Pamirškite majonezo marinatą: 5 gudrybės, kurias privalote žinoti grilio sezonu

Į Lietuvą sugrįžus šiltiems orams, kartu su jais prasidėjo ir visų lauktas grilio sezonas. Tačiau tradiciniai grilio atributai kaip šašlykų majonezo marinatas ir jų gardinimas pomidorų padažu – tampa atgyvenusiais. Todėl šį sezoną išbandykite naujus ir neįprastus grilio patiekalų receptus, įkvėptus naujausių kulinarinių madų ir tendencijų.
Iškyla.
Iškyla. / Shutterstock nuotr.

Picerijų tinklo „Čili pica“ virtuvės šefė Liucija Makovska dalinasi patarimais ir gudrybėmis, kurios padės jums pasitikti šį grilio sezoną kitaip ir nustebinti kiekvieną grilio vakarėlio svečią.

Marinatas be majonezo

Daugelis lietuvių neįsivaizduoja šašlykų arba grilio mėsos marinato be majonezo. Toks marinatas populiarus, nes jam nereikia daug produktų, o marinavimo procesas yra greitas ir nereikalaujantis daug pastangų. Tačiau L.Makovska siūlo į mėsos marinavimo procesą pažiūrėti originaliau ir nustebinti savo artimuosius įdomiais ir išskirtinais marinato skoniais. Pavyzdžiui, pakeisti įprastą marinatą saldžiarūgščiais ar azijietiškais deriniais, kurie dabar ypač populiarūs:

Asmeninio archyvo nuotr./ „Čili pica“ virtuvės šefė Liucija Makovska
Asmeninio archyvo nuotr./ „Čili pica“ virtuvės šefė Liucija Makovska

„Šį sezoną rinkitės azijietiškoje virtuvėje sutinkamus ingredientus: ciberžolių, česnakų, kalendros, cukraus ir kukurūzų krakmolo derinį. Į šį mišinį nepamirškite įlašinti keletą lašų azijietiško žuvies padažo, įpilti pusę stiklinės vandens bei įmušti pusę kiaušinio. Kodėl kiaušinis?

Šis neįprastas ingredientas suminkštins mėsą, todėl ši taps labai sultinga. Toks marinatas ypač tiks vištienos patiekalams“, – teigė L.Makovska.

Marinuojant kiaulieną, įprastus ingredientus kaip citrina, svogūnas, bazilikas, gali papildyti sojos padažas, česnakas, kalendra arba net mėta, kuri suteiks mėsai įdomesnį ir egzotiškesnį skonį. Žuvis galėtų taip pat tapti puikiu pasirinkimu kepimui ant grotelių: jai marinuoti rinkitės natūralesnius prieskonius, žoleles, pipirus.

L.Makovska siūlo įprastus šašlykus pakeisti ir plonu jautienos didkepsniu: „Ant grotelių apkepus šį kepsnį iš abiejų pusių, esant 55–60 laipsnių temperatūrai, mėsa tampa sultinga ir minkšta. Ją galima valgyti kaip karštą patiekalą, arba tiesiog uždėti ant įvairių salotų lapų. Taip pat galima naudoti kepant mėsainius“.

Kiek marinuoti – 15 minučių ar dvi paras?

Kiekvienais metais, atėjus grilio sezonui, daugelis susiduria su tuo pačiu klausimu: kiek laiko marinuoti mėsą? Kiekviena mėsa skirtingai sugeria marinatą, todėl lengva supainioti, kuriai užtenka vos 2 valandų, o kuriai prireiks net 2 dienų.

Virtuvės šefė siūlo nustatyti brandinimo laiką pagal marinato tipą. Anot jos, kuo natūralesnis marinatas, tuo trumpiau mėsa turi būti brandinama, tam, kad išlaikytų savo natūralų skonį.

Žuviai marinuoti reikia mažiausiai laiko – užtenka 15 ar 20 minučių. Mėsos marinavimas užtrunka šiek tiek ilgiau: jautienai marinuoti reikia apytiksliai 2 valandų, vištieną marinate reikėtų brandinti apie 6 valandas, kiaulieną norėtųsi palikti nakčiai, kad ji pastovėjusi suminkštėtų, o marinato skonis susigertų. Ilgiausiai marinuoti reikia ėrieną ir veršieną, net iki 2 dienų”, – teigia L.Makovska.

Keičiame pomidorų padažą

Kuo natūralesnis marinatas, tuo trumpiau mėsa turi būti brandinama, tam, kad išlaikytų savo natūralų skonį.

Pomidorų padažas – neatsiejama lietuviškos iškylos gamtoje dalis. Tačiau L.Makovska siūlo paįvairinti iškylos meniu ir pasigaminti įdomesnių padažų, kurie ne tik paskanins mėsą, bet ir nustebins kiekvieną gurmaną.

Vienas iš tokių – rabarbarų skonio padažas, kuris puikiai tiks prie vištienos, kiaulienos ar jautienos. Anot L.Makovskos, šio padažo skonis rafinuotas ir įdomus, o jį pasigaminti nesudėtinga.

„Sudėkite į puodą 3 susmulkintus rabarbarus, užpilkite pusę stiklinės vandens ir ant silpnos kaitros pavirkite apie 10 minučių. Tada sudėkite vieną smulkiai supjaustytą svogūną, 2–3 skilteles česnako, vieną stiklinę bet kokio pomidorų padažo, pusę stiklinės rudojo cukraus, ketvirtį stiklinės obuolių sidro acto, valgomąjį šaukštą Vorčesterio padažo ir garstyčių. Viską sudėję, patroškinkite dar apie 15 minučių“, – receptu dalijosi šefė.

Jeigu norite nuo tradicinės lietuviškos virtuvės pabėgti kiek tolėliau, L.Makovska siūlo rinktis ispanų ir meksikiečių pamėgtą Salsos padažą. Šis padažas yra labai spalvingas, charakteringas, vasariškas bei lengvas. Jis taip pat yra labai sveikas – jis kupinas vitamino C, jame labai mažai riebalų.

„Salsai pagaminti reikia labai susmulkintų daržovių: pomidoro, paprikos, aitriosios paprikos. Jų mišinį pagardiname bazilikais arba kalendromis, laimo sultimis, smulkiai supjaustytu raudonuoju svogūnu, druska, pipirais ir alyvuogių aliejumi“, – ingredientus vardija virtuvės šefė.

TAIP PAT SKAITYKITE: 10 grožio receptų su citrina: naikina spuogus, nuospaudas, pleiskanas

Švenčiame grilio vakarėlį be mėsos

Šiais laikais vegetariška mityba vis labiau populiarėja, tad, organizuojant grilio vakarėlį gamtoje ar namuose, svarbu atsižvelgti ir į mėsos nevalgančius vakarėlio dalyvius. L.Makovska siūlo išbandyti vegetariško grilio patiekalo receptą.

Prie daržovių virtuvės šefė siūlo patiekti ir lietuvišką tradicinį varškės sūrį. Šis pasirinkimas vis labiau populiarėja ir priskiriamas prie naujausių 2016 m. grilio kulinarijos tendencijų.

„Vienas iš galimų variantų yra daržovių mišinys, kuriam siūlau naudoti papriką, cukiniją, baklažaną, raudonąjį svogūną, pievagrybius ar kitas jūsų mėgstamas daržoves. Kepant natūraliai, tinkamo skonio neišgausime, todėl siūlyčiau pasidaryti greitą marinatą, kurį užtenka paruošti likus 5 minutėms iki kepimo.

Marinatui reikės aliejaus, šviežio baziliko, česnako, sojos ir druskos (pastarąją dėkite jau kepdami). Supjaustytas daržoves išmaišome kartu su marinatu ir dedame ant grotelių. Iškepusias rekomenduojama užbarstyti kietu sūriu, gražgarsčių salotomis, užpilti alyvuogių aliejumi ar pagardinti riešutais“, – sako L.Makovska.

Prie daržovių virtuvės šefė siūlo patiekti ir lietuvišką tradicinį varškės sūrį. Šis pasirinkimas vis labiau populiarėja ir priskiriamas prie naujausių 2016 m. grilio kulinarijos tendencijų. Iškepus sūrį ant grotelių, apšlakstykite aliejumi, pabarstykite skirtingų rūšių pipirais ir smulkintu čiobreliu. Jeigu norisi saldumo, galite šalia išsikepti ir arbūzo riekelių.

„Prieš kepant arbūzo riekeles, jas galima apšlakstyti alyvuogių aliejumi, bazilikais, citrinų sultimis ir balzamiko actu. Šis derinys tinka prie varškės sūrio, arba galima valgyti kaip užkandį, užbarsčius fetos ir raudonojo svogūno. Viskas priklauso nuo fantazijos“, – sako L.Makovska.

Daržovių vėrinukai
Receptas: Daržovių vėrinukai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.1 / 16
Receptas
Ingredientai
Ridikėliai 300.00 g
Cukinijos: 400.00 g (2 nedidelės)
Paprikos: 400.00 g (po vieną raudonosios bei geltonosios paprikos ankštį)
Svogūnai: 100.00 g (nedidelių)
Česnakai: 5.00 skiltelės
Aliejus: 2.00 valg. š.
Actas: 2.00 valg. š. (arba citrinų sulčių)
Druska: 1.00 arbat. š.
Kvapieji pipirai 5.00 g
Vanduo: 1.00 l
Kaip gaminti

1. Česnakų skilteles nulupkite. Paprikas, išėmus sėklas, supjaustykite kvadratėliais. Cukiniją supjaustykite 3-4 cm pločio griežinėliais. Žiedinį kopūstą išdalykite žiedynėliais. Ridikėlių lapus nupjaukite.

2. Taip paruoštas daržoves suverkite ant medinių smeigtukų. Vėrinukus talpiai sudėkite į didelį stiklainį. Sudėkite nesmulkintus česnakus ir užpilkite ataušusiu marinatu.

3. Marinatui vandenį užvirinkite su druska ir kvapiaisiais pipirais, nukelkite nuo ugnies ir supilkite aliejų bei citrinų sultis. Atvėsusiu skysčiu užpilkite paruoštus vėrinukus.

4. Taip paruoštos daržovės ilgai negenda.

Suskleisti

Grilyje keptas desertas – kodėl gi ne?

Į gamtą ruošdami šašlykus ir mėsą, dažnai nepagalvojame, kad grilyje keptas desertas – taip pat puikus pasirinkimas.

„Grilyje kepti persikai, ananasai ir bananai – nuostabus delikatesas. Perpjaukite persikų puseles, pakepkite, o iškepus uždėkite rikotos sūrio ir braškių. Nustebinsite visus!“ – receptu dalinasi virtuvės šefė.

L.Makovska teigia, kad mėgstantiems įprastus skonius, patiks grilyje keptas bananas ar ananasas.

„Prieš kepant ananasą, reikėtų nupjauti žievę, o saldųjį minkštimą supjaustyti griežinėliais ar skiltelėmis. Prie kepto ananaso puikiai tinka ledai ir karamelės padažas. Na, o jeigu grilyje kepate bananą, palaukite kol žievės spalva pasikeis iš gražios geltonos į juodą. Nuimkite pusę žievės ir patiekite ant lėkštės, pagardinę smulkintu šokoladu, zefyrais ar sausainių trupiniais“, – pataria virtuvės šefė.

Ji24 receptų siūlymai:

Ant grotelių kepti moliūgai
Receptas: Kepti moliūgai ant grotelių
3 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
2.5 / 11
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 500.00 g
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Gražgarstės: 50.00 g
Actas: 1.00 valg. š. (baltojo vyno)
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (1/2 arbat. š.)
Kaip gaminti

1. Supjaustykite moliūgą riekelėmis, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, baltojo vyno actu, pagardinkite druska, maltais pipirais, aitriąja paprika ir palikite pusvalandžiui.

2. Dėkite moliūgų riekeles ant grotelių ir kepkite, kol dailiai apskrus. Skanaukite su gražgarstėmis.

Skaitykite daugiau: Kepame ant grotelių: 7 gardūs lauko kepsnių receptai

Suskleisti
Kepti persikai
Receptas: Kepti persikai
3 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
4.1 / 8
Receptas
Ingredientai
Persikai: 3.00 vnt. (gerai prinokę)
Vynuogių kauliukų aliejus 3.00 valg. š.
Medus: 1.00 valg. š.
Apelsinai: 1.00 vnt. (1 valg. š. sulčių)
Citrininė melisa (keli švieži lapeliai) 5.00 g
Čiobreliai: 1.00 vnt. (šakelė)
Balzaminis padažas (natūralaus apelsinų arba persikų skonio) 4.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį stambiai maltų)
Cinamonų lazdelė: 2.00 vnt. (papuošimui)
Kaip gaminti

1. Persikus nuplaukite, nusausinkite, perpjaukite per pusę, atsargiai, kad nepažeistumėte puselių, išimkite kauliukus.

2. Melisų lapelius ir čiobrelio šakelę labai smulkiai sukapokite, tada šiek tiek pagrūskite.

3. Medų ištirpinkite vonelėje virš garų, sumaišykite su vynuogių kauliukų aliejumi, apelsinų sultimis, grūstais prieskoniais.

4. Viską labai gerai išmaišykite, gautu mišiniu apšlakstykite persikus ir bent pusvalandį palikite pastovėti, kad padažas įsigertų. Tada apverskite persikus kita pusele ir dar pusvalandžiui palikite, kad pastovėtų.

5. Taip paruoštus persikus iš abiejų pusių po kelias minutes, kad neištižtų, o tik sušiltų, apkepkite ant grotelių arba keptuvėje.

Apšlakstytus pikantiško skonio balzaminiu padažu galima valgyti vienus arba tiekti kaip garnyrą prie paukštienos bei žvėrienos patiekalų.

Be padažo tokius persikus galima tiekti su ledais, trintomis šviežiomis uogomis ir trapios tešlos pyragais.

Pagaminsite per 15 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).

Suskleisti
Ananasai ant grotelių
Receptas: Ananasai ant grotelių
3 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 8
Receptas
Ingredientai
Ananasai: 1.00 vnt. (nedidelio gerai prinokusio)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Romas: 2.00 valg. š.
Gvazdikėliai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį - maltų)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Citrinos: 1.00 vnt. (1 valg. š. - nutarkuotų žievelių ir pusės citrinos sulčių)
Medus: 3.00 valg. š.
Kokosų pienas: 100.00 ml
Kaip gaminti
  1. Ananasą nuplaukite, galus nupjaukite, supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais ir išskobkite kietą šerdį.  
  2. Nedideliame indelyje medų sumaišykite su citrinų sultimis ir romu.
  3. Pagal skonį įberkite gvazdikėlių, cinamono, supilkite kokosų pieną ir gerai išmaišykite.
  4. Supilkite į plokščią dubenį, sudėkite ananasų griežinėlius ir vis pavartydama marinuokite apie valandą.
  5. Gerai nuvarvintus ananasų griežinėlius kepkite ant grotelių apie 6 min. Kol kepa, ananasų riekeles vis pašlakstykite likusiu marinatu.
  6. Iškepusias sudėkite į lėkštę ir supjaustykite ketvirčiais. Tiekite su mėtos lapeliu, jei norite, galite užbarstyti miltelinio cukraus.
Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų