Kuo naudingi
Užuot vartoję sintetinius vitaminus, mėgaukitės džiovintais vaisiais. Juose gausu gerųjų angliavandenių, kurie ilgam suteikia energijos, yra puikus antidepresantas. Po treniruotės ar išalkus saujelė razinų ar kelios datulės akimirksniu suteikia sotumo ir jėgų. Smaližiams džiovinti vaisiai – sveika saldumynų alternatyva, nes padeda išlaikyti pastovų cukraus kiekį kraujyje, todėl nekamuoja alkio priepuoliai. Sukirtusi bandelę, gausite daug „tuščių“ kalorijų, o pasimėgavusi keliais džiovintais vaisiais – virškinimą gerinančių ir riebalų deginimą skatinančių maistinių skaidulų, mikroelementų, taip pat pektinų, kurie padeda šalinti blogąjį cholesterolį ir toksinus.
Atsiminkite, kad džiovinti vaisiai net 3–5 kartus saldesni ir turi daugiau kalorijų nei švieži. Tiesa, juose esanti gliukozė ir fruktozė greitai paverčiamos energija, tad mėgaukitės be baimės pastorėti.
Abrikosai
Šie džiovinti vaisiai turi daug pektinų, kalio, fosforo, kalcio, geležies, karotino, vitaminų B6 ir B15, C, PP, taip pat mineralinių druskų, vertingų aliejų.
Džiovintais abrikosais užkandžiaukite, jei aktyviai sportuojate: su prakaitu netenkama daug širdies veiklą stiprinančio kalio. Abrikosai turi daug kraują gerinančios geležies. Tai aktualu vegetarams ir žmonėms, sergantiems mažakraujyste. Jie tinka ir metant svorį, nes maistinės skaidulos greitina riebalų deginimą.
Datulės
Jose ypač daug geležies, kalio, taip pat vitamino B5, kuris pagrįstai vadinamas žvalinamuoju ir liekninamuoju. Vitaminas B5 skatina hormonų, kurie atsakingi už lieknėjimą, gaminimąsi. Datulėse yra medžiagų, kurių poveikis panašus kaip aspirino. Jų valgykite pervargusi – akimirksniu suteikia energijos.
Šių džiovintų vaisių įtraukite į kasdienį racioną, jei laikotės dietos, dažnai skauda galvą, kamuoja nuovargis ir yra sumažėjęs darbingumas. Taip pat jei trūksta magnio ir raumenis traukia mėšlungis.
Figos
Šie vaisiai turi smegenų veiklą gerinančio fosforo, geležies, kalio, magnio, vitaminų C ir A. Figos – puiki profilaktinė priemonė nuo mažakraujystės. Jų reikėtų įtraukti į valgiaraštį, jei esate vegetarė, valgote nevisavertį maistą arba laikotės dietos.
Figos turi ir skydliaukės veiklą gerinančių medžiagų bei virškinimą skatinančių fermentų. Jose esanti gliukozė padeda greitai atgauti jėgas, tad šiais džiovintais vaisiais verta pasistiprinti prieš sunkų fizinį ar protinį darbą.
Slyvos
Turi daug skaidulinių medžiagų, todėl neleidžia užkietėti viduriams ir valo žarnyną. Suteikia vitaminų C, A, PP ir B1, taip pat pektinų, kalio, cinko, nuo ankstyvo žilimo saugančio vario. Šiuose vaisiuose esantys flavonoidai gerina kraujotaką ir šalina laisvuosius radikalus. Slyvomis mėgaukitės, jei turite didelį kraujospūdį, organizmas linkęs kaupti skysčius.
Pasak mitybos specialistų, suvalgius slyvų, cukraus kiekis kraujyje ilgiau išlieka pastovus, ne taip greitai išalkstama ir nekamuoja alkio priepuoliai. Šiuose vaisiuose esančios medžiagos „suriša“ riebalus, jų perteklius nesikaupia ant probleminių kūno vietų.
Razinos
Jose gausu boro, kuris saugo nuo osteoporozės. Tyrimai rodo, kad dėl šio elemento trūkumo organizmas prasčiau pasisavina kalcį. Taip pat razinose yra skydliaukės ir hormonų veiklą reguliuojančio mangano, širdį stiprinančio kalio, kalcio, magnio, geležies, vitaminų A, C, PP ir B grupės, folio rūgšties ir skaidulinių medžiagų.
Apėmus slogiai nuotaikai, sumažėjus darbingumui, saujelė razinų akimirksniu pakelia ūpą ir suteikia energijos. Be to, jos – idealus užkandis prieš egzaminą ar pokalbį su būsimu darbdaviu, nes turi nervų sistemą gerinančių ir dirglumą mažinančių medžiagų.
Kokių maistinių medžiagų turi (100 g)
Džiovinti vaisiai | Kalorijos | Baltymų | Riebalų | Angliavandenių |
Abrikosai | 271 kcal | 5,2 g | 0,50 g | 65,9 g |
Bananai | 359 kcal | 3,90 g | 1,80 g | 88,30 g |
Razinos | 280 kcal | 2,70 g | 0,60 g | 71,30 g |
Persikai | 325 kcal | 4,89 g | 1,03 g | 83,18 g |
Slyvos | 275 kcal | 3,50 g | 0,70 g | 69,0 g |
Datulės | 291 kcal | 2 g | 0,40 g | 74,0 g |
Figos | 268 kcal | 3,60 g | 1,20 g | 78,0 g |
Obuoliai | 247 kcal | 1,80 g | 1,60 g | 70,30 g |
Kriaušės | 301 kcal | 2,0 g | 1,50 g | 71,30 g |
Dėmesio: prieš valgydami džiovintus vaisius būtinai nuplaukite arba pamirkykite.
Dar siūlome keletą patiekalų su džiovintais vaisiais:
1. Per sietelį pertrinkite varškę. Į varškę supilkite grietinėlę, suberkite dalį miltų, supilkite kiaušinių trynius ir viską gerai sumaišykite. Tada suberkite likusius miltus, cukrų ir sutarkuotą vienos citrinos žievelę. Į šią masę supilkite iki standžių putų suplaktus kiaušinių baltymus. Gautą masę sumaišykite.
2. Kepimo skardą ištepkite sviestu ir pabarstykite manų kruopomis. Į skardą dėkite pusę tešlos, ant jos užberkite pusę razinų, tada supilkite likusią tešlą. Apkepo viršų puoškite razinomis ir skiltelėmis supjaustytu obuoliu.
3. Įkaitinkite orkaitę iki 200 ºC ir kepkite apie 30 minučių.
Šaltinis: 15min.lt
1. Nuplautą ir sutvarkytą jautieną supjaustykite 2,5 cm dydžio kubeliais.
2. Sunkioje keptuvėje įkaitinkite pusę aliejaus su puse sviesto ir porcijomis apkepkite mėsą, kol pasidengs rusva plutele. Kai visa mėsa apkeps, išimkite ją ir sudėkite į lėkštę.
3. Supilkite į keptuvę likusį aliejų, sumažinkite liepsną ir 5 minutes kepkite svogūnus - kol suminkštės. Įberkite šafraną, imbierą, cinamoną ir dar 1 min. pakepti.
4. Įpilkite 400 ml vandens, įberkite 1,5 arbat. š. druskos ir pagal skonį maltų juodųjų pipirų. Viską gerai išmaišykite, į keptuvę vėl sudėkite apkeptąją jautieną, įmeskite kalendras (nesmulkintas). Uždenkite ir troškinkite ant silpnos ugnies apie 1,5 val.
5. Suberkite razinas, įkrėskite 1 valg. š. medaus ir troškinkite dar 30 min., arba tol, kol mėsa bus minkšta.
6. Kol mėsa troškinsis, obuolius supjaustykite skiltelėmis ir išimkite sėklides (lupti nereikia).
7. Keptuvėje įkaitinkite likusį sviestą ir 10 min. kepkite obuolius dažnai pavartydama. Apliekite likusiu medumi (jei kietas - pašildykite), pabarstykite cinamonu ir kepkite dar 5 minutes, kol obuoliai karamelizuosis ir suminkštės.
8. Mėsą sudėkite į serviravimo indą, užpilkite padažu iš puodo. Patiekite karštą, su obuolių skiltelėmis bei apibarstytą sezamo sėklomis.
1. Nuluptus svogūnus susmulkinkite. Razinas užpilkite šaltu virintu vandeniu ir 15 minučių palikite, kad išbrinktų.
2. Medinius konditerinius iešmelius išmirkykite šaltame vandenyje.
3. Mėsą nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir sumalkite. Sukrėskite garstyčias, suberkite smulkintus svogūnus, čiobrelius, pagal skonį įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų ir sumaišykite.
4. Porą valandų masę palaikykite šaldytuve. Ištraukusi suberkite razinas, įmuškite kiaušinį ir švariomis rankomis suminkykite vienalytę masę. Iš jos suformuokite apvalius maltinius, po kelis suverkite ant konditerinių iešmų ir iškepkite ant grotelių.
5. Tiekite su biriai virtais ryžiais, pagardintais šviežiais prieskoniniais žalumynais.
Pagaminsite per 50 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).
- Brokolius nuplaukite, nusausinkite, išskirstykite žiedynėliais, storąją kotelio dalį nupjaukite ir trumpai, kad brokoliai nepakeistų spalvos, patroškinkite garuose.
- Razinas perplaukite verdančiu vandeniu, suberkite į apelsinų sultis ir valandą brinkinkite.
- Svogūną nulupkite, supjaustykite plonyčiais žiedeliais. Migdolų drožles paskrudinkite sausoje keptuvėje.
- Špinatų lapelius perrinkite, nuplaukite, nusausinkite ir išdėliokite į stiklines taures. Ant viršaus dėkite atšalusių brokolių, berkite riešutų, nusausintų razinų.
- Paruoškite užpilą: sūrį sutrupinkite ir su kitais ingredientais sutrinkite elektriniu plakikliu. Pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais. Paruoštą užpilą atvėsinkite ir juo apliekite salotas.
1. Kopūstą supjaustykite šiaudeliais, žiedinį kopūstą išskirstykite žiedynėliais ir kiek patrumpinkite kotelius.
2. Į puodą supilkite sultinį, suberkite pipirus ir laurų lapelius, sumeskite smulkintus kopūstus ir virkite ant silpnos ugnies apie 15 min., tada sumeskite žiedinį kopūstą ir dar 10 min. pavirkite.
3.Svogūną, morką ir burokėlius nulupkite. Svogūną sukapokite, burokėlius ir morką sutarkuokite.
4.Šaukšte aliejaus pakepinkite smulkintus svogūnus. Kai šie dailiai apskrus, sumeskite morkas, tada burokėlius ir nuluptus bei smulkintus pomidorus. Daržovių mišinį pasūdykite, supilkite citrinų sultis ir troškinkite ant silpnos ugnies apie 5 min., tada sukrėskite į puodą, užvirkite, sumeskite kapotus česnakus, petražoles, smulkintas džiovintas slyvas, dar kelias minutes pakaitinkite, uždenkite puodą dangčiu ir apie 20 min. palaikykite.
1. Svogūną supjaustykite smulkiais kubeliais ir pakepkite šlakelyje aliejaus.
2. Kopūstus perplaukite šaltu vandeniu ir sumaišykite su svogūnais, druska bei džiovintomis slyvomis. Formeles patepkite aliejumi, sudėkite kopūstus ir įpilkite tiek vandens, kad apsemtų.
3. Kepkite apie 20 minučių 175 °C temperatūros orkaitėje.
4. Norint tokiu būdu pagaminti įdarą pyragėliams arba pyragui, slyvas reikia supjaustyti. Šiuos kopūstus galima ruošti porcijinėse formelėse arba didesnėje kepimo formoje, tik ji turi būti storų sienų (stiklinė, keramikinė). Slyvas geriau naudoti saldesnes.
Receptas iš tinklaraščio „Žaidžiame virtuvę“
1. Džiūvėsėlius užpilkite grietinėle ar sumaišykite su grietine ir leiskite išbrinkti. Tuomet šią masę sumaišykite su vištiena ir pagardinkite pipirais, druska bei vištienos prieskoniais.
2. Džiovintas slyvas užpilkite šiltu vandeniu ir mirkykite, kol suminkštės, nuvarvinkite. Iš vištienos faršo formuokite pailgus kotletus, į vidų įdėkite po kelias slyvas.
3. Kotletus apvoliokite miltuose, paskui kiaušinio plakinyje ir sezamų sėklose. Sudėkite į aliejumi apšlakstytą skardą ir kepkite 170 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
- Burokėlius nestambiai sutarkuokite.
- Slyvas pamirkykite arba jei neturite laiko mirkyti ilgiau, užpilkite karštu vandeniu ir palaikykite 1-2 minutes.
- Tada perskalaukite po šaltu vandeniu. Kai slyvos bus gana minkštos, jas susmulkinkite ir suberkite į burokėlius.
- Į salotas taip pat suberkite smulkintus graikinius riešutus, pipirus, trint česnakus, pasūdykite.
- Galiausiai salotas apšlakstykite citrinų sultimis ir aliejumi. Gerai išmaišykite ir galite tiekti.
1. Mėsą įpjaukite taip, kad susidarytų gili kišenė. Tada įtrinkite prieskoniais (ir įpjovos vidų) ir palikite kelioms valandoms pasimarinuoti.
2. Džiovintus vaisius nuplaukite, užpilkite vynu ir taip pat palikite, kad išbrinktų. Paskui nuvarvinkite nesusigėrusį skystį, vaisius sukimškite į mėsos įpjovą, o kraštą užsiūkite arba susmeikite virtuviniais smeigtukais.
3. Paruoštą krūtinėlę dėkite į kepimo indą, aptepkite sviestu, supilkite nuo vaisių likusį skystį ir kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie valandą, retkarčiais palaistydama susidariusiu skysčiu.
4. Prieš patiekdama siūlus arba smeigtukus ištraukite, o mėsą supjaustykite griežinėliais.
1. Karštoje orkaitėje trumpai paskrudinkite žemės riešutus, pašalinkite luobeles. 100 g riešutų sumalkite, likusius susmulkinkite.
2. Puode ištirpykite sviestą su cukrumi, maišydama kaitinkite ant silpnos ugnies, kol masė taps vientisa ir įgaus auksinį atspalvį, įmaišykite grietinę.
3. Suberkite džiovintus vaisius, smulkintus ir maltus riešutus, atsargiai maišydama kaitinkite maždaug minutę.
4. Skardą išklokite kepimo popieriumi, šaukštu suformuokite apskritus blynelius, kepkite iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 min. Palikite atvėsti.
1. Mėsą supjaustykite kepsniais, išmuškite ir įtrinkite prieskoniais.
2. Kiekvieną mėsos gabaliuką įdarykite sūrio gabalėliu ir džiovintomis slyvomis bei abrikosais, susukite, susmeikite smeigtuku, apvoliokite džiūvėsėliuose ir kepkite keptuvėje ant aliejaus.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Obuolį nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Taip pat supjaustykite džiovintus vaisius.
2. Prieskonius sumaišykite su cukrumi ir vaisiais.
3. Tešlą truputį pakočiokite, sudėkite įdarą ir suvyniokite vyniotinį. Patepkite kiaušinio plakiniu ir kepkite 180 °C temperatūros orkaitėje 20 minučių.
Receptas iš tinklaraščio „Žaidžiame virtuvę“
1. Svogūnus ir morkas supjaustykite kubeliais ir apkepkite aliejuje. Džiovintas slyvas, razinas, abrikosus užpilkite vandeniu ir palaikykite, kol suminkštės. Tuomet nusausinkite ir supjaustykite nedideliais gabaliukais. Džiovintus vaisius sudėkite į apkeptas daržoves ir maišydami dar kelias minutes pakepkite.
2. Sudėkite pomidorų padažą, pabarstykite pipirais, cinamonu ir kelias minutes pakaitinkite. Nukelkite nuo ugnies ir atvėsinkite.
3. Silkių filė supjaustykite norimo dydžio gabaliukais, susukite ir tiekite su džiovintų vaisių padažu.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Sluoksniuotą tešlą atšildykite ir supjaustykite norimo dydžio keturkampiais (nelabai mažais). Suklokite tešlos lakštus į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje 10–15 minučių arba kol gražiai iškils ir parus.
2. Iškeptus lakštus atvėsinkite.
3. Sutirštintą pieną išplakite su minkštu sviestu. Vaisius ir riešutus sumaišykite. Kiekvieną lakštą aptepkite kremu (vieną palikite trupiniams), apibarstykite vaisių ir riešutų mišiniu ir sudėkite vieną ant kito. Kiekvieną sluoksnį šiek tiek paspauskite. Paskutinis sluoksnis turi būti kremo.
4. Atidėtą tešlos lakštą sutrupinkite ir trupiniais apibarstykite viršutinį kremo sluoksnį. Skanėstą suvyniokite į foliją ar kepimo popierių, gerai iš viršaus suspauskite rankomis ir per naktį laikykite šaldytuve.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Vištienos faršą sumaišykite su kiaušiniu ir grietinėle. Česnaką susmulkinkite ir su vištienos prieskoniais, pipirais ir druska sudėkite į paruoštą faršą, gerai išmaišykite. Razinas ir džiovintus abrikosus išmirkykite šaltame vandenyje. Džiovintus abrikosus, riešutus susmulkinkite ir su razinomis sudėkite į faršą, išmaišykite.
2. Masę sukrėskite į aliejumi apšlakstytą kepimo formą ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių. Kepsnys skanus tiek karštas, tiek šaltas.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
- Sausainius sulaužykite gabaliukais tiesiai į nemažą dubenį. Sudėkite nuplautus ir apdžiovintus vaisius, truputį pasmulkintus riešutus ir gerai išmaišykite.
- Sviestą išlydykite, sumaišykite su sutirštintu pienu ir kakavos milteliais. Sudėkite nedideliais gabaliukais sulaužytą šokoladą ir maišydami kaitinkite, kol ištirps.
- Šiek tiek praaušusią sviesto masę sukrėskite ant sausainių, gerai išmaišykite, sukrėskite į formą ir gerai suspauskite. Galima sukrėsti ant maistui skirtos plėvelės ir suvynioti į ritinį.
Matavimui naudojama 200 ml. stiklinė.
- Džiovintus vaisius gerai nuplaukite, supjaustykite mažais gabaliukais ir pamirkykite vandenyje (jei naudojate kietus - ananasus, papajas ar kt.), kol ruošite tešlą.
- Kiaušinius ir cukrų išplakite mikseriu iki purios šviesiai geltonos masės.
- Supilkite grietinę (1 v.š. pasiliekame užgesinti sodai), išplakite. Sodą užpilkite 1 v.š. grietinės ir pamaišykite, kol pradės putoti.
- Supilkite į plakinį, greitai išmaišykite. Berkite miltus ir vėl viską išplakite. Galiausiai dėkite džiovintus vaisius.
- Išmaišykite. Obuolius supjaustykite plonomis skiltelėmis ir sudėkite ant pyrago viršaus (papuošimui).
- Pilkite į aliejumi išteptą arba kepimo popieriumi išklotą formą - recepto autorė kepė 24 cm. apvalioje formoje su kiauryme viduryje (kekso forma); pyragas iškilo net už formos kraštų.
- Kepkite 180 C orkaitėje apie 1 h, kol pyragas gražiai paruduoja. Iškepusį atvėsinkite.
Skanaus!
P.S. Pyragas būna skanesnis kitą dieną po kepimo.
Receptą atsiuntė Karolina Augustauskaitė