„Daugumos vaisių ir daržovių sezonas Lietuvoje yra itin trumpas, pavyzdžiui, žirnių ir vyšnių, tačiau šaldytų jų galima įsigyti ištisus metus. Šaldyti produktai apdorojami sezono metu, taip išlaikoma beveik visa maistinė vertė“, – pranešime cituojamas tinklo Pirkimų departamento vadovas Marius Tilmantas, kuris priduria, kad pirkėjai dažniausiai renkasi šaldytas bulvių lazdeles ir įvairių daržovių mišinius. O šaldytų vaisių ir uogų kategorijoje, daugiausia dėmesio sulaukia vyšnios, mėlynės, spanguolės, braškės ir mangų kubeliai.
Ką verta žinoti gaminant su šaldytomis gėrybėmis?
Beje, gaminant patiekalus šaldytus produktus paprastai geriausia naudoti neatšildžius. Pavyzdžiui, į keksiukų ar pyrago masę tiesiai iš šaldymo kameros įdėtos uogos kur kas geriau išlaikys formą nei atšildytos ir nenudažys tešlos ryškia spalva.
Dar vienas patarimas – nors šaldytas derlius tinka ruošiant įvairius patiekalus, šio varianto salotoms naudoti nerekomenduotina, nes šaldiklyje daržovės praranda didžiąją dalį traškumo. Taip pat nevertėtų atšaldytų žirnių ir kukurūzų dėti tiesiai į patiekalus, verčiau prieš tai juos bent vieną minutę blanširuokite verdančiame vandenyje arba garuose.
Jūsų dėmesiui – 3 receptai, kuriems kuo puikiausiai panaudosite šaldytas gėrybes:
Įvairių daržovių sriuba
Ingredientai:
- 1 l mėgstamo sultinio;
- pakuotės šaldytų daržovių mišinio (morkos, svogūnai, paprikos, šparaginės pupelės, žalieji žirneliai, kukurūzai, raudonosios pupelės);
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- 1 arbat. šaukšt. česnako miltelių;
- žiupsnelis džiovinto baziliko;
- 1 skardinė konservuotų pomidorų.
Gaminimas:
Į puodą su sultiniu sudėkite šaldytų daržovių mišinį ir virkite 5 minutes, retkarčiais pamaišydami. Sudėkite likusius ingredientus ir uždenkite dangčiu. Virkite 20 minučių ant vidutinės ugnies.
Patarimas: Tokiai sriubai galite naudoti įvairias daržoves, tačiau įsitikinkite, kad jos susmulkintos kąsnio dydžio gabaliukais. Šparagines pupeles paprastai geriau sulaužyti rankomis, o brokolių ar kalafiorų žiedus perpjauti peiliu. Jeigu norite sotesnio varianto, galite į sriubą dėti susmulkintos vištienos krūtinėlės arba konservuotų pupelių.
Kuskusas su žirneliais ir mėtomis
Ingredientai:
- 1 puodelis šaldytų žirnelių;
- 250 g kuskuso;
- 250 ml verdančio vandens;
- sauja smulkiai pjaustytų mėtų lapelių;
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 1 citrinos išspaustos sultys ir nutarkuota žievelė;
- žiupsnis šviežiai maltų pipirų;
- druskos.
Gaminimas:
1. Kuskusą ir žirnelius sudėkite į didelį dubenį ir užpilkite verdančiu vandeniu. Išmaišykite, uždenkite dangčiu ir palikite mirkti bent 5 minutes. Vėliau šį mišinį išpurenkite šakute ir palikite atvėsti apie 10 minučių.
2. Kuskusui ir žirneliams atvėsus įmaišykite mėtas, alyvuogių aliejų, citrinos žievelę, sultis ir pagardinkite druska ir pipirais.
Šį patiekalą galima valgyti vieną arba kaip garnyrą prie mėsos ar žuvies.
Keksiukai su mėlynėmis
Ingredientai:
- 1 puodelis šaldytų mėlynių;
- 195 g miltų;
- 150 g cukraus;
- 80 ml alyvuogių aliejaus;
- 1 kiaušinis;
- 80 ml pieno;
- žiupsnelis druskos;
- 2 arbat. šaukšt. kepimo miltelių.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros.
2. Dideliame dubenyje išmaišykite miltus, cukrų, kepimo miltelius ir druską. Įpilkite aliejaus, pieno, įmuškite kiaušinį ir tada maišykite šakute, kol masė taps puri. Įmaišykite mėlynes.
3. Dėkite paruoštą tešlą į keksiukų formą, o tada dėkite į orkaitę ir kepkite apie 15–25 minučių.