Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pagrindiniai šaltos kavos ir šaltai brandintos (angl. cold brew) kavos skirtumai

Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, jog šalta kava bei šaltai brandinta kava (angl. cold brew) yra tas pats gėrimas, tačiau tai nėra tiesa. Nors abu gėrimai gali maloniai atgaivinti ir tonizuoti, pagrindiniai šių kavų skirtumai atsiskleidžia kavos gaminimo būde, ruošimo laike bei galutiniame skonyje.
Kava
Kava. / „Delonghi“ nuotr.

Šaltai brandinta kava

Šaltai brandinta kava yra specializuotų kavinių žvaigždė. Šios kavos paruošimo būdas atsirado daugiau negu prieš 400 metų Japonijoje. Tuomet ši kava buvo ruošiama lėto ritualo metu, kai vanduo lašėdavo lašas po lašo ant maltos kavos tol, kol gėrimas būdavo paruoštas. Šiandien tai vadiname lėto, šalto brandinimo kava.

Tik prieš 15 metų ši kava įgavo populiarumą Jungtinėse Amerikos Valstijose bei Europoje. Dėl to turėtumėme padėkoti naujiems, lengvesniems kavos paruošimo būdams. Šiandien kavą galime brandinti specialiame plastikiniame indelyje, vadinamajame „toddy“, prancūziškame kavinuke ar tiesiog stikliniame inde.

Stambiai malta kava yra brandinama šaltame vandenyje bent 14-16 valandų. Tokiu būdu išgaunama saldesnė, mažiau rūgšti kava, kadangi rūgštumas atsiranda tik tada, kai kava yra veikiama aukštos temperatūros.

Kava gali būti ruošiama įvairiausiais skirtingais būdais pagal jūsų skonį: su ledukais, įprastu ar augalinės kilmės pienu, sultimis, toniku, likeriu, citrina, apelsinu ir t.t.

Tad trumpai ir aiškiai: kokia yra šaltai brandinta kava?

  1. Ruošiama su šaltu arba kambario temperatūros vandeniu.
  2. Ją paruošti užtrunka ilgiau.
  3. Ruošiama kaip kavos koncentratas.
  4. Yra mažiau rūgšti ir švelnesnio skonio.
  5. Universalus gėrimas, kurį galima pagardinti daugybe kitų ingredientų.

Šaltai brandinta kava namuose? Taip!

Puiki žinia kavos gurmanams: tam, jog galėtumėte pasimėgauti šaltai brandinta kava, nebūtina bėgti į kavinę – išskirtinę gurmanišką patirtį galite susikurti ir namuose!

Naujasis „Eletta Explore“ automatinis kavos aparatas toliau tęsia sėkmingą „De’Longhi“ prekinio ženklo istoriją. Čia visas dėmesys yra nukreiptas į šviežių kavos pupelių virsmą maloniausia kavos patirtimi namuose. Inovatyvus kavos aparatas atveria naujas pieno bei augalinių gėrimų panaudojimo galimybes, leidžia namie mėgautis šaltai brandinta kava ir išbandyti skaniausius šaltos kavos gėrimų receptus.

Delonghi group nuotr./Šaltai brandinta kava
Delonghi group nuotr./Šaltai brandinta kava

„Eletta Explore“ turi net tris patentuotas, išskirtines funkcijas, kurios patenkina kiekvieno kavos mėgėjo išskirtinius poreikius. Technologija „LatteCrema Hot“ sukuria šiltą ir kreminę pieno putą, kuri visą kavos ruošimo procesą paverčia į tikrą baristos patirtį. „Eletta Explore“ kavos aparato modelis pritaikytas ir šaltos kavos gerbėjams. Naujoji pieno plakimo technologija „LatteCrema Cool“ suformuoja saldžią, standžią, vėsią pieno putą, puikiai tinkančią šaltiems kavos gėrimams. Galiausiai, išskirtinė, pirmoji tokia funkcija tarp visų „De’Longhi“ kavos aparatų šalto išgavimo technologija – vos vienu mygtuko paspaudimu ir tik per tris minutes jums patieks atgaivinančią šaltai brandintą kavą.

„Eletta Explore“ gali pasiūlyti daugiau negu 50 kavos gėrimų vos vienu mygtuko paspaudimu. Jūsų kavos kelionę džiugins karštos, šaltos, šaltai brandintos kavos bei pieno pagrindu pagamintų gėrimų receptai. Kava galite mėgautis tiek namuose, tiek išsinešimui.

Šalta kava

Tuo tarpu šalta kava yra ruošiama užplikius kavą karštu vandeniu ir tik tada ją atvėsinus. Dažniausiai ruošiama įprasta karšta kava, jai leidžiama natūraliai atvėsti arba įdedama ledukų. Šis kavos ruošimo būdas išlaiko karštos kavos skonio savybes, todėl turi ryškesnį rūgštumo bei kartumo skonį. Deja, ledukams ištirpus, gėrimas šiek tiek atsiskiedžia ir gali prarasti savo originalų skonį.

Pagrindinės šaltos kavos savybės:

  1. Ruošiama su karštu vandeniu ir atvėsinama ledukais;
  2. Greičiau paruošiama;
  3. Gali būti ruošiama įvairiais būdais;
  4. Turi daugiau rūgštumo bei kartumo;
  5. Dėl tirpstančių ledukų gali būti silpnoka ir prarasti savo skonį. Geriausiu atveju, kava ir ledukai turėtų būti patiekiami atskirai, norint išlaikyti kavos pupelių savybes bei skonį.

Šalta kava bei šaltai brandinta kava yra ne tik madingos, bet ir padeda atsigaivinti. Nei viena kava nenusileidžia viena kitai, todėl rekomenduojame išbandyti jas abi ir išsirinkti savo favoritą.

Visiškai automatinis šaltos kavos ruošimo aparatas

Daugelis „De‘Longhi“ kavos aparatų yra prisitaikę prie vis augančio šaltos kavos bei šaltai brandintos kavos populiarumo. „De‘Longhi“ produktų plėtros komanda nustatė tinkamiausias kavos ruošimo sąlygas, kad užtikrintų aukščiausio lygio šaltos ir šaltai brandintos kavos paruošimo galimybes.

Apžiūrėkite „De‘Longhi“ visiškai automatinius kavos aparatus čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas