Žolelių majonezas
Gaivus ir labai aromatingas – taip galima apibūdinti šį padažiuką, kuriame dera įvairios daržo žolelės. Skanaukite su agurkais, cukinijomis ir morkytėmis, kai norėsis užkąsti.
Reikės:
- 2 st. majonezo,
- 75 g šviežių špinatų lapelių,
- 40 g gražgarstės lapelių,
- 40 g petražolių lapelių,
- 2 valg. š. šviežio susmulkinto peletrūno,
- 1 valg. š. susmulkintų šviežių laiškinių česnakų,
- 1 valg. š. citrinos sulčių,
- druskos ir pipirų pagal skonį.
Gaminimas:
Špinatus, gražgarstes bei petražoles gerai nuplaukite ir 15 sekundžių panardinkite į verdantį vandenį. Išgriebkite ir iškart perliekite šaltu vandeniu, kad žalumynai išlaikytų savo spalvą.
Nuvarvinkite skystį ir sudėkite žalumynus kartu su peletrūnu ir laiškiniais česnakais į smulkintuvą. Įspauskite citrinos sultis ir susmulkinkite.
Žolelių tyrę sumaišykite su majonezu, pagardinkite druska bei maltais juodaisiais pipirais ir skanaukite.
Garstyčių majonezas
Kai atšąla oras, norisi aštresnių patiekalų. Tam puikiai tinka įvairūs padažai. Vienas iš tokių – majonezinis garstyčių padažas, kuriam dar daugiau aštrumo suteikia krienai. Ragaukite su mėsa, žuvimi ar keptais grybais.
Reikės:
- 1 st. majonezo,
- 2 valg. š. garstyčių su grūdeliais,
- 1 valg. š. tarkuotų krienų,
- po žiupsnelį druskos ir maltų juodųjų pipirų.
Gaminimas:
Į majonezą sudėkite garstyčias bei krienus, pagardinkite druska ir maltais juodaisiais pipirais. Gerai išmaišykite.
Ugninis remuladas
Kai gyvenimas praranda skonį ir norisi dar daugiau prieskonių bei ugnies maiste, pasigaminkite šį remuladą.
Reikės:
- 250 ml majonezo,
- ¼ st. garstyčių,
- 1 valg. š. džiovintos saldžiosios paprikos miltelių,
- po žiupsnelį džiovintų svogūnų miltelių, česnakų miltelių, raudonėlio, baziliko, čiobrelių, maltų juodųjų, baltųjų ir kajeno pipirų,
- 2 arb. š. tarkuotų krienų,
- 1 arb. š. agurkų marinato,
- 1 arb. š. aštraus padažo,
- 1 išspaustos didelės skiltelės česnako.
Gaminimas:
Visus ingredientus sumaišykite dubenėlyje. Remuladas skaniausias būna pastovėjęs kelias valandas, kai susigeria visi skoniai. Pagamintą laikykite šaltai.
Mėlynojo pelėsinio sūrio padažas
Majonezo padažas su mėlynojo pelėsio sūriu pagardins picą, kepsnį ar tiesiog paprastas bulves. Išmėginkite!
Reikės:
- 120 g sūrio su mėlynuoju pelėsiu,
- 2/3 st. majonezo,
- ¼ st. grietinės arba graikiško jogurto,
- ¼ st. pasukų,
- 1 valg. š. baltojo vyno acto,
- 1 arb. š. medaus,
- saujelės susmulkintų šviežių svogūnų laiškų arba laiškinių česnakų,
- žiupsnelio šviežiai maltų juodųjų pipirų,
- šlakelio aštraus padažo, aštraus aliejaus arba žiupsnelio čili pipirų.
Gaminimas:
Dubenėlyje šakute sutrinkite sūrį su mėlynuoju pelėsiu. Sudėkite majonezą, grietinę, medų, supilkite pasukas ir actą. Gerai išmaišykite. Suberkite susmulkintas žoleles, pagardinkite pipirais ir aštriu padažu, išmaišykite ir patiekite.
Fri bulvyčių padažas
Šį padažą dievina visi, vakarėliuose kremtantys fri bulvytes. Na, o kaip skaniai jas išsikepti, skaitykite čia.
Padažas pagaminamas greitai, tad kol bulvytės skrunda puode, pasigaminkite šį pagardą. Beje, jis puikiai tinka prie vištienos ir mėsainių.
Reikės:
- ¼ st. majonezo,
- 2 valg. š. pomidorų padažo,
- 1 arb. š. acto,
- ½ arb. š. druskos,
- ½ arb. š. maltų juodųjų pipirų.
Gaminimas:
Dubenėlyje sumaišykite visus ingredientus. Paragaukite. Jei ko nors trūksta pagal jūsų skonį, pakoreguokite. Gal norėtųsi gaivumo? Tuomet padės žiupsnelis šviežių krapų.
Majonezininis padažas su karamelizuotais svogūnais
Truputį pasistenkite ir maloniai nustebinkite savo vakarėlio svečius. Šį šedevrą patiekite su bulvių ar kukurūzų traškučiais.
Reikės:
- ½ st. majonezo,
- 2 valg. š. aliejaus,
- 3 didelių svogūnų,
- 1 arb. š. rudojo cukraus,
- 2 valg. š. balzaminio vyno acto,
- po žiupsnelį druskos ir maltų juodųjų pipirų,
- ¼ arb. š. Vorčesterio padažo,
- ¼ arb. š. česnakinės druskos.
Gaminimas:
Svogūnus supjaustykite plonais pusžiedžiais. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir ant vidutinės ugnies maždaug 10 minučių kepinkite svogūnus, kol pradės gelsti. Jeigu reikia, įpilkite šaukštą vandens.
Apkepus svogūnams suberkite rudąjį cukrų, supilkite balzaminį actą, pagardinkite druska bei pipirais. Sumažinkite kaitrą ir maišydami kepinkite dar 25-30 minučių, kol svogūnai karamelizuosis.
Atvėsusius svogūnus dubenyje sumaišykite su majonezu, pagardinkite česnakine druska, Vorčesterio padažu, išmaišykite ir patiekite.
Žaliasis avokadų padažas
Gaivus, aromatingas padažas su avokadais gardžiai apskrudusias bulves padaro neprilygstamu patiekalu! Išmėginkite!
Reikės:
- ¼ st. majonezo,
- 2 sunokusių avokadų,
- saujelės šviežių bazilikų lapelių,
- 2 skiltelių česnako,
- 2 valg. š. šviežiai spaustų citrinų sulčių,
- žiupsnelio džiovintų saldžiosios raudonosios paprikos dribsnių,
- druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį.
Gaminimas:
Avokadus sutrinkite iki vientisos masės. Išspauskite česnaką, suberkite susmulkntus baziliko lapelius. Sudėkite majonezą ir gerai išmaišykite. Pagardinkite citrinos sultimis, paprika, druska bei pipirais.
Kaip matote, majonezas virtuvėje yra tikras pagalbininkas, tad stiklainiuką šaldytuve turėti visada verta. Ir perfrazavus žinomą posakį apie tai, kaip gera šeimininkė ir iš kirvio sriubą gali išvirti, galime drąsiai pasakyti: turėdama majonezo, išradinga šeimininkė pamaitins ir savo šeimą, ir svečius. Na, o kulinariniams eksperimentams puikiai tinka Obelių „Naminis“ arba „Lietuviškas“ majonezas.