Ropės puikia tinka tiek vegetarams, tiek visavalgiams, kurie nori paįvairinti savo mitybą. Tai puikus dietinis pasirinkimas – šviežių ropių (100 g yra 30 kcal) be didelio vargo galima rasti ne tik maisto turgeliuose, bet ir prekybos centruose.
Jose yra karoteno, folio rūgšties, kalio, kalcio, fosforo, magnio, geležies, natrio, jodo, ląstelienos, vitaminų E, PP, C ir augalinių baltymų. Jei patiekalus dažnai paskaninsite šia daržove, galėsite grožėtis pagerėjusia, pagražėjusia veido oda, sustiprinsite imunitetą. Iš ropių galima pagaminti puikias salotas arba vietoj bulvių įdėti jų į gardžią barščių sriubą.
Taip pat skaitykite: Virtuvės gidas: kaip ilgiau išsaugoti vaisius ir daržoves šviežius
Vitamino C ropėse yra daugiau nei citrinose ar apelsinuose, taip pat šios daržovės pasižymi skausmą malšinančiu, antiseptiniu poveikiu, gydo kosulį, bronchitą, peršalimo ligas, padeda užgyti žaizdoms. Valgyti ropes rekomenduojama turintiems širdies ir kraujagyslių problemų, virškinimo, kasos sutrikimų, kai kankina sąnarių skausmai, norint išvengti aterosklerozės.
Gydytojai sako, kad ropės aktyviai kovoja su onkologinėmis ligomis, taip pat jos, kadangi itin nekaloringos ir maistingos, yra nepakeičiamos žmonėms, kuriuos kamuoja diabetas ir nutukimas.
Taip pat skaitykite: Mitybos specialistai siūlo: kokios maistingiausios daržovės turėtų atsidurti ant jūsų stalo žiemą
Žalių ropių negalima vartoti tiems, kurie serga opalige, gastritu, enterokolitu, tačiau apdorotas, virtas, keptas ar garintas skanauti patariama visiems.
Ingredientai
Druska:
1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
- Ropę, morką ir svogūną nuvalyti ir supjaustyti šiaudeliais. Perlines kruopas išmirkyti ir užpilti 2 l verdančio vandens.
- Tuomet į kruopas sudėti visas daržoves, pagardinti prieskoniais ir virti sriubą 30-35 min.
- Patiekite su grietine ir smulkintomis petražolėmis.
Suskleisti
Ingredientai
Druska:
1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
- Ropę nuvalykite ir išvirkite pasūdytame vandenyje. Pertrinkite per sietelį.
- Obuolį nulupkite, sutrinkite tarka, sumaišykite su rope, sviestu, garstyčiomis. Pasūdykite ir viską sutrinkite trintuvu iki vientisos masės.
Suskleisti
Ingredientai
Ropė:(vidutinio dydžio) 1.00 vnt.
Kaip gaminti
- Svogūną smulkiai supjaustykite ir pakepkite svieste. Vėliau sutarkuokite ropę, morkas, burokėlius ir viską sudėkite į keptuvę. Troškinkite ant nedidelės ugnies.
- Pagardinkite troškinį druska, pipirais ir sumaišykite su miltais.
- Patiekite su smulkintais žalumynais ir grietine.
Suskleisti
Ingredientai
Aliejus:
2.00 valg. š. (augalinis - pagal skonį)
Druska:
1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Cukrus:
1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai:
1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
- Ropes supjaustykite šiaudeliais, sudėkite į indą, apšlakstykite aliejumi, supilkite vandenį ir uždengę troškinkite orkaitėje, kol suminkštės.
- Patiekite paskaninę druska, cukrumi, kardamonu, pipirais, muskato riešutu.
Suskleisti
Ingredientai
Druska:
1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai:
1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
- Ropes ir agurkus supjaustykite šiaudeliais, susmulkinkite salotas, krapus.
- Viską sumaišykite ir pagardinę druska, pipirais bei grietine, skanaukite.
Suskleisti
Ingredientai
Grietinė:
1.00 valg. š. (pagal skonį arba majonezas)
Pipirai:
1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Druska:
1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
- Sutarkuokite obuolius, morką, ropę supjaustykite šiaudeliais.
- Viską sumaišykite, pagardinkite druska, pipirais bei majonezu ar grietine. Papuoškite žalumynais.
Suskleisti
Dar daugiau įvairių receptų rasite štai ČIA.