Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pagiriamasis žodis grybams: Vytaras Radzevičius kviečia išmėginti rudenišką sriubą

Nors labiau vasarai būdingos, bet ir rudenį vis dar sutinkamos voveraitės jau seniai yra tapusios neatsiejama lietuviškos virtuvės dalimi. Tiek prie mėsos, tiek ir prie šviežiai virtų bulvių, šie grybai yra mėgstami daugelio.
Bulvių, morkų ir grybų sriuba
Bulvių, morkų ir grybų sriuba / Pranešimo aut. nuotr.

Pats grybauti mėgstantis žinomas kulinaras ir keliautojas Vytaras Radzevičius ne tik atskleidžia, kodėl voveraitės – tokios populiarios, bet ir dalinasi išskirtiniu savo šeimos receptu, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.

„Voveraitės, arba kaip mes Dzūkijoje jas vadiname „lepeškomis“, nekirmija, yra lengvai randamos ir greitai pagaminamos, o ir skonis jų – tikrai geras. Vis dėlto, nepasakyčiau, kad vietiniai dzūkai labai vertina „lepeškas“ – pirmenybė vis tiek tenka baravykams“, – šypsosi V. Radzevičius.

Nors voveraitės yra laikomos vasaros grybais, jų miške galima rasti ir rudenį. Tačiau tam turi būti palankios oro sąlygos.

„Jei nebūtų taip sausa, kaip dabar yra, voveraičių tikrai rastumėte. Aplink mano sodybą esančiame miške viskas traška, braška, viskas – perdžiūvę. Tad ir paskutinės voveraitės, kurias rinkau, jau buvo sudžiūvusios“, – sako keliautojas.

Tikras rudens skonis: šviežių morkų ir bulvių sriuba su voveraitėmis

Anot V. Radzevičiaus, dėl paprasto paruošimo, voveraitės tinka praktiškai prie daugelio mums įprastų patiekalų: „Vis dėlto, svarbu neužgožti tikrojo šių grybų skonio, todėl nerekomenduojama voveraičių derinti su rūgščiais ar aštriais ingredientais, taip pat stipraus skonio rūkytos mėsos gaminiais.“

Pranešimo aut. nuotr./Vytaras Radzevičius
Pranešimo aut. nuotr./Vytaras Radzevičius

Kaip teigia pašnekovas, net jei ir nebepavyks šiemet prisirinkti šviežių, šiuos grybus galima skanauti ir šaldytus – jie ilgai išlaiko savo šviežumą.

„Iš voveraičių galima pasigaminti pačių įvairiausių ir netikėčiausių patiekalų: nuo pašteto iki karpačio. Tačiau mūsų šeimoje itin mėgstama šviežių morkų ir bulvių sriuba, kuriai pasakiško skonio suteikia būtent voveraitės. Kaip bebūtų, vasara – jau baigėsi, tad ir norisi paskanauti rudeniui tinkamų patiekalų“, – sako V. Radzevičius.

Vis dėlto, jei nespėjote prisirinkti voveraičių ar miške surastos pasitaikė sudžiūvusios, jas galima pakeisti rudaisiais pievagrybiais arba populiarėjančiais „shiitake“ grybais.

Šviežių morkų ir bulvių sriuba su voveraitėmis

Ingredientai

  • 10–12 bulvių
  • 4–5 morkos
  • 1,5 stiklinės išvalytų voveraičių (jas galima pakeisti tokiu pat kiekiu rudųjų pievagrybių ar „shiitake“ grybų)
  • 1 svogūnas
  • 3 litrai šalto vandens
  • 50 g sviesto
  • 0,5 litro pieno
  • žiupsnelis druskos, smulkinti krapai

Kaip gaminti

  1. Nuskuskite bulves ir supjaustykite jas stambiais gabalėliais. Morkas nulupkite ir perpjaukite į kelias dalis. Daržoves sudėkite į puodą, įpilkite šalto vandens ir išvirkite.
  2. Daržovėms išvirus, nupilkite ⅔ vandens ir sudėkite paruoštus grybus. Uždenkite puodą dangčiu ir gerai patroškinkite.
  3. Kol viskas troškinasi, susmulkinkite svogūną ir pakepinkite keptuvėje ant sviesto, kol suminkštės.
  4. Iš puodo išgaravus vandeniui, užpilkite pieno, kad apsemtų daržoves bei grybus ir virkite toliau. Skysčiui užvirus, sudėkite pakepintus svogūnus ir įberkite druskos.
  5. Sriubai išvirus, išpilstykite ją į lėkštes ir užbarstykite smulkintų krapų. Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas