrusti, o cukinijos tapti minkštos, bet neištežti. Išimkite iš orkaitės, šiek tiek atvėsinkite ir tiekite su iš anksto paruoštu padažu. Jos labai skanios ir vienos, ir patiektos kaip garnyras. Tiesa, kuo labiau cukinijų pagaliukai vės, tuo minkštesni darysis, tad valgykite dar apykarščius ar šiltus.