Palermo šefo Domenico Basile receptas: sicilietiški makaronai su baklažanais ir rikotos sūriu

Kas virtuvėje gali būti labiau itališko, nei jų itin mėgstami makaronai? Traškūs, nepervirti, su gardžiu, burnoje tirpstančiu padažu... Mmm! Italų valgiaraštyje makaronai užima itin svarbią vietą – vadinamąją tradicinę pastą vietiniai čia renkasi ir lengviems pietums, ir kaip pirmą patiekalą-užkandį prie vakarienės stalo.
Virtuvės šefas Domenico Basile ir jo gaminti siclietiški makaronai su rikota
Virtuvės šefas Domenico Basile ir jo gaminti siclietiški makaronai su rikota / „Graal Club Wine Bar“ nuotr.

Receptų, kaip pasigaminti tradicinę itališką pastą, yra pačių įvairiausių, tačiau Sicilijoje apsilankę 15min žurnalistai patys savo gomuriu išbandė vietos virtuvę. Salos sostinės Palermo centre esančio Massimiliano Stassi ir Maurizio Gerardi restorano „Graal Club Wine Bar“ virtuvės šefas Domenico Basile – čia pelnęs ne tik vietinių pagarbą, bet ir vertinamas užsienyje.

„Graal Club Wine Bar“ nuotr./Domenico Basile
„Graal Club Wine Bar“ nuotr./Domenico Basile

Skirtinguose žemynuose ne vienerius metus darbavęsis virtuvės šefas puikiai išmano pasaulio virtuvę, tačiau po ilgų užsienyje praleistų metų jis grįžo į gimtąją Siciliją, kur dabar stebina savo kulinariniais šedevrais.

Vienu iš savo receptų D.Basile pasidalino ir su 15min skaitytojais. Tai – sicilietiški makaronai su pomidorais, baziliku, baklažanu ir rikotos sūriu. Paprastai pagaminamas ir labai skanus patiekalas – puikus užkandis mėgstantiems itališką virtuvę.

D.Basile šį patiekalą vadina „Norma Doba“. Panašus tradicinis sicilietiškas patiekalas vadinasi „Norma“, tačiau virtuvės šefas į lėkštę įnešė savų interpretacijų ir pavadino jį sujungęs po dvi savo vardo ir pavardės raides DoBa. Kitaip – tradicinė sicilietiška pasta pagal D.Basile.

Monikos Svėrytės nuotr./Domenico Basile
Monikos Svėrytės nuotr./Domenico Basile

„Šį patiekalą pamėgo visas pasaulis, jis buvo visuose valgiaraščiuose, kur man teko dirbti – nuo Maldyvų iki Niujorko“, – 15min sakė D.Basile.

Išbandykite patys!

4 patiekalo porcijoms jums reikės:

  • 320 g tagliolini makaronų (rinkitės kuo natūralesnius, idealu – jei juos pagaminsite patys);
  • 2 vidutinio dydžio baklažanų;
  • 30 g bazilikų pesto padažo;
  • 100 g šviežio rikotos sūrio;

Pomidorų padažui reikės:

  • 40 g svogūnų;
  • 500 g šviežių pomidorų;
  • 3 arbat. šaukšt. tyro alyvuogių aliejaus;
  • 10 g baziliko;
  • žiupsnelio druskos;
  • šiek tiek cukraus.
    „Graal Club Wine Bar“ nuotr./Sicilietiški makaronai su baziliku ir rikotos sūriu
    „Graal Club Wine Bar“ nuotr./Sicilietiški makaronai su baziliku ir rikotos sūriu

Gaminimas:

1. Supjaustykite svogūnus, pakepinkite juos puode įkaitintame alyvuogių aliejuje. Kol svogūnai apkeps, supjaustykite šviežius pomidorus, sumaišykite juos su svogūnais. Į puodą įdėkite bazilikų pesto padažo, žiupsnelį druskos, cukraus. Pakaitinkite viską ant mažos ugnies apie 40 min.

2. Paruoškite baklažanus – nuplaukite, smulkiai supjaustykite, apšlakstykite aliejumi ir dėkite juos į tą patį puodą, sumaišykite su paruoštu padažu.

3. Švelniai sūdytame vandenyje išvirkite tagliolini makaronus, po 4 minučių nusausinkite. Sudėkite makaronus į puodą su jau paruoštu pomidorų ir baklažanų padažu, sudėkite rikotos sūrį, sumaišykite.

4. Patiekdami lėkštėje ant viršaus uždėkite dar šiek tiek sūrio, papuoškite šviežio baziliko lapeliu.

Nuotraukose – du skirtingi patiekimo variantai: stilingas, prašmatnus ir paprastesnis, lengviau paruošiamas.

Monikos Svėrytės nuotr./Sicilietiški makaronai su baziliku ir rikotos sūriu
Monikos Svėrytės nuotr./Sicilietiški makaronai su baziliku ir rikotos sūriu

Sicilijoje 15min lankėsi iniciatyvos „Ragauk Siciliją“ kvietimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų