Pagrindinių skonių penketukas: kaip juos tinkamai derinti? Receptų rinkinys

Pasaulio virtuvės yra be galo spalvingos, tačiau visus jų ypatumus galima sutalpinti vos į penkis pagrindinius skonius. Tai saldumas, rūgštumas, kartumas, sūrumas bei naujai atrastas umami. Nors skirtingų regionų virtuvėse skonių dominavimas skiriasi ir, mokslininkų teigimu, mūsų gebėjimą pajusti skonius lemia turimų receptorių kiekis, specialistai įsitikinę – tobulo patiekalo paslaptis yra visų penkių komponentų dermė.
Saldūs mažyčiai blyneliai
Saldūs mažyčiai blyneliai / Vida Press nuotr.

Pasaulinės maisto dienos proga prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė pranešime žiniasklaidai pasakoja apie penkių pagrindinių skonių savybes ir derinimą siekiant tobulo rezultato.

Saldu, vadinasi, gyvenu

Saldumas yra pats pirmasis skonis, kurio dauguma paragauja dar kūdikystėje su mamos pienu. Didžiąją jo dalį sudaro laktozė, o ji ypač gausi cukraus. Todėl nuo mažų dienų saldumą priimame kaip natūralų skonį, kurio poreikį jaučiame nuolatos. Kita vertus, juo bene visada esame aprūpinti, nes cukraus turi tiek vaisiai bei daržovės, tiek duonos gaminiai.

Saldumas ypač ryškiai pabrėžia maisto skonį bei aromatą – norint juos sustiprinti, patiekalai neretai gardinami cukrumi.

Ne veltui mūsų organizmas taip reikalauja saldumo: tai malonumo skonis, kuris ne tik užtikrina gerą savijautą, bet ir suteikia energijos. Tačiau tai – tik dalis jo funkcijų. Saldumas ypač ryškiai pabrėžia maisto skonį bei aromatą – norint sustiprinti šias kulinarines savybes, patiekalai neretai gardinami cukrumi. Tai pastebima kone visose pasaulio virtuvėse: kinų, prancūzų, italų, meksikiečių, indų ar Artimųjų rytų.

Anot B.Baratinskaitės, cukrus – daugiau nei tik desertų ar saldumynų gamybos sudedamoji dalis: „Šio produkto ar medaus galima įdėti tuomet, jei patiekalas per rūgštus. Taip puikiai pavyks subalansuoti maisto skonį, o ypač įvairius padažus. Toks kulinarinis poreikis natūraliai kyla iš gamtos balanso, nes, pavyzdžiui, prinokę vaisiai yra ir saldūs, ir rūgštūs“.

Saldūs rutuliukai su kokosu
Receptas: Naminiai „Rafaelo“ saldainiai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.8 / 25
Receptas
Ingredientai
Migdolai: 1.00 sauja
Vaflių lakštai: 3.00 vnt. (arba kiek jums norėsis)
Kaip gaminti

1. Migdolus užliekite vandeniu ir palikite 20 minučių.

2. Vaflių lakštus įvyniokite į maistinę plėvelę ir sutrinkite į mažus trupinėlius.

3. Ištirpinkite baltąjį šokoladą – dubenėlį su juo uždėkite ant puodo ir kaitinkite iki tol, kol šokoladas suskystės. Maždaug du trečdalius ištirpinto šokolado sumaišykite su keliais šaukštais vaflių trupinių.

4. Imkite po gabalėlį šokolado-vaflių masės ir formuokite rutuliukus. Į jų vidų įdėkite migdolo riešutą be luobelės. Viską reikia daryti itin greitai, nes šokoladas per visą šį laiką turi išlikti karštas.

5. Pagamintus rutuliukus pusvalandžiui dėkite į šaldytuvą. Vėliau juos išimkite ir pamirkykite likusiame skystame šokolade bei apvoliokite kokoso drožlėse.

Suskleisti
Sausainiai „Kačių liežuvėliai“
Receptas: Sausainiai „Kačių liežuvėliai“ iš 4 ingredientų
4 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.6 / 112
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 60.00 g (minkšto; plius dar šiek tiek formai patepti)
Cukraus pudra: 60.00 g
Kiaušinio baltymas: 60.00 g (apie du baltymai; kambario temperatūros)
Miltai: 75.00 g
Kaip gaminti

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180C. Dvi kepimo skardas gerai ištepkite sviestu.

2. Visus išvardintus ingredientus sumaišykite, išsukite iki vientisos masės. Suverskite į konditerinį maišelį (tokį, jei neturite, galite pasigaminti patys – iš bet kokio maistinio polietileno maišelio, prakirpę vieną jo kampą). Jei turite, įdėkite į maišelį 10 mm paprastos skylės konditerinį antgalį (jei neturite, tiesiog prakirpkite maišelį taip, kad gautumėte tokio diamertro angą). Spausdami formuokite skardoje įstrižas juosteles, maždaug 5-7cm ilgio, palikdami didelius tarpus tarp jų (kepdami sausainiai taps plokšti, tad norint, kad jie nesusiklijuotų, turi likti pakankamai vietos).

3. Kepkite apie 8-10 minučių arba kol sausainiai gražiai apskrus kraštuose, taps auksinės spalvos.

Suskleisti
Močiutės sausainiai
Receptas: Sviestiniai močiutės sausainiai, kuriems reikia mėsmalės
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.1 / 38
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 225.00 g (kambario temperatūros)
Cukrus: 0.50 st.
Druska: 0.25 arbat. š.
Miltai: 290.00 g (galima naudoti speltų)
Kiaušinių tryniai: 2.00 vnt.
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Sviestą išsukite kartu su cukrumi ir druska, kol taps baltas ir labai purus. Įmaišykite po vieną trynį, paskiausiai suberkite miltus ir užminkykite tešlą.

2. Suformuokite iš tešlos rutulį, įvyniokite į maistinę plėvelę, ir šiek tiek atvėsinkite šaldytuve (nešaldykite tešlos pernelyg, ypač jei ją suksite mėsmale, nes bus labai sunku formuoti sausainius. Tešla turi būti gana minkšta).

3. Išspaudę tešlos juosteles supjaustykite norimo dydžio gabalėliais, ir sudėliokite skardoje, išklotoje kepimo popieriumi.

4. Kepkite apie 12–14 minučių iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje.

Suskleisti
Šokoladiniai Raffaello keksiukai
Receptas: Šokoladiniai keksiukai su „Raffaello“ saldainiais
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.8 / 40
Receptas
Ingredientai
Juodasis šokoladas: 200.00 g (ištirpinto)
Sviestas: 150.00 g (ištirpinto)
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Pienas: 100.00 ml
Šokoladas: 100.00 g (pieniško gabalėlių)
Miltai: 300.00 g
Rudasis cukrus: 100.00 g
Saldainiai „Raffaello“:(pakuotė) 1.00 vnt.
Kaip gaminti
  1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 C. Keksiukų formą išklokite popierėliais.
  2. Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, kepimo miltelius ir kokoso drožles.
  3. Atskirame dubenyje suplakite visus skystus ingridientus. Įmaišykite pieniško šokolado gabalėlius ir miltų mišinį.
  4. Tešla pripildykite keksiukų formeles beveik iki viršaus.
  5. Į tešlą įspauskite po „Raffaello“ saldainį.
  6. Kepkite 20–25 minutes, arba iki įkištas į vidurį medinis pagaliukas, ištraukus, liks neapsivėlęs žalia tešla.
g-blogas.lt nuotr./„Raffaelo“ keksiukai
g-blogas.lt nuotr./„Raffaelo“ keksiukai

Receptas iš: g-blogas.lt

Suskleisti

Rūgštumo užtenka vos lašo

Citrinų daug nesuvalgysime, nes organizmas pats tam priešinsis.

Rūgštumo norisi rečiau ir po mažiau, nes mūsų skonio receptoriai suvokia jį kaip tam tikrą organizmo priešą. Kadangi rūgštumo perviršis gali daryti neigiamą įtaką virškinimo sistemai, natūraliai ribojame rūgštaus maisto vartojimą. Kitaip tariant, citrinų daug nesuvalgysime, nes organizmas pats tam priešinsis.

Iš kitos pusės, rūgštumas yra patiekalų gaivumo šaltinis. Juo gausūs citrusiniai vaisiai – citrinos, apelsinai, mandarinai, taip pat obuoliai, braškės, kopūstai, paprikos. Rūgštumas itin mėgstamas Pietų Amerikos, Viduržemio jūros tradicinėse virtuvėse – Meksikoje, Ispanijoje, Graikijoje.

Saldžiarūgštės salotos
Receptas: Saldžiarūgštės salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
4.0 / 11
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 400.00 g
Melionas: 300.00 g
Kriaušės: 2.00 vnt.
Graikiniai riešutai: 3.00 valg. š. (susmulkintų)
Jogurtas: 200.00 g (natūralaus)
Medus: 1.00 arbat. š. (skysto)
Citrinos: 1.00 vnt. (2 šaukštai citrinų sulčių)
Krapai: 10.00 g (kelios krapų šakelės)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Cukiniją nuplaukite, nusausinkite, kietesnę odelę nulupkite ir supjaustykite plonyčiais griežinėliais.

2. Melioną perpjaukite pusiau, išimkite sėklas ir paprastu arba specialiu ledų šaukšteliu išskobkite minkštimo rutuliukus.

3. Kriaušes nulupkite, išpjaukite sėklalizdžius ir supjaustykite kubeliais.

4. Viską sumaišykite, suberkite riešutus, susmulkintus krapus ir apšlakstykite padažu, išsuktu iš jogurto, medaus, citrinų sulčių ir prieskonių.

Suskleisti
Pikantiška saldžiarūgštė kopūstų sriuba
Receptas: Pikantiška saldžiarūgštė kopūstų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.6 / 155
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Morkos: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Kopūstai: 1.00 vnt. (½ galvos)
Aitrioji paprika: 2.00 vnt.
Pomidorų tyrė:(skardinė) 1.00 vnt.
Druska: 1.00 arbat. š. (½)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (½)
Rudasis cukrus: 2.00 valg. š.
Actas: 3.00 valg. š. (obuolių)
Daržovių sultinys: 200.00 ml
Vištienos krūtinėlė: 400.00 g (pjaustytos kubeliais)
Kaip gaminti
  1. Svogūną, morką, kopūstą ir aitriąją papriką susmulkinkite ir dėkite į didelį puodą storu dugnu. Supilkite alyvuogių aliejų ir patroškinkite 5-7 minutes.
  2. Sudėkite pomidorų tyrę, smulkintą vištienos krūtinėlę, suberkite druską, juoduosius pipirus, rudąjį cukrų, supilkite obuolių actą, daržovių sultinį. Virkite ant vidutinio kaitrumo ugnies 30-40 minučių. Jeigu sriuba per tiršta, galite įpilti daugiau vandens.

 

Suskleisti
Saldžiarūgštės vištos kulšelės
Receptas: Saldžiarūgštės vištos kulšelės
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.0 / 26
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 4.00 vnt. (4 - 5 - kulšelės - marinatui)
Sojų padažas: 1.00 puodelis (1/4 puodelio - marinatui ir 1 valg. š. - padažui)
Rudasis cukrus: 2.00 valg. š. (1 -marinatui ir 1 - padažui)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (marinatui)
Aštrus čili padažas:(1 - marinatui ir 1 - padažui) 2.00 valg. š.
Vaisinis čatnis:(1 arbat. š. - marinatui ir 1 valg.š. - padažui) 2.00 valg. š.
Pomidorų padažas: 1.00 valg. š. (padažui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (išspausto - padažui)
Medus: 1.00 valg. š. (padažui)
Kukurūzų krakmolas: 1.00 arbat. š. (padažui)
Kaip gaminti
  1. Vištos kulšeles ištrinkite visų marinatui skirtų produktų mišiniu ir nakčiai pastatykite į šaldytuvą.
  2. Orkaitę įkaitinkite iki 190 laipsnių, į skardą sudėliokite marinuotą vištieną ir kepkite maždaug 30 minučių, arba kol ims skrusti jos odelės.
  3. Padažui skirtus produktus sumaišykite viename dubenėlyje, ištraukite iškepusią vištieną ir gausiai, tolygiai aptepkite kiekvieną kulšelę.
  4. Pašaukite į karštą orkaitę dar 5-8 minutėms.
  5. Apibarstykite žalumynais, o tada skanaukite su virtais ryžiais, arba kitu pasirinktu garnyru.
  6. Pagaminsite per 1 val, neskaičiuojant marinavimo laiko.

Receptas iš: g-blogas.lt

Suskleisti
SALDŽIARŪGŠTĖ  WOK KIAULIENA
Receptas: Saldžiarūgštė Wok kiauliena
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.9 / 7
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 400.00 g (filė supjaustytos juostelėmis)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Ananasai: 1.00 vnt. (supjaustytas gabalėliais)
Svogūnai: 1.00 vnt. (smulkiai supjaustyto - geltono)
Paprikos: 1.00 vnt. (šiaudeliais supjaustytos - raudonos)
Morkos: 1.00 vnt. (supjaustytos šiaudeliais)
Žirniai: 75.00 g (1 pak. (~ 75 g) pjaustytų šparaginių žirnių ankščių)
Padažas:(½ but. SANTA MARIA ekologiško saldžiarūgščio WOK padažo) 1.00 vnt.
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja (ryšulėlis)
Makaronai: 1.00 sauja (tinka ir ryžiai - garnyrui)
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite keptuvėje vieną valg. š. aliejaus ir kepkite mėsos juosteles, kol jos gražiai apskrus.  Sudėkite į dubenėlį.
  2. Vėl įkaitinkite keptuvėje vieną valg. š. aliejaus ir sudėkite supjaustytas daržoves. Kepkite maždaug 1–2 minutes labai karštoje WOK ar paprastoje keptuvėje.
  3. Sudėkite apkeptas mėsos juosteles ir viską sumaišykite.
  4. Įpilkite 1 buteliuko ekologiško saldžiarūgščio WOK padažo (žr. žymę ant buteliuko etiketės) ir viską sumaišykite.
  5. Apibarstykite susmulkintais svogūnų laiškais ir patiekite su makaronais ar ryžiais.

Patarimas! Supjaustytą mėsą apvoliokite 3 valg. š. kukurūzų miltų ir apkepkite stipriai įkaitintame aliejuje, kad mėsa pasidengtų rusva bei traškia plutele. Kol kiti patiekalo ingredientai iškeps, nusausinkite taip iškeptą mėsą popierinėmis servetėlėmis. Paskui sudėkite mėsos juosteles į daržovių mišinį ir viską sumaišę iškart patiekite.

Receptas iš „Santa Maria“ interneto svetainės.

Suskleisti

Maisto gamybos ekspertė pataria rūgštumo patiekalams suteikti saikingai: „Gaminant maistą, užtenka vos kelių lašų citrinos ar laimo. Toks kiekis pakankamas atskleisti kitų patiekalų ingredientų skonį, o rūgštumo akcentai tinkami bene kiekvienam valgiui. Nesvarbu, ar ruošiame salotas, gėrimus, žuvį, mėsą ar desertą – taip pagardintas maistas ypatingai žadina apetitą, yra gaivus ir išraiškingas“.

Kartumas – ne visada malonu, bet naudinga

Kartumui mūsų skonio receptoriai yra jautriausi. Tai – natūrali organizmo reakcija ir žmonijos evoliucijos rezultatas. Gamtoje dauguma nuodingų augalų yra kartūs, todėl jų skonis ne tik nemalonus. Jusdami kartumą suprantame, jog turime apsisaugoti nuo pavojaus. Tačiau, kaip teigia B.Baratinskaitė, kartumo maisto gamyboje vengti nereikėtų.

Derinant kartumą ir saldumą, idealiai pavyksta desertai.

„Gal to nepastebime, tačiau kartumas yra gana dažnas mūsų racione: juo turtinga kava, juodasis šokoladas ir pikantiško skonio ypač tyras alyvuogių aliejus. Visgi verta įsidėmėti, kad šiuos ingredientus derinant su saldumu ypač išryškėja unikalios maisto savybės. Derinant kartumą ir saldumą, idealiai pavyksta desertai, o verdant karčias daržoves, pavyzdžiui, brokolius, tikras išsigelbėjimas gali būti šaukštelis medaus. Taip saldumas išryškėja, o kartumas – slopsta“, – aiškina B.Baratinskaitė.

Juodojo šokolado putėsiai
Receptas: Juodojo šokolado putėsiai su brendyje mirkytomis slyvomis ir morengu
1 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
4.1 / 13
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Rudasis cukrus: 1.00 valg. š.
Grietinėlė: 100.00 ml (35 proc. riebumo)
Juodasis šokoladas: 50.00 g (norint kietesnių putėsių, reikėtų daugiau)
Brendis (šlakelis) 1.00 arbat. š.
Džiovintos slyvos: 5.00 vnt. (juodosios)
Miltelinis cukrus: 3.00 valg. š. (morengui)
Kaip gaminti

1. Kiaušinio trynį su cukrumi išplakite iki baltumo. Supilkite grietinėlę ir plakite, kol matysis vagelė. Svarbiausia – neperplakti, kad nevirstų sviestu. Jei grietinėlė nesiplaka, įlašinkite citrinos sulčių

2. Šokoladą ištirpinkite vandens vonelėje. Paskui supilkite jį į plaktą grietinėlę, išmaišykite, įpilkite šlakelį brendžio, kuriame mirko slyvos, ir paruoštus putėsius dėkite į šaldytuvą 2–4 val., kad sustingtų. Slyvas susmulkinkite ir apipilkite brendžiu.

3. Baltymus išplakite su cukrumi iki purumo. Skardą išklokite kepimo popieriumi ir ant jo plonu sluoksniu tepkite išplaktą masę. Kepkite 90–110°C laipsnių karštumo orkaitėje 1–1,5 valandos. Putėsius sluoksniuokite su morengu ir apibarstykite smulkintomis slyvomis. Bon appetit!

Alaus someljė rekomenduoja: Šis desertas puikiai dera su karamelinio salyklo turinčiu alumi.

"Kulinarijos studijos" archyvo nuotr./Donatas Dabrovolskas
"Kulinarijos studijos" archyvo nuotr./Donatas Dabrovolskas

Receptas virtuvės šefo bei alaus someljė Donato Dabrovolsko

 

 

 

Daugiau Donato patarimų apie maisto ir alaus derinimą rasite čia

Suskleisti
Juodojo šokolado keksiukai su šokoladiniu įdaru ir šokoladinėmis kepurėlėmis
Receptas: Juodojo šokolado keksiukai su šokoladiniu įdaru ir šokoladinėmis kepurėlėmis
8 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.9 / 38
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 115.00 g (100 - keksiukams ir 15 - įdarui)
Juodasis šokoladas: 400.00 g (100 - keksiukams, 150 - įdarui ir 150 - kremui)
Kakava: 40.00 arbat. š. (miltelių - keksiukams)
Miltai: 140.00 g (keksiukams)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (keksiukams)
Druska: 1.00 arbat. š. (¼ - keksiukams)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (didelių arba 3 mažų - keksiukams)
Cukrus: 150.00 g (keksiukams)
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š. (1 arbat. š - keksiukams ir ½ - įdarui)
Jogurtas: 125.00 ml (vanilinio arba pieno - keksiukams)
Kava: 100.00 ml (stiprios paruoštos - sulaistymui)
Likeris: 40.00 ml (30 - kreminio kavos - sulaistymui ir 1 valg. š. - įdarui (nebūtina))
Grietinėlė: 310.00 ml (125 - riebios - įdarui ir 185 - riebios, plakamos - kremui)
Žemės riešutų sviestas: (kremui) 175.00 g
Kaip gaminti

Kaip kepti keksiukus

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros. Pasiruoškite 16 standartinio dydžio keksiukų formelių.
  2. Į dubenėlį sudėkite gabalėliais sulaužytą juodąjį šokoladą ir gabėliais supjaustytą sviestą. Dubenėlį statykite ant prikaistuvio su verdančiu vandeniu (taip, kad dubenėlio dugnas neliestų vendens), t. y. padarykite „garų vonelę“.
  3. Kaitinkite šokoladą ir sviestą maišydami, kol gausite vientisą masę. Atidėkite į šalį. Dubenyje sumaišykite miltus, kakavos miltelius, kepimo miltelius ir druską.
  4. Kitame dubenyje kiaušinius išplakite su cukrumi iki purios masės.Į kiaušinių masę supilkite atvėsusį šokoladą, vanilės ekstraktą, jogurtą ir išplakite iki vientisos masės.
  5. Į plakinį suberkite miltų mišinį ir lengvai išmaišykite, kol neliks sausų miltų. Nepermaišykite.
  6. Paruoštą tirštą tešlą paskirstykite į kepimo formeles.
  7. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 minučių, kol keksiukai iškeps. Patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro jis turi būti švarus.
  8. Išimkite keksiukus iš orkaitės ir atvėsinkite ant grotelių.

Paruoškite įdarą

  1. Grietinėlę supilkite į vidutinio dydžio prikaistuvį ir kaitinkite, kol beveik užvirs – prikaistuvio šonuose pradės kilti maži burbuliukai.
  2. Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies. Suberkite į jį gabalėliais laužytą juodąjį šokoladą ir sudėkite sviestą.
  3. Palikite porą minučių pastovėti, kol šokoladas aptirps. Tuomet išmaišykite iki vientisos masės.
  4. Supilkite kreminį kavos likerį, vanilės ekstraktą ir išmaišykite.
  5. Palaikykite šaldytuve, kol kremas visiškai atvės ir sutirštės.

Paruoškite kremą

  1. Šokoladą sulaužykite gabalėliais, sudėkite į dubenėlį ir ištirpinkite ant „garų vonelės“ arba mikrobangų krosnelėje.
  2. Į ištirpusį šokoladą sudėkite žemės riešutų sviestą ir išmaišykite iki vientisos masės.
  3. Supilkite šaltą grietinėlę ir elektriniu plaktuvu išplakite iki standžių putų.
  4. Dubenį su paruoštu kremu palaikykite šaldytuve apie valandą, kad sutvirtėtų.

Formuokite keksiukus

  1. Atvėsusių keksiukų centre mažu šakšteliu išskobkite duobutes.
  2. Sulaistykite keksiukus stipria kava, sumaišyta su kreminiu kavos likeriu.
  3. Duobutes pripildykite paruoštu įdaru.
  4. Šokoladinį žemės riešutų sviesto kremą supilkite į konditerinį maišelį su norimos formos antgaliu. Papuoškite keksiukų viršų.
  5. Patiekite. Skanaus!

 

Suskleisti
Kriaušė ir obuolys su juodojo šokolado ir vyno padažu
Receptas: Kriaušė ir obuolys su juodojo šokolado padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
4.3 / 3
Receptas
Ingredientai
Obuoliai: 1.00 vnt. (didelis)
Kriaušės: 1.00 vnt. (didelė)
Vynas: 1.00 l (raudonas stalo)
Apelsinai: 1.00 vnt.
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Imbieras: 5.00 g (gabalėlis šaknies)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (ankštis)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Kriaušę ir obuolį nulupkite, išimkite sėklas. Į puodą įpilkite vyno, sudėkite vaisius, sutarkuokite apelsino žievelę, išspauskite sultis, įberkite žiupsnelį cinamo, tarkuotos imbiero šaknies, pagal skonį cukraus. Viską virkite vyne su cukrumi, kol suminkštės.

2. Vaisius išimkite, o į likusį padažą įdėkite 50 g juodojo šokolado, gabalėlį aitriosios paprikos ankšties, pakaitinkite ant mažos ugnies, kol sutirštės, tada įdėkite sviesto.

3. Atvėsusiu padažu apšlakstykite vaisius, apibarstykite tarkuotu šokoladu. Galite pagardinti plakta grietinėle arba vaniliniais ledais.

Suskleisti

Druska – rišančioji grandis

Sakoma, jog gaminant maistą, druska ne tik „parodo“, ar žmogus yra įsimylėjęs, bet ir atskleidžia tikrąjį kulinarinį charakterį. Todėl sūrumą galima vadinti vienu pagrindiniu skoniu, tačiau juo mėgautis patartina saikingai. Ne tik dėl to, jog maistą ypač lengva persūdyti – per didelis druskos kiekis nėra naudingas organizmui. Nors pastarajam ji visgi būtina, tik ne po daug.

Sūrumas išskirtinis tuo, jog šis skonis yra visų kitų, esančių patiekale, rišančioji grandis. Jis skirtingus ingredientus sutelkia į vieną visumą, todėl druska keliauja į kiekvieną lėkštę: nesvarbu, ar joje garuotų jautienos didkepsnis, ar vyšnių pyragas. Taip sūrumą savo nacionalinėje virtuvėje derina viso pasaulio kulinarai: nuo žemaitiško kastinio iki britiškų žuvies kepsnelių su bulvytėmis ar mėsos troškinių Šiaurės Afrikoje.

Sūrumas dera ir su saldumu, ir su kartumu, juos puikiai subalansuodamas.

„Sūrumas mūsų skonių receptorių yra ypač mėgstamas. Jis dera ir su saldumu, ir su kartumu, juos puikiai subalansuodamas. Žiupsnelis druskos gali išryškinti deserto skonį, suteikti pastarajam gilumo. Ne veltui tokie išraiškingi yra sūrios karamelės desertai ar klasikinis krembriulė“, – tikina B.Baratinskaitė.

Lietiniai su sūdytomis lašišomis
Receptas: Lietiniai su sūdytomis lašišomis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.7 / 15
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (lietiniams)
Miltai: 250.00 g (lietiniams)
Pienas: 350.00 ml (350 - 400 - lietiniams)
Alus: 2.00 valg. š. (kvietinio - lietiniams)
Druska: 2.00 žiupsnelis (lietiniams ir įdarui)
Aliejus: 1.00 valg. š. (lietiniams)
Lašiša: 300.00 g (sūdytos - įdarui)
Svogūnai: 1.00 vnt. (įdarui)
Krapai: 1.00 valg. š. (kupinas - šviežių, smulkintų - įdarui)
Kaparėliai: 50.00 g (saujelė konservuotų - įdarui)
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5 sulčių - įdarui)
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š. (įdarui)
Balzaminis actas: 1.00 valg. š. (pagal skonį - įdarui)
Kaip gaminti
  1. Miltus suberkite į dubenį, supilkite pieną. Kitame dubenyje šakute suplakite kiaušinius.
  2. Sukrėskite į dubenį su miltais ir pienu, įberkite druskos.
  3. Maišykite, kol tešla taps vientisa. Įmaišykite alų, aliejų. Pusvalandį palaikykite šaldytuve.
  4. Iš atvėsintos tešlos iškepkite plonus lietinius.
  5. Lašišą ir nuluptą svogūną susmulkinkite, sumaišykite.
  6. Suberkite smulkintus krapus, konservuotus kaparėlius, išmaišykite.
  7. Įpilkite alyvuogių aliejaus, balzaminio acto, įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų, įspauskite citrinų sulčių, masę išmaišykite. 
  8. Po 2–3 šaukštus krėskite ant kiekvieno lietinio, susukite.
  9. Sudėkite į kepimo indą ir pašaukite į iki180 laipsnių įkaitintą orkaitę.
  10. Užkrėskite natūralaus jogurto.   

 

Suskleisti
Sūdyta lašiša
Receptas: Krapais ir kadagio uogomis kvepianti sūdyta lašiša su viskiu
8 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
4.7 / 3
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 1.00 kg (filė gabalas su oda)
Druska: 250.00 g (rupios)
Rudasis cukrus: 100.00 g
Kadagio uogos: 2.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (stambiai sugrūstų)
Viskis: 120.00 ml
Krapai: 2.00 sauja (šviežių, nuplautų ir nusausintų)
Kaip gaminti

1. Imkite nedidelę kepimo skardą, į kurią tilps lašiša, ir išklokite maistine plėvele, o tada atidėkite į šoną.

2. Lašišą nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu ir nusausinkite popieriniais rankšluosčiais.

3. Dubenyje sumaišykite druską, cukrų, pipirus ir kadagio uogas. Pusę šio mišinio išberkite ant paruoštos kepimo skardos, taip pat išdėliokite pusę krapų šakelių.

4. Guldykite lašišą ant paruošto druskos-krapų „patalo“ oda žemyn ir tolygiai apšlakstyite viskiu. Tada apdėliokite likusiais krapais ir galiausiai apibarstykite likusiu druskos ir kitų priedų mišiniu.

5. Kruopščiai ir glaudžiai apgaubkite priedais apibarstytą ir apdėliotą lašišos gabalą maistine plėvele, o tada prislėkite kuo nors sunkiu – pvz., ketaus indu, keliomis skardinėmis su konservuotomis gėrybėmis ar pan. Taip paruoštą lašišą laikykite šaldytuve 48 val., o praėjus 24 val. apverskite ją, kad gulėtų oda aukštyn.

 

6. Praėjus 48 val. nuimkite nuo lašišos maistinę plėvelę, dėkite ant didelės medinės lentos ir bukąja peilio puse kruopščiai nubraukite nuo lašišos visus priedus.

7. Patiekdami pjaustykite žuvies gabalą skersai labai plonomis riekelėmis. Tokia sūdyta lašiša šaldytuve išbus tinkama valgyti 5 dienas. Tad užsūdę jos pirmadienį, dar mėgausitės ir atėjus savaitgaliui. 

Suskleisti
Nekeptas moliūgo tortas su sūdyta karamele
Receptas: Apelsinų skonio nekeptas moliūgo tortas su sūdyta karamele
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 6
Receptas
Ingredientai
Sausainiai: 200.00 g (šokoladinių, trapių; pagrindui)
Sviestas: 100.00 g (50 g pagrindui ir 50 g karamelei)
Grietinėlė: 380.00 g (riebios; 200 g kremui, 140 g karamelei ir dar 4 šaukštai pagrindui)
Moliūgo tyrė: 400.00 g (kremui)
Rikotos sūris: 250.00 g (kremui)
Cukraus pudra: 60.00 g (kremui)
Apelsinai: 1.00 vnt. (kremui)
Želatina: 20.00 g (kremui)
Vanduo: 180.00 ml (80 ml šalto kremui ir 100 ml karamelei)
Cukrus: 250.00 g (karamelei)
Druska: 0.50 arbat. š. (karamelei)
Kaip gaminti

Šiam tortui naudojama 22–26 cm skersmens forma.

Paruoškite moliūgo tyrę:

1. Moliūgo tyrės dar galite turėti savo šaldikliuose, tačiau jei neturite, tinklaraščio „Skanios Bajalių istorijos“ autoriai rekomenduoja muskatinį saldų moliūgą, kurį nuvalykite, supjaustykite kubeliais ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje, kol suminkštės. Tuomet sutrinkite moliūgą virtuviniu kombainu ir atvėsinkite.

Paruoškite torto pagrindą:

1. Pagrindui sausainius sutrupinkite iki miltų (tam labai gerai tinka tas pats virtuvinis kombainas), sumaišykite su lydytu sviestu ir grietinėle.

2. Torto formos nuimamais kraštais dugną išklokite kepimo popieriumi, sudėkite sausainių trupinius ir, vienodai paskirstę, paspauskite, kad suliptų. Kol gaminsite kremą, pagrindą palaikykite šaldytuve.

Pagaminkite kremą:

1. Želatiną užpilkite vandeniu, gerai išmaišykite ir palikite išbrinkti.

2. Moliūgo tyrę sumaišykite su rikotos sūriu ir 40 g cukraus pudros, viską išplakite plakikliu iki vientisos masės. Įtarkuokite apelsino žievelę ir išspauskite sultis, viską išmaišykite.

3. Želatiną pašildykite mikrobangų krosnelėje, kol ištirpsta, bet svarbu, kad ji nebūtų karšta.

4. Grietinėlę išplakite su likusiu kiekiu cukraus pudros.

5. Kremą sumaišykite su želatina, tuomet atsargiai įmaišykite grietinėlę ir pilkite ant paruošto sausainių pagrindo.

6. Palikite šaldytuve sustingti, geriausiai – per naktį.

Suskleisti
Apverstas sūdytos karamelės obuolių pyragas
Receptas: Apverstas sūdytos karamelės obuolių pyragas
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.3 / 20
Receptas
Ingredientai
Obuoliai: 4.00 vnt. (vidutinio dydžio - rūgštokų - pyrago apačiai)
Sviestas: 220.00 g (110 - pyrago apačiai ir 110 - pyrago pagrindui)
Rudasis cukrus: 300.00 ml (100 - pyrago apačiai ir 200 - pyrago pagrindui)
Cukrus: 100.00 ml (pyrago apačiai)
Cinamonas: 2.00 arbat. š. (1 - pyrago apačiai ir 0,5 - pyrago pagrindui)
Muskatas: 1.00 arbat. š. (0,5 malto - pyrago apačiai)
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š. (pyrago apačiai)
Druska: 2.00 žiupsnelis (1 - pyrago apačiai ir 1 - pyrago pagrindui)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (pyrago pagrindui)
Jogurtas: 2.00 valg. š. (2,5 graikiško - pyrago pagrindui)
Miltai: 180.00 g (pyrago pagrindui)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (pyrago pagrindui)
Kaip gaminti

Svarbiausi įrankiai:

  • apvali kepimo forma,
  • kepimo popierius,
  • daržovių skustukas.

1. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi. Tai padės susidariusiai karamelei nebėgti per formos kraštus, jei ji yra atsegamais kraštais. Jei jūsų forma visiškai uždara, galite tiesiog ją ištepti sviestu.

2. Obuolius nulupkite ir daržovių skustuku supjaustykite labai plonomis (beveik, kaip popierius) riekelėmis. Jas sudėkite ant kepimo formos apačios.

3. Padažui nedideliame puode išlydykite sviestą, suberkite visus produktus ir pavirkite apie 3–4 min., kol cukrus ištirps ir masė šiek tiek sutirštės. Gautą karamelę iškart paskleiskite kepimo formose ant obuolių sluoksnio. Ji išties greitai sustings, bet taip ir turi būti. 

4. Pyrago pagrindui išplakite kambario temperatūros sviestą su cukrumi iki purumo. Įplakite kiaušinius ir jogurtą. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, cinamoną ir druską. Sausų produktų mišinį iš lėto įplakite į skystą plakinį, kol masė taps vientisa. Paruoštą tešlą paskleiskite ant obuolių ir karamelės.

5. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 min., arba kol pyrago viršus gražiai apskrus, o patikrinus mediniu smeigtuku jis bus sausas. Palikite atvėsti 10 min kepimo formose ir tuomet pyragą išverskite į lėkštę. Patiekite iš karto su ledais. Prieš tai viršų galite dar šiek tiek apibarstyti druska, papildomam sūrumo cinkeliui

Skaniausias šiltas, bet puikus ir kitą dieną.

Receptas iš tinklaraščio SKANIOS DIENOS

 

Suskleisti

Umami – ryškus ir gyvybingas

Umami vadinamas skonių penketuko naujoku. Šis pavadinimas reiškia tiesiog „skanu“, o tokią maisto savybę nustatė japonų mokslininkas Kikunae Ikeda, 1908-aisiais tyręs jūržolių skonines savybes. Jis išsiaiškino, kad tyrimo objekto skoniui didžiulę įtaką daro jame esanti glutamato rūgštis. K.Ikeda pastarąją pavadino mononatrio glutamatu arba tiesiog „Umami“. Taip gimė naujas skonis, atkeliavęs iš Japonijos.

Vėliau umami užkariavo Vakarų šalis ir įsitvirtino kaip ypač populiarus skonio stipriklis, tačiau umami dalis produktų gamina natūraliai. Tai itališkasis parmezano sūris, pomidorai, sardinės, jūržolės, grybai, alyvuogės, tunas, soja, mėsa. Pastebima, kad kuo produktas yra senesnis, tuo mononatrio glutamato jame yra daugiau. Tokiomis savybėmis pasižymi ilgai brandintas kumpis arba sūris.

Rizotas su parmezanu ir citrinomis
Receptas: Rizotas su parmezanu ir citrinomis
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.2 / 6
Receptas
Ingredientai
Daržovių sultinys: 400.00 ml
Vynas: 100.00 ml (baltas sausas)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Ryžiai: 400.00 g (apvaliagrūdžiai)
Citrinos: 1.00 vnt.
Parmezano sūris: 35.00 g (tarkuotas)
Kaip gaminti
  1. Sultinį supilkite į puodą ir užkaiskite. Susmulkinkite svogūną. Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite svogūnus ir troškinkite 5 minutes.
  2. Išspauskite citrinų sultis ir nutarkuokite geltonąjį citrinos žievelės sluoksnį. Suberkite ryžius, išmaišykite, supilkite vyną ir maišykite, kol susigers į ryžius.
  3. Tada įpilkite samtį karšto sultinio ir maišykite, kol šis susigers į ryžius. Kartokite, kol supilsite visą sultinį (apie 15–20 minučių).
  4. Supilkite citrinų sultis, suberkite žieveles ir išmaišykite. Pagardinkite druska, mėgstamais prieskoniais ir pabarstykite parmezanu.
Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Parmezano sūrio plikytos bandelės užkandai
Receptas: Parmezano sūrio plikytos bandelės užkandai
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.8 / 41
Receptas
Ingredientai
Vanduo: 360.00 ml
Miltai: 200.00 g
Sviestas: 8.00 valg. š.
Parmezano sūris: 180.00 g (tarkuoto)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti baltieji - pagal skonį)
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Migdolai: 30.00 g (plokštelės papuošimui)
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių Celsijaus.
  2. Į nedidelį puodą supilkite vandenį, pastatykite ant vidutinės ugnies ir įdėkite sviestą. Kai vanduo pradės virti, nukelkite puodą nuo ugnies ir be perstojo maišydami mediniu šaukštu, suberkite miltus ir druską.
  3. Puodą vėl pastatykite ant ugnies ir, be perstojo maišydami, kaitinkite, kol tešla sutirštės. Nukelkite nuo ugnies ir įmaišykite sūrį bei pipirus.
  4. Palikite tešlą ataušti. Į ataušusią tešlą muškite po vieną kiaušinį ir energingai išplakite.
  5. Kepimo skardą ištepkite sviestu ir apibarstykite miltais. Valgomuoju šaukštu dėkite tešlą į skardą suformuodami bandeles. Apibarstykite migdolų plokštelėmis ir patikrinkite, ar jos tikrai prie tešlos prikibo.
  6. Kepkite 15-20 min., kol bandelės įgaus auksinę spalvą ir išsipūs.

Recepto autorė Viktorija Ramašauskaitė

 

Suskleisti
Parmezano sausainiai su rūkyta paprika
Receptas: Parmezano sausainiai su rūkyta paprika
20 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.9 / 7
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 160.00 g
Druska: 1.00 arbat. š. (0,5)
Miltai: 260.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (0,5)
Parmezano sūris: 150.00 g
Sūris: 50.00 g (fermentinio)
Pienas: 135.00 ml (130ml - tešlai ir 1 valg.š. - aptepimui)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (aptepimui)
Paprikos: 1.00 arbat. š. (0,5 rūkytos - aptepimui)
Kaip gaminti
  1. Minkštą sviestą išsukite su druska, po truputį suberkite miltus ir kepimo miltelius.
  2. Suberkite gana smulkiai tarkuotus sūrius, po truputį supilkite pieną.
  3. Tešlą gerai išminkykite ir palikite šaldytuve ~1 val.
  4. Tešlą iškočiokite tarp dviejų maistinės plėvelės lakštų ir supjaustykite norimos formos ir dydžio gabalėliais (labai didelių nedarykite, nes kepant sausainiai šiek tiek išsipūs).
  5. Kiaušinį suplakite su pienu, įberkite paprikos.
  6. Sausainius sudėkite į kepimo skardą, aptepkite kiaušinio plakiniu ir kepkite 170° C orkaitėje ~15 min., kol gražiai apskrus.

Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI

Suskleisti

Umami galima aptikti tiek Pietų Europos, tiek Azijos virtuvėse, tačiau Rytuose šis skonis ypač mėgstamas.

Savo ruožtu B.Baratinskaitė sako, jog umami galima rasti ne tik minėtuose produktuose, bet ir pasigaminti natūraliai. „Užtenka pakepinti pomidorą su žiupsneliu druskos ir iš daržovės išsiskiriantis natūralus cukrus susimaišęs su sūrumu padeda išgauti natūralų umami skonį“, – patarimais dalinasi kulinarijos ekspertė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“
Reklama
„Energus“ dviratininkų komandos įkūrėjas P.Šidlauskas: kiekvienas žmogus tiek sporte, tiek versle gali daugiau
Reklama
Visuomenės sveikatos krizė dėl vitamino D trūkumo: didėjanti problema tarp vaikų, suaugusiųjų ir senjorų